Η Νάνσυ και τα σχέδια «επέκτασης» στη Μύκονο

Η Νάνσυ και τα σχέδια «επέκτασης» στη Μύκονο

Το ευρύ πλέγμα παράνομων δραστηριοτήτων στο νησί και το κύκλωμα επίορκων δημοσίων υπαλλήλων

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα έπρεπε να γίνουν γρήγορα, προτού φτάσει στο νησί για τα εγκαίνια του καταστήματος ο ίδιος ο μόδιστρος. Υπήρχε, όμως, ένα πρόβλημα. Στο κτίριο είχαν εντοπιστεί αρχαιότητες, οι εργασίες έπρεπε να διακοπούν. Η περίφραξη που είχε τοποθετήσει το συνεργείο στην μπροστινή όψη, δεν παρείχε τελικά την επιθυμητή κάλυψη. Η δράση τους έγινε αντιληπτή, τους κατήγγειλαν και υπήρχε ο κίνδυνος να μπλοκάρει ο φάκελός τους. Η αρμόδια αρχιτέκτονας επικοινώνησε με τη Νάνσυ, τη φερόμενη ως επικεφαλής ενός κυκλώματος επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή έμοιαζε σαν ακόμη μία υπόθεση για τα μέτρα τους. Μετά το κέντρο της Αθήνας θα επιχειρούσαν να απλώσουν τα πλοκάμια τους μέχρι τα σοκάκια της Μυκόνου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας, η 43χρονη Νάνσυ άρχισε να ασχολείται με το κατάστημα ειδών ένδυσης της Μυκόνου τον περασμένο Απρίλιο, όταν ζήτησε τη συνδρομή υψηλόβαθμης υπαλλήλου του τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού για να διευθετήσει το θέμα. Η υπάλληλος φάνηκε πρόθυμη να ταχθεί υπέρ της λειτουργίας του καταστήματος στο αρμόδιο τοπικό συμβούλιο. Υποστήριξε, δε, σύμφωνα με τη δικογραφία, ότι οι μελετητές «έβγαλαν τα μάτια τους» γιατί επέλεξαν να αναδείξουν τα αρχαία αντί να τα καταχώσουν.

Οι υπεύθυνοι του καταστήματος δεν μπορούσαν, όμως, να περιμένουν. Οπως αποτυπώνεται στη δικογραφία, θα προχωρούσαν σε εργασίες μικρής κλίμακας, δίχως να πειράξουν την όψη. Είχαν τοποθετήσει υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας για να επιτηρεί τον χώρο όλο το 24ωρο, ενώ θεωρούσαν ότι και η αστυνομία είναι «δική τους». Ανέφεραν ότι υπήρχε στο νησί ένας νέος αστυνομικός, «μιλημένος», ο οποίος θα τους ενημέρωνε εάν γινόταν έλεγχος.

Η επέκταση της δράσης του κυκλώματος των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων στη Μύκονο είναι μόνο μία πτυχή από τις παράνομες δραστηριότητες που έχουν ριζώσει τα τελευταία χρόνια εκεί. Οπως φαίνεται από σειρά δικογραφιών που είναι ανοιχτές, από υποθέσεις ξυλοδαρμών, εκβιασμών και δολοφονιών που παραμένουν ανεξιχνίαστες, το Νησί των Ανέμων έχει προσελκύσει, παράλληλα με το τουριστικό ρεύμα, διεφθαρμένους υπαλλήλους, βαρυποινίτες σχετιζόμενους με την αποκαλούμενη Greek Mafia, αλλά και επιχειρηματίες που επενδύουν στην αυθαίρετη δόμηση.

Αλλωστε και η πρόσφατη παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, ζητάει να διερευνηθεί η δράση τοπικών μαφιών στη Μύκονο γύρω από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις οικοδομικές εργασίες, την παροχή «προστασίας» σε επιχειρήσεις και άλλες έκνομες ενέργειες.

Το νέο κατάστημα οίκου ένδυσης, τα αρχαία που βρέθηκαν και το τηλεφώνημα σε υπάλληλο του τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων για να «διευθετηθεί» το θέμα.

Βάσει των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι αστυνομικές αρχές φαίνεται ότι στο νησί δραστηριοποιούνται αντιμαχόμενες ομάδες, οι οποίες επιχειρούν να επικρατήσουν στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης και στον τομέα του real estate. Στο στόχαστρό τους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μπορεί να μπει όποιος «φτιάχνει ή χαλάει δουλειές».

Ο 44χρονος βαρυποινίτης και φερόμενος ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του τοπογράφου μηχανικού Παναγιώτη Στάθη προφυλακίστηκε μετά την απολογία του. Φέρεται να είχε ταξιδέψει τουλάχιστον δύο φορές στη Μύκονο τους προηγούμενους μήνες μαζί με τη σύντροφό του και, μεταξύ άλλων, να είχε συναντήσει και ένα πρόσωπο που δραστηριοποιείται στην αγοραπωλησία ακινήτων. Βάσει μαρτυριών ατόμων από το περιβάλλον του θύματος, ο Στάθης φέρεται να μην είχε καλές σχέσεις με αυτόν τον επιχειρηματία και να τον θεωρούσε υπεύθυνο για τον ξυλοδαρμό που είχε δεχτεί στο παρελθόν από άγνωστο στο Χαλάνδρι.

Ο Νίκος Αλετράς, δικηγόρος του 44χρονου κατηγορουμένου, έχει δηλώσει ότι ο εντολέας του προφυλακίστηκε βάσει ενδείξεων και ότι αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι δεν είχε δραστηριότητα στη Μύκονο και απορεί πώς το όνομά του συνδέθηκε με το νησί.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Μύκονος βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, μετά τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού και τους ελέγχους που ακολούθησαν στο νησί για παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, πρωτοστάτησε στις εφόδους που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όμως, φέτος διαμορφώνεται μια διαφορετική κατάσταση. Λόγω ελλιπούς στελέχωσης, ο εισαγγελικός λειτουργός δεν θα έχει τη δυνατότητα μετάβασης στο νησί για να ασκήσει παρόμοιο έργο. Τον προηγούμενο μήνα, τρεις επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μετέβησαν στη Μύκονο για να ελέγξουν την πολεοδομία και συγκεκριμένα το τμήμα που ασχολείται με τα αυθαίρετα. Η υπηρεσία μετράει ένα χρόνο επιστροφής στη Μύκονο, μια και την προηγούμενη πενταετία το συγκεκριμένο έργο είχε ανατεθεί στην πολεοδομία της Σύρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κινητοποιήθηκε έπειτα από καταγγελίες και αναφορές που είχαν διατυπωθεί σχετικά με τον έλεγχο των αυθαιρέτων. Γινόταν λόγος για υποστελέχωση του τμήματος, ενώ υπήρχαν και αναφορές για δυσλειτουργία, έλλειψη γνώσης και εμπειρίας πάνω στο αντικείμενο και αδυναμία αντιμετώπισης των εισερχόμενων υποθέσεων. Οι επιθεωρητές παρέμειναν τέσσερις ημέρες στο νησί και αξιολογούν τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συλλέξει για να συντάξουν το τελικό τους πόρισμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT