Ηθελαν να τον πείσουν να πληρώσει. Στις 20 Ιουνίου η 43χρονη Νάνσυ, φερόμενη ως επικεφαλής της ομάδας επίορκων δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, επικοινώνησε με εργαζόμενη της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής. Της ζήτησε να ελέγξει δύο καταστήματα εστίασης. «Προσπαθεί να τη βγάλει τζάμπα και να σε πείσει ότι είναι όλα σωστά», είπε στην υπάλληλο για έναν εκ των ιδιοκτητών. «Να είσαι σκληρή», την προέτρεψε.
Η υπάλληλος του υγειονομικού έπρεπε να βεβαιώσει παραβάσεις για να θορυβηθούν οι καταστηματάρχες και να αναζητήσουν την προστασία του κυκλώματος. Λίγες ημέρες αργότερα, όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, η υπάλληλος πραγματοποίησε αυτοψία στο κατάστημα και πράγματι εντόπισε αρκετές παραβάσεις. «Εννοείται μη γράψεις τίποτα, θα το κανονίσουμε μεταξύ μας», της είπε στο τηλέφωνο η 43χρονη, σύμφωνα με τη δικογραφία.
Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής ήταν μία από τις άκρες που είχε αποκτήσει το συγκεκριμένο κύκλωμα σε διάφορους τομείς της αυτοδιοίκησης και του Δημοσίου. Αλλωστε, μετά τις αποκαλύψεις για την έκταση της διαφθοράς, ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε σε αλλαγές των Διευθύνσεων Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής. Σύμφωνα με τη δικογραφία, μία από τις υπαλλήλους της συγκεκριμένης υπηρεσίας ενημέρωνε την επικεφαλής του κυκλώματος για τη σύσταση των κλιμακίων ελέγχων, καθώς και για τους τομείς αρμοδιότητάς τους, για να έχει πάντοτε εικόνα ποιος και πού πραγματοποιεί αυτοψίες στην Αττική. Η 43χρονη φέρεται ακόμη να ζητούσε επιπλέον ενημέρωση και για τις προθέσεις των υπαλλήλων, ρωτώντας εάν κάποιος είναι «συζητήσιμος» ή όχι.
Σε άλλες περιπτώσεις, εφόσον είχε ήδη αναπτύξει σχέσεις και συνεργασία με κάποιους υπαλλήλους, τους υποδείκνυε και ποια καταστήματα να ελέγξουν και μάλιστα να «φουσκώσουν» τις παραβάσεις που θα εντόπιζαν, ώστε οι ιδιοκτήτες να προστρέξουν μετά σε εκείνη για να παρέμβει και να αρχειοθετηθούν οι υποθέσεις τους.
Ενδεικτικά, σε μια περίπτωση στο Νέο Ψυχικό η 43χρονη φέρεται να είπε σε συνιδιοκτήτρια καταστήματος ότι θα είχε προβλήματα, καθώς το αποτέλεσμα του ελέγχου από το υγειονομικό θα κατέληγε στον δήμο και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Θα ήταν προτιμότερο να πληρώσει, όπως της προτάθηκε, παρά να βεβαιωθούν οι παραβάσεις.
Οι παρεμβάσεις τους φαίνεται ότι δεν περιορίζονταν μόνο σε καταστήματα εστίασης. Τον περασμένο Μάιο η φερόμενη ως επικεφαλής του κυκλώματος επικοινώνησε με υπάλληλο στη Διεύθυνση Υγειονομικών Ελέγχων και της ζήτησε να μεταβεί σε μια αλυσίδα γυμναστηρίων γιατί ο ιδιοκτήτης τους την απέφευγε και της όφειλε χρήματα. Μάλιστα επισήμανε ότι τα γυμναστήρια δεν είχαν άδεια λειτουργίας. Η υπάλληλος ζήτησε από τη 43χρονη να υποβάλει τηλεφωνική καταγγελία στην υπηρεσία, ώστε να έχει μετά το άλλοθι του ελέγχου.