Ειδικές οδηγίες για τον καύσωνα διαρκείας

Ειδικές οδηγίες για τον καύσωνα διαρκείας

Τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη θα συνεχιστούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθώς, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ, το νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και στην Κεντρική Μεσόγειο μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας

ειδικές-οδηγίες-για-τον-καύσωνα-διαρκ-563125381

Κι όμως, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τη χώρα μας για έκτη συνεχόμενη ημέρα θα συνεχιστούν για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη. Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ, το νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Η κορύφωση των θερμοκρασιών αναμένεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δυτική Μακεδονία σήμερα και αύριο το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει τους 37 με 39 και τοπικά έως τους 42 βαθμούς Κελσίου! Στους 38 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο και στη Στερεά, στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. Ιδιαίτερη θερμή θα είναι στην Αθήνα η Κυριακή, με το θερμόμετρο να χτυπάει και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Τα χειρότερα όμως έρχονται, καθώς η κορύφωση των θερμοκρασιών αναμένεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Οπως αναφέρει το meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης Heat-Alarm «δίνει» για σήμερα πολύ υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε βόρεια και κεντρικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας σε περιφερειακές ενότητες και περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Eβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσος) και της Κ. Μακεδονίας (Σέρρες, Κιλκίς, Λαγκαδάς – Βόλβη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία). Συνιστάται μάλιστα η αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ιδιαίτερα μεταξύ 10.00 και 16.00.

Ειδικές οδηγίες για τον καύσωνα διαρκείας-1
[INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ]

Ειδικές οδηγίες αντιμετώπισης του «μαραθώνιου καύσωνα» εξέδωσε χθες και ο ΕΟΔΥ. Οπως αναφέρει, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν: όσοι ανήκουν στις ακραίες ηλικιακές ομάδες (βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι). Εγκυοι και θηλάζουσες. Χρόνια πάσχοντες από καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες – αναπνευστικά προβλήματα, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα. Ατομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως αντιυπερτασικά, φαινοθιαζίνες, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αντιισταμινικά, αμφεταμίνες, αντιχολινεργικά, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ατομα παχύσαρκα – υπέρβαρα. Ατομα τα οποία εργάζονται σε ζεστό περιβάλλον – εξωτερικό χώρο, αθλητές, καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, πάσχουν από οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή και έμετο).

Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να μετακινούνται τις ζεστές ώρες της ημέρας και να βρίσκονται σε δροσερό – κλιματιζόμενο χώρο. Τα βρέφη και τα παιδιά θα πρέπει να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά, έχοντας χέρια και πόδια ελεύθερα. Φροντίζουμε να μη μένουν στον ήλιο και να φορούν πάντα καπέλο. Συνιστάται η χορήγηση υγρών, όπως χαμομήλι, νερό κ.λπ. και να αποφεύγονται τα περιττά λίπη. Προφανώς δεν τα αφήνουμε ποτέ σε κλειστό σταθμευμένο αυτοκίνητο, καθώς τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν γρήγορα επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους και τα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα να υποστούν θερμοπληξία, ακόμη κι αν τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Επίσης δεν αφήνουμε ποτέ κατοικίδια σε κλειστό σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Δροσερά ντους

Ανεξάρτητα από το αν ανήκουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αυτές τις ημέρες πρέπει να πίνουμε άφθονα υγρά, να χρησιμοποιούμε κλιματιστικά ή ανεμιστήρα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και να κάνουμε δροσερά ντους. (Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες είναι δυνατόν να παρέχουν άνεση, αλλά όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή δεν είναι ικανοί να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπέρμετρης ζέστης στην υγεία.) Καλό είναι να κλείνουμε τα εξωτερικά παράθυρα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και να αφήνουμε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ας περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας και ας προγραμματίσουμε τις εξωτερικές μας δραστηριότητες σε ώρες της ημέρας με χαμηλότερη θερμοκρασία, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Ντυνόμαστε με ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, φοράμε καπέλο με φαρδύ γείσο και μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορούμε σε εξωτερικούς χώρους. Φροντίζουμε η διατροφή μας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, τη βαριά σωματική εργασία, τη χρήση φούρνου και κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT