Η Δήμητρα-Μαρία Κυριαζή, η οποία φέτος τελείωσε το 4ο έτος της Ιατρικής, ετοιμάζεται να αναχωρήσει με μια συμφοιτήτριά της για τη Σύρο, όπου από μεθαύριο και για δέκα συνεχόμενες ημέρες θα εργάζονται στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ιατρική Απόβαση 2024». «Γενικά επικρατεί ένας ενθουσιασμός. Κι εγώ η ίδια ανυπομονώ να ξεκινήσει το πρόγραμμα», σημειώνει στην «Κ» και προσθέτει: «Σίγουρα ένα άγχος το έχουμε. Περιμένουμε να έρθουμε σε επαφή με καταστάσεις που δεν έχουμε ζήσει έως τώρα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ έχω εξασκηθεί στη συρραφή ραμμάτων σε ζωικό υλικό. Ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που θα χρειαστεί να κάνω ράμματα σε ασθενή».
Το εθελοντικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση» είναι μια πρωτοβουλία της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος που υλοποιείται φέτος για 28η συνεχόμενη χρονιά, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ: περισσότεροι από 450 εθελοντές φοιτητές της Ιατρικής –έναντι περίπου 350 πέρυσι– θα κατευθυνθούν για δέκα ημέρες έκαστος σε δημόσιες μονάδες υγείας τουριστικών και ακριτικών προορισμών της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας, αφενός για να προσφέρουν χείρα βοηθείας σε αυτές τις μονάδες, αφετέρου για να πάρουν μια πρώτη γεύση σε πραγματικές συνθήκες και χωρίς το «προστατευτικό περιβάλλον» των πανεπιστημιακών κλινικών για το τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ως γιατροί. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει πέντε δεκαήμερα από τις 18 Ιουλίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ φέτος υπάρχουν περίπου 120 προορισμοί, εκ των οποίων 65 φιλοξενούν με δωρεάν διαμονή τούς εθελοντές φοιτητές. Μεταξύ των προορισμών με δωρεάν διαμονή είναι οι μονάδες υγείας νησιών όπως Σπέτσες, Σαντορίνη, Τήνος, Μύκονος, Σύρος, Κύθηρα, Πάτμος, Νάξος, Δονούσα, Ψαρά, Νίσυρος, Κως, Ρόδος, Σάμος, Λέσβος, Σαμοθράκη, Κρήτη, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Κέρκυρα, καθώς και σε ηπειρωτικές περιοχές όπως Καρπενήσι, Λουτράκι, Αρεόπολη, Κυπαρισσία, Λεωνίδιο και Ξυλόκαστρο.
Οι συμμετέχοντες προέρχονται από όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας και έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα κλινικό έτος των σπουδών τους, για να διασφαλίζεται το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο προκειμένου να μπορούν να απασχοληθούν στις μονάδες υγείας. Οπως επισημαίνει η κ. Κυριαζή, που είναι γενική συντονίστρια του προγράμματος, «όλοι οι συμμετέχοντες στις μονάδες υγείας που θα πάμε θα είμαστε υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση των γιατρών εκεί. Αυτό δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και σε εμάς και στους ασθενείς με τους οποίους θα έρθουμε σε επαφή».
Οπως εξηγεί η ίδια, ο σκοπός του προγράμματος είναι διττός. Ο ένας στόχος είναι η προσφορά εθελοντικής βοήθειας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων υγείας, ειδικά σε μια περίοδο που οι ανάγκες παροχής φροντίδας υγείας πολλαπλασιάζονται λόγω του τουρισμού. Ο άλλος στόχος είναι η πιο σφαιρική εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών, μέσω της εξοικείωσής τους με ποικίλα –επείγοντα και μη– περιστατικά σε πραγματικές συνθήκες, όπως άλλωστε θα κληθούν να τα αντιμετωπίσουν ως αγροτικοί γιατροί. «Περιμένουμε να έρθουμε σε επαφή με περιστατικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που ενδεχομένως δεν θα βλέπαμε σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο ή δεν θα το βλέπαμε σε πρώιμο στάδιο όπως τώρα», τονίζει η κ. Κυριαζή. Και συνεχίζει: «Οσοι έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενες “αποβάσεις” περιγράφουν την εμπειρία τους με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Εχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες, πράγματα που τους έκαναν εντύπωση και καταστάσεις που συνάντησαν για πρώτη φορά. Θυμάμαι μια φοιτήτρια που μας περιέγραφε ότι κατά τη διάρκεια της δικής της συμμετοχής παρακολούθησε για πρώτη φορά τοκετό στο νοσοκομείο της Ζακύνθου. Μας έλεγε πόσο συγκλονισμένη ήταν από την εμπειρία τού να δει για πρώτη φορά με τα ίδια της τα μάτια το θαύμα της ζωής».
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με μονάδες υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία) αλλά και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Υποστηρικτές του προγράμματος είναι και οι εταιρείες Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, ANEK Lines και Fast Ferries, που παρέχουν δωρεάν τα έξοδα μετακίνησης στους συμμετέχοντες.