Η απειλή του καύσωνα για την καρδιά

Πέντε πρακτικές συμβουλές για τους καρδιοπαθείς, την ώρα που ο υδράργυρος παραμένει στα ύψη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, διατήρηση ενυδάτωσης και τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό συνιστούν οι καρδιολόγοι στους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις για τις ημέρες αυτού του παρατεταμένου καύσωνα που βιώνει η χώρα μας. Oι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, ενώ την Τετάρτη (17/7) και την Πέμπτη (18/7) προβλέπεται κορύφωσή τους· αναμένεται να φθάσουν στο εσωτερικό της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας ηπειρωτικής χώρας τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου, και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα αυξάνοντας την καρδιακή συχνότητα και προκαλώντας αγγειοδιαστολή και αυξημένη εφίδρωση. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους καρδιοπαθείς, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως θωρακική δυσφορία, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη και σε σοβαρές περιπτώσεις σε θερμοπληξία», σημειώνει ο Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητής Καρδιολογίας της Γ΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρύτανης του ΕΚΠΑ. Και υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι οι νοσηλείες λόγω καρδιαγγειακών συμβάντων (έμφραγμα μυοκαρδίου και ισχαιμικής αιτιολογίας καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) αυξάνονται κατά 6%-10%, ενώ ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου διπλασιάζεται. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σιάσος δίνει πέντε πρακτικές συμβουλές για τους ασθενείς:

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και μετακινήσεων σε ώρες υψηλής ακτινοβολίας (12 το μεσημέρι έως 4 μ.μ.). Είναι κρίσιμη η παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη κατά τις ώρες με τη μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία. Η παραμονή σε δροσερό χώρο, κατά προτίμηση με φυσικό αερισμό ή κλιματισμό, συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και της καταπόνησης της καρδιακής λειτουργίας.

Διατήρηση ενυδάτωσης. Κατανάλωση άφθονων υγρών, έως 1,5-2 λίτρα ημερησίως. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά και η καφεΐνη, καθώς επιτείνουν την αφυδάτωση. Ειδικά οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να ελέγχουν τακτικά το σωματικό βάρος τους για να αποφύγουν πιθανή συστηματική συμφόρηση από την αυξημένη χορήγηση υγρών.

Τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής σε συνεργασία με τον καρδιολόγο. Επικοινωνία με τον καρδιολόγο για την πιθανή τροποποίηση της δοσολογίας ή της συχνότητας χορήγησης των αντιυπερτασικών και διουρητικών φαρμάκων, ειδικά αν εμφανιστούν συμπτώματα όπως αδυναμία, ζάλη ή υπόταση. Μείωση δοσολογίας μετά από καρδιολογική συμβουλή. Η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους είναι απαραίτητη.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα αυξάνοντας την καρδιακή συχνότητα και προκαλώντας αγγειοδιαστολή και αυξημένη εφίδρωση», σημειώνει ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Σιάσος.

Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, υπερβολικής άσκησης και μεγάλων γευμάτων. Η βαριά σωματική εργασία, η υπερβολική άσκηση και τα μεγάλα γεύματα μπορούν να αυξήσουν την καταπόνηση της καρδιάς και να προκαλέσουν επιπλοκές. Οι ασθενείς πρέπει να προτιμούν ελαφρές δραστηριότητες και να αποφεύγουν την έντονη άσκηση κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Συνιστάται η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και η αποφυγή μεγάλων και λιπαρών γευμάτων.

Κατάλληλος ρουχισμός και συχνά, χλιαρά ντους. Εφαρμογή ελαφριών και ανοιχτόχρωμων ρούχων ώστε το σώμα να διατηρεί τη δροσιά του. Τα συχνά, χλιαρά ντους βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Τέλος, ο κ. Σιάσος τονίζει «αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια αν εμφανίσετε αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, θωρακική δυσφορία ή πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη ή απώλεια συνείδησης».

Τι λένε οι πνευμονολόγοι

«Να ακολουθούν τις γενικές οδηγίες προστασίας, να λαμβάνουν την καθημερινή τους αγωγή και να αναζητήσουν από τον γιατρό τους σαφείς ειδικές οδηγίες για την περίπτωση που αναπτύξουν συμπτώματα, όπως δύσπνοια και βήχα», προτρέπει τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους, οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο την περίοδο του καύσωνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT