Βίντεο – ντοκουμέντα από τη δράση του κυκλώματος μπράβων – Εμπρησμοί και επιθέσεις σε καταστήματα

Βίντεο – ντοκουμέντα από τη δράση του κυκλώματος μπράβων – Εμπρησμοί και επιθέσεις σε καταστήματα

Ο αρχηγός της συμμορίας και ο τρόπος δράσης

7' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 59χρονος «Αρκούδος» είναι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε εκβιάσεις σε καταστήματα, εκρήξεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, καθώς και αγοραπωλησίες ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί πως οι εμπλεκόμενοι δρούσαν τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2023 πουλώντας «προστασία» σε καταστήματα.

Ειδικότερα, έπειτα από «παραγγελίες», έριχναν χειροβομβίδες, τοποθετούσαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς και προχωρούσαν σε ξυλοδαρμούς προκαλώντας στα θύματά τους επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Μάλιστα, τα χτυπήματά τους έχουν καταγραφεί και από πολλαπλά βίντεο από κάμερες ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, στις 04.26 στις 09-09-2023 δύο εκ των μελών καταγράφονται να σπάνε τη βιτρίνα ψητοπωλείου στο Μαρούσι Αττικής. Στη συνέχεια, ενεργοποίησαν και έρριψαν στο εσωτερικό του αυτοσχέδιο εμπρηστικό – εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πυρκαγιά και σοβαρές υλικές ζημιές στο εν λόγω κατάστημα.

Από την έκρηξη δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ωστόσο υπάλληλος του καταστήματος βρισκόταν μέσα σε αυτό τη συγκεκριμένη ώρα.

Σχεδόν παράλληλα, και για την ακρίβεια ένα λεπτό αργότερα, στις 04.27 της 09-09-2023 δύο άλλα μέλη της οργάνωσης, φορώντας κράνη, προσέγγισαν πεζή ψητοπωλείο στη Νέα Ιωνία Αττικής.

Ο ένας εξ αυτών έριξε πέτρα, σπάζοντας τη γυάλινη τζαμαρία, και στη συνέχεια ενεργοποίησε και έριξε στο εσωτερικό του αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πυρκαγιά και σοβαρές υλικές ζημιές.

Παράλληλα, ο άλλος δράστης ακινητοποίησε υπάλληλο του καταστήματος, απειλώντας τον με όπλο.

Συνολικά συνελήφθησαν 17 μέλη, εκ των οποίων οι 3 είναι ήδη έγκλειστοι σε φυλακές.

Το σπίτι – οπλοστάσιο

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται και ένα σπίτι στα Λιόσια, το οποίο χρησιμοποιούσαν για να «κρύβουν» τον εξοπλισμό τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Κάτι που ανησύχησε την Ασφάλεια ειναι ότι ο οπλισμός που βρέθηκε ήταν ιδιαίτερα βαρύς, ενώ στο συγκεκριμένο σπίτι είχαν πρόσβαση μόνο δυο μέλη. 

Μάλιστα, μεταξυ των ευρημάτων βρέθηκαν δυο τυφέκια, 8 πιστόλια, 2 περίστροφα, 471 φυσίγγια πυροβόλων όπλων, 11 χειροβομβίδες, 3 εξαρτήματα περιστρόφου, αεροβόλο πιστόλι και πλήθος μεταλλικών σφαιριδίων, 2 πιστόλια κρότου-λάμψης, πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων με 9 φωτοβολίδες, 3 βεγγαλικά-κροτίδες, 6 σιδερογροθιές, 2 ξύλινα ρόπαλα, μεταλλική ράβδο (baseball), 3 πτυσσόμενα γκλοπ, 2 λοστοί και βαριοπούλα, 14 κροτίδες, 11 μαχαίρια, 2 αναδιπλούμενοι σουγιάδες, 3 σπαθιά τύπου «κατάνα». 

Η σπείρα είχε διακριτούς ρόλους, με αρχηγό τον 59χρονο «Αρκουδο» και δυο υποομάδες με υπαρχηγούς, εισπράκτορες, αλλά και ομάδα συναγερμού. 

Ο 59χρονος είναι σεσημασμένος με βεβαρημένο παρελθόν, μεταξυ άλλων, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθλητισμού, αρπαγή, επικίνδυνη σωματική βλάβη, εγκληματική οργάνωση, ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία, ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκβίαση. 

Στον επιχειρησιακό βραχίονα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν και δυο συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση σε βενζινάδικο στην περιοχή του Πειραιά τον περασμένο Μάρτιο. 

Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.:

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 17 άτομα-μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων τα τρία είναι έγκλειστα σε φυλακές. Πρόκειται για ένδεκα ημεδαπούς και έξι αλλοδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εκβίασης, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, σωματικής βλάβης, κλοπής, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά. Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 32 άτομα, τα οποία συνεργάστηκαν κατά περίπτωση με την εγκληματική οργάνωση για άλλα αδικήματα.

Η συμμορία σχηματίστηκε, τουλάχιστον, από αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, με σκοπό κυρίως την εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε με το πρόσχημα «παροχής προστασίας» να τους καταβάλλουν χρηματικά ποσά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επιπλέον, προέκυψε ότι κατά τη διάρκεια της δράσης τους προχώρησαν σε εμπρησμούς, εκρήξεις, ξυλοδαρμούς, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών στοχεύοντας στην επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους στις περιοχές που δραστηριοποιούνται.

Διαπιστώθηκε, δε, ότι παρείχαν συστηματικά υπηρεσίες ασφαλείας σε φυσικά πρόσωπα ως «σωματοφύλακες», επιλύοντας πολλές φορές προσωπικές διαφορές προσώπων με απειλή ή χρήση βίας υπέρ του εντολοδόχου τους.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, υποστράτηγος Φώτης Ντουίτσης, σε δηλώσεις του σχετικά με την υπόθεση τόνισε: «Με βάση όλο το εύρος της εγκληματικής δράσης της επίδικης εγκληματικής οργάνωσης, καθίσταται σαφές ότι τα μέλη της επεδίωκαν σταθερά και αποφασιστικά την αντικατάσταση του κοινωνικού ρόλου και των υπηρεσιακών καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, με προφανή στόχο και σκοπό οι πάσης φύσεως καταστηματάρχες και λοιποί ενδιαφερόμενοι να αποτείνονται στην εγκληματική οργάνωση “για τη διευθέτηση οποιουδήποτε θέματος” και όχι στην Ελληνική Αστυνομία, ως δημόσιο οργανισμό της ελληνικής Πολιτείας».

«Γι’ αυτό προτρέπουμε τους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης και κάθε είδους συναφή επαγγελματική δραστηριότητα, που δέχονται απειλές και εκβιάσεις από οποιονδήποτε, να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας και να μην υποκύπτουν σε αυτές τις καταστάσεις», κατέληξε ο κ. Ντουίτσης.

Παράλληλα, όπως επισήμανε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.Α.Σ, αστυνόμος Β΄ Κωνσταντία Δημογλίδου, τα μέλη της συμμορίας είχαν διευρύνει τη δράση τους, συμμετέχοντας παράλληλα και σε επεισόδια μεταξύ φιλάθλων ομάδων, είτε έναντι αμοιβής είτε με σκοπό να προξενήσουν «ζημιά» σε μέλη έτερης εγκληματικής οργάνωσης που συμμετέχουν σε οπαδικά επεισόδια.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, τέσσερα από τα μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στα επεισόδια που έγιναν έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας το περασμένο Σάββατο, 13 Ιουλίου, με αποτέλεσμα τη σύλληψή τους για παράβαση της νομοθεσίας για τον αθλητισμό.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της συμμορίας δρούσαν και κατά μόνας και προς δικό τους όφελος. Συγκεκριμένα, αρχηγικό μέλος της οργάνωσης μετέφερε σε συνεργείο μοτοσικλέτες που είχαν κλαπεί και είτε τις αποσυναρμολογούσαν για να πουλήσουν ανταλλακτικά είτε αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά τους, ενώ άλλο μέλος διακινούσε ναρκωτικές ουσίες.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 14 Ιουλίου, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 14 μέλη της.

Σε σωματικές έρευνες, καθώς και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Δύο τυφέκια, 8 πιστόλια, 2 περίστροφα, 471 φυσίγγια πυροβόλων όπλων και 91 φυσίγγια κρότου-λάμψης, 11 χειροβομβίδες, 3 εξαρτήματα περιστρόφου, αεροβόλο πιστόλι και πλήθος μεταλλικών σφαιριδίων, 2 πιστόλια κρότου-λάμψης, πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων με 9 φωτοβολίδες, 3 βεγγαλικά-κροτίδες, 6 σιδερογροθιές, 2 ξύλινα ρόπαλα, μεταλλική ράβδο (baseball), 3 πτυσσόμενα κλομπ, 2 λοστοί και βαριοπούλα, 14 κροτίδες πυροτεχνικής σύνθεσης με φιτίλι, 4 κροτίδες, 11 μαχαίρια, αναδιπλούμενα μαχαίρια μικρού μήκους, 2 αναδιπλούμενοι σουγιάδες, 3 σπαθιά τύπου «κατάνα» και σπαθί και 2 μεταλλικά αστεράκια πολεμικών τεχνών, 6 ζυγαριές ακριβείας, 7 αυτοσχέδιες συσκευασίες περιέχουσες ναρκωτική ουσία κοκαΐνη, συνολικού μεικτού βάρους 800 γραμμαρίων, 3 νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 1.790 γραμμαρίων, 2 πλαστικές συσκευασίες περιέχουσες ακατέργαστη κάνναβη, σε βραχώδη μορφή, συνολικού μικτού βάρους 428 γραμμαρίων, καρτέλα περιέχουσα 14 δισκία, τσιγάρο πιθανόν αποτελούμενο από ακατέργαστη ινδική κάνναβη, 24 αυτοσχέδιες συσκευασίες, περιέχουσες ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 80,8 γραμμαρίων, πλήθος νάιλον συσκευασίες, 21 γυάλινα φιαλίδια, 18 φιαλίδια με σκόνη, 10 με νερό, 4 φιαλίδια βουτανίου, 5 αμπούλες αερίου, 10 φιαλίδια και 2 κουτιά με 8 φιαλίδια, 2 φορητοί υπολογιστές, φορητό μέσο αποθήκευσης USB STICK, 36 κινητά τηλέφωνα και κάρτα μνήμης, καδένα-αλυσίδα με σταυρό χρώματος χρυσού, εσωτερική θήκη πιστολιού, θήκη μασχάλης όπλου, θήκη όπλου, 3 αλεξίσφαιρα γιλέκα, αντιανεμικό τζάκετ, ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και 2 full face, μάσκα σιλικόνης μεταμφίεσης, πληθώρα εγγράφων, διάφορα κλειδιά, άδεια κυκλοφορίας, ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας, σημειωματάριο με αναγραφόμενες περιοχές, ονόματα, χρηματικά ποσά και αποδεικτικά πληρωμής ενοικίου, φάρος για αυτοκίνητο, οχήματα και το συνολικό χρηματικό ποσό των 248.090 ευρώ.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιασθεί 78 εκβιάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως εστιατόρια, καφέ μπαρ και νυχτερινά κέντρα, πέντε εμπρησμοί καταστημάτων και οχήματος, τρεις εκρήξεις σε πρατήριο καυσίμων, σπίτι και κατάστημα, καθώς και περίπτωση σωματικής βλάβης.

Συγκεκριμένα, προέκυψε η συμμετοχή μελών της οργάνωσης στις εξής περιπτώσεις:

– Εκρηξη χειροβομβίδας στις 5-9-2023 σε είσοδο πολυκατοικίας στην Αθήνα. Οπως προέκυψε από την έρευνα, στην εν λόγω πολυκατοικία διαμένουν δύο οργανωμένοι οπαδοί ομάδας.

– Εκρήξεις, εμπρησμοί σε ψητοπωλεία με την ίδια επωνυμία σε Μαρούσι και Νέα Ιωνία στις 9 και 13-9-2023. Τις πρώτες πρωινές ώρες, στις 9-9-2023, δύο από τα μέλη της οργάνωσης έσπασαν τη γυάλινη πόρτα του ψητοπωλείου στο Μαρούσι και στη συνέχεια πέταξαν μέσα αυτοσχέδιο εμπρηστικό εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιά και σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.

Σχεδόν παράλληλα, δύο άλλα μέλη της οργάνωσης, φορώντας κράνη και επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα, προσέγγισαν πεζή το ψητοπωλείο στη Νέα Ιωνία. Ο ένας από αυτούς έσπασε με πέτρα τη γυάλινη τζαμαρία του καταστήματος και στη συνέχεια πέταξε μέσα αυτοσχέδιο εμπρηστικό εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιά και σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ το άλλο μέλος ακινητοποίησε υπάλληλο του καταστήματος προτάσσοντας πυροβόλο όπλο.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, συγκεκριμένα στις 13-9-2023, δύο άτομα, φορώντας κράνη μοτοσικλετιστή, επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα, προσέγγισαν το ψητοπωλείο στο Μαρούσι και, αφού αποβιβάστηκαν από αυτήν. εισήλθαν στο κατάστημα. Ενας εκ των δύο μελών περιέλουσε με εύφλεκτο υλικό το πάτωμα και τα τραπεζοκαθίσματα του καταστήματος και προκάλεσε εκτεταμένη πυρκαγιά, με αποτέλεσμα σοβαρές υλικές ζημιές.

Από τις παραπάνω πράξεις δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμου, ωστόσο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, καθώς εντός των καταστημάτων βρίσκονταν υπάλληλοι.

– Εμπρησμοί σε καντίνα στα Ανω Λιόσια στις 16-11-2023 και σε φορτηγό αυτοκίνητο στη Νέα Ιωνία στις 9-3-2024.

– Εκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού σε πρατήριο μεικτών καυσίμων στον Πειραιά στις 8-3-2024.

– Σωματικές βλάβες σε δύο θαμώνες καταστήματος στη Νέα Σμύρνη στις 18-5-2024, με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να χάσει τις αισθήσεις του.

– Εκρηξη σε κατάστημα εστίασης στην Αρτέμιδα στις 4-6-2024. Ειδικότερα, μέλη της οργάνωσης προκάλεσαν έκρηξη με αυτοσχέδιο εμπρηστικό εκρηκτικό μηχανισμό σε κατάστημα εστίασης, από την οποία προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε αυτό.

Οπως σημειώνεται από την ΕΛ.ΑΣ., η πλειονότητα των μελών της οργάνωσης κατά το παρελθόν έχει απασχολήσει τις Αρχές για διάφορα αδικήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά, εκβίαση, κλοπές, πλαστογραφίες κ.λπ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ενώ η έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της οργάνωσης, συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT