Η αιματηρή συμπλοκή και ο «πράσινος» εμφύλιος των χούλιγκαν

Η αιματηρή συμπλοκή και ο «πράσινος» εμφύλιος των χούλιγκαν

Η εσωτερική αντιπαλότητα των συγκεκριμένων ομάδων φέρεται να κρατάει περισσότερο από έναν χρόνο – Το κίνητρο της πρόσφατης σύγκρουσης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Σε εμφύλιο μεταξύ χούλιγκαν του Παναθηναϊκού για την επικράτηση στην εξέδρα των οργανωμένων οπαδών αποδίδουν μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές τα σοβαρά επεισόδια του περασμένου Σαββάτου δίπλα στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τουλάχιστον οι μισοί από τους 72 συλληφθέντες έχουν ποινικό μητρώο με εμπλοκή σε άλλες υποθέσεις οπαδικής βίας, εισβολής σε αγωνιστικό χώρο, κατοχής ή διακίνησης ναρκωτικών, ξυλοδαρμούς και ληστείες. Παράλληλα, ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα ερευνώνται και από το τμήμα Εκβιαστών της αστυνομίας για συμμετοχή σε άλλη εγκληματική ομάδα που εκβίαζε επιχειρηματίες.

Η αιματηρή συμπλοκή έγινε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, πριν από τη φιλική αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ Λάρνακας. Μια ομάδα χούλιγκαν, εκμεταλλευόμενη την αριθμητική υπεροχή της, επιτέθηκε σε άλλους οργανωμένους που βρίσκονταν στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δέχτηκε πυροβολισμό στο αριστερό πόδι ένας 38χρονος. Αλλοι δύο τραυματίες, ηλικίας 25 και 22 ετών, χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Ο ένας είχε εκδορές στην κοιλιακή χώρα από αιχμηρό αντικείμενο και ο άλλος ήταν θύμα ξυλοδαρμού.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μετά τη συμπλοκή κάποιοι εκ των οπαδών επιχείρησαν να καταφύγουν στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, πετώντας πρώτα οποιαδήποτε αντικείμενα μπορούσαν να τους ενοχοποιήσουν. Εκεί συνελήφθησαν με τη συνδρομή διμοιριών, αστυνομικών της ΟΠΚΕ και της ομάδας «Δράση», ενώ έχει κατασχεθεί μεγάλο πλήθος πειστηρίων, όπως γκλοπ, μαχαίρια, καδρόνια, γάντια, περιλαίμια, καθώς και μία σφαίρα. Παράλληλα ερευνάται και οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπλοκή δεν είχε μεγάλη διάρκεια, ενώ οι αστυνομικοί επισημαίνουν την απόπειρα ορισμένων εκ των εμπλεκομένων να εισέλθουν στο γήπεδο, όπως είχε συμβεί προ μηνών και στην περίπτωση των επεισοδίων στου Ρέντη με τους χούλιγκαν του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά την προανάκριση κανείς εκ των συλληφθέντων θέλησε –ούτε άτυπα– να μοιραστεί πληροφορίες για τον εμφύλιο στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών, ενώ αρνούνται τη συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Η εσωτερική αντιπαλότητα μεταξύ συγκεκριμένων οπαδών του Παναθηναϊκού φέρεται πάντως να κρατάει περισσότερο από έναν χρόνο. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των συλληφθέντων για τη συμπλοκή βρίσκονται και δύο άτομα τα οποία το 2021 είχαν κατηγορηθεί για την ένοπλη επίθεση κατά 32χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εις βάρος τους είχε σχηματιστεί δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Ο βασικός κατηγορούμενος εκείνης της υπόθεσης είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν και για συμμετοχή σε κύκλωμα μπράβων.

Ηταν Σεπτέμβριος του 2021 όταν ένας 32χρονος δέχτηκε ένοπλη επίθεση επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τον πυροβόλησαν δύο φορές και μία σφαίρα τον βρήκε στην ωμοπλάτη τραυματίζοντάς τον. Ο 32χρονος, με καταγωγή από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, για απείθεια, αντίσταση και παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών, αδικήματα που συνήθως αποδίδονται σε άτομα τα οποία συλλαμβάνονται για υποθέσεις οπαδικής βίας. Μεταξύ των συλληφθέντων για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου βρίσκονται και πέντε ανήλικοι. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται μύηση εφήβων στον κόσμο των χούλιγκαν.

Το κίνητρο της πρόσφατης σύγκρουσης μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικούς που έχουν χειριστεί παρόμοιες υποθέσεις, το διακύβευμα μπορεί να είναι οικονομικό (από τη διάθεση εισιτηρίων ή προσκλήσεων), αλλά και επιβολής στον χώρο της κερκίδας, με απώτερο στόχο τη στρατολόγηση άλλων ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT