Κύκλωμα μίζας: «Μπίζνες» από τον Βύρωνα έως την Καλντέρα

Κύκλωμα μίζας: «Μπίζνες» από τον Βύρωνα έως την Καλντέρα

Το ευρύ πεδίο δράσης του κυκλώματος των επίορκων υπαλλήλων – Νέα στοιχεία φέρνει στο φως η «Κ»

κύκλωμα-μίζας-μπίζνες-από-τον-βύρων-563125396

Τους απασχολούσαν δύο ακίνητα στη Σαντορίνη: το ένα θα έβγαινε σε πλειστηριασμό και το άλλο ήταν μια αίθουσα δεξιώσεων σε εκτός σχεδίου περιοχή στην Καλντέρα, η οποία επρόκειτο να ανακαινιστεί. Τον περασμένο Μάιο ο μηχανικός που χειριζόταν τις δύο υποθέσεις επικοινώνησε με τη Νάνσυ, τη 43χρονη που φέρεται να συντόνιζε μια ομάδα επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Της είπε ότι η τοπική εισαγγελέας στη Νάξο τους δημιουργούσε πρόβλημα, σε κάθε περίπτωση έκδοσης άδειας μικρής κλίμακας ζητούσε έγκριση από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Ο μηχανικός φέρεται να υποστήριξε ότι εκπροσωπούσε «σοβαρούς επιχειρηματίες», οι οποίοι δεν μπορούσαν να ρισκάρουν παύση των εργασιών. Επρεπε να βρεθούν τα «κατάλληλα» πρόσωπα, για να προχωρήσουν όλα απρόσκοπτα.

Οι επίμαχες συνομιλίες αποτυπώνονται στη δικογραφία που έχει συντάξει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας για τη δράση του κυκλώματος των επιόρκων δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, η Νάνσυ διευθετούσε υποθέσεις όπως αυτή στη Σαντορίνη έχοντας τη συνδρομή υψηλόβαθμης υπαλλήλου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνεται μεταξύ των κατηγορουμένων.

Αξιολογώντας τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχαν θέσει υπό παρακολούθηση, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι για την υπόθεση της Σαντορίνης οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού αξίωναν αμοιβή 40.000 ευρώ για την αίθουσα εκδηλώσεων και 80.000 ευρώ για το κτίσμα που επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό. Αντίστοιχα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο μηχανικός και η 43χρονη θα ζητούσαν για προσωπική αμοιβή 40.000 ευρώ έκαστος και για τις δύο περιπτώσεις.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, μία από τις 47 που κατέγραψαν οι αστυνομικοί κατά την έρευνά τους, δείχνει πόσο είχε διευρύνει το πεδίο επαφών και δράσης του το κύκλωμα, υπερβαίνοντας και τα όρια της Αττικής. Σε μία από τις συνομιλίες που είχε η 43χρονη με αρχιτέκτονα για άλλη δουλειά που τους απασχολούσε στη Μύκονο, φέρεται να είχε περιγράψει και πώς ενεργούσαν οι «δικοί της» στα τοπικά συμβούλια μνημείων. Εάν ήθελαν να εγκρίνουν διάφορες υποθέσεις δεν τις έβαζαν όλες μαζί στη σειρά. Φρόντιζαν να μεσολαβούν άλλες, τις οποίες απέρριπταν, ώστε να μην κινούν υποψίες.

Στη δικογραφία δεν περιγράφονται μόνο διαμεσολαβήσεις και δωροδοκίες δημοσίων υπαλλήλων για έγκριση αδειών. Γίνεται αναφορά και σε παραποιήσεις φακέλων. Ενδεικτικά, για ένα υπό κατασκευήν κατάστημα στην οδό Ερμού, οι εμπλεκόμενοι φέρεται να ήταν πρόθυμοι να επέμβουν προκειμένου να αρχειοθετηθεί μια έκθεση επικινδυνότητας. Η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού που θα έκανε την εξυπηρέτηση φέρεται να επισήμανε ότι εάν μελλοντικά θα γινόταν μια καταγγελία για το κατάστημα, «θα έτρεχε και δεν θα γλίτωνε».

Στη δικογραφία δεν περιγράφονται μόνο διαμεσολαβήσεις και δωροδοκίες δημοσίων υπαλλήλων για έγκριση αδειών, γίνεται αναφορά και σε παραποιήσεις φακέλων.

Γλίτωσαν το αυτόφωρο

Οι παρεμβάσεις τους σε θέματα δόμησης δεν περιορίζονταν σε αυτές τις υποθέσεις. Τον περασμένο Απρίλιο, ένας αλλοδαπός ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας επικοινώνησε με τη Νάνσυ ζητώντας τη βοήθειά της. Σύμφωνα με τη δικογραφία, πραγματοποιούσε παράνομες οικοδομικές εργασίες σε αποθήκη στον Βύρωνα και μόλις είχε φτάσει κλιμάκιο της αστυνομίας για έλεγχο. Οι αστυνομικοί σκόπευαν να συλλάβουν τους εργάτες στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Η 43χρονη, βάσει όσων έχουν αποτυπωθεί στη δικογραφία, θα φρόντιζε σε επικοινωνία με μηχανικό να βγει αυθημερόν άδεια μικρής κλίμακας, στην οποία θα αναγραφόταν προγενέστερη ώρα από εκείνη του ελέγχου των αστυνομικών. Από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της φαίνεται πως επικοινώνησε με υπάλληλο του Δήμου Βύρωνα, ζητώντας να αξιοποιήσει τις επαφές της στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και να καθυστερήσει η σύλληψη. Τελικά, το απόγευμα της ίδιας ημέρας και οι τρεις εργάτες που είχαν προσαχθεί από τους αστυνομικούς αφέθηκαν ελεύθεροι. «Εκανα μια άδεια εκεί πέρα, ο Θεός να την κάνει», φέρεται να είπε η 43χρονη αργότερα σε μια μηχανικό: «Ενα photoshop κάναμε».

Μετά την απολογία της η 43χρονη προφυλακίστηκε. Την υπεράσπισή της έχει αναλάβει ο δικηγόρος Χρήστος Μαυρομάτης. Φέρεται να αρνήθηκε τις βαριές κατηγορίες που της αποδίδονται, όπως η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και η εκβίαση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν προκύπτει απειλή κατά κάποιου επιχειρηματία.

Το 2009 η 43χρονη είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης με πώληση ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας και ένα χρόνο αργότερα για υπεξαίρεση ποσού άνω των 120.000 ευρώ από ασφαλιστική εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει αθωωθεί με δικαστικές αποφάσεις γι’ αυτές τις δύο παλαιότερες υποθέσεις.

Συνολικά οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν 14 άτομα για συμμετοχή στο κύκλωμα των επίορκων υπαλλήλων. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τα ονόματα ακόμη εννέα ατόμων, τα οποία δεν είχαν διαρκή συμμετοχή στις παράνομες πράξεις που διαπιστώθηκαν. Εκτιμάται ότι το οικονομικό όφελος του κυκλώματος ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ ανά έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT