Αθήνα: «Φρένο» ΣτΕ στις οικοδομικές άδειες με bonus στα ύψη κτιρίων

Αθήνα: «Φρένο» ΣτΕ στις οικοδομικές άδειες με bonus στα ύψη κτιρίων

Το δικαστήριο δικαίωσε τον δήμο στη διαμάχη του με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πολλοί ακόμα δήμοι της Αττικής πρόκειται να προχωρήσουν σε αναστολή αδειών

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» στην έκδοση οικοδομικών αδειών εντός του Δήμου Αθηναίων με βάση τα bonus του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του δήμου και ανέστειλε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία ακύρωνε το σχετικό αίτημα του δήμου προς την πολεοδομία του.

Ανάλογη απόφαση έλαβε το ΣτΕ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και για τον Δήμο Κηφισιάς, υποδεικνύοντας σαφώς πλέον ότι όποιος δήμος επιθυμεί μπορεί να σταματήσει την κατασκευή κτιρίων που είναι μεγαλύτερα από ό,τι ορίζουν οι όροι δόμησης της κάθε περιοχής. 

Οπως είχε προβλέψει η «Κ» («Υψη κτιρίων: Απόφαση ΣτΕ υπέρ δημάρχων», 16.5.2024), ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης «άνοιξε τον δρόμο» για όσους δήμους επιθυμούν να αναστείλουν την έκδοση οικοδομικών αδειών με τα bonus του ΝΟΚ στα όριά τους. Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης είχε ζητήσει από την τοπική υπηρεσία δόμησης να μην εκδίδει τέτοιες οικοδομικές άδειες, μέχρι να έρθει η κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί τις συνταγματικότητας (η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Οκτώβριο). Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ακύρωσε την απόφασή του, ο δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ και δικαιώθηκε.

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων. Το δημοτικό συμβούλιο έλαβε απόφαση στις 13 Μαΐου να ζητήσει από την τοπική πολεοδομία να μην εκδίδει οικοδομικές άδειες με τα bonus του ΝΟΚ, όσο εκκρεμεί η υπόθεση στο ΣτΕ. Περαιτέρω ο Δήμος Αθηναίων είχε στη «φαρέτρα» του και αποφάσεις του ΣτΕ ειδικά για τον δήμο (λ.χ. 705/2020), με τις οποίες το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η πολεοδομία έπρεπε να εφαρμόζει τους όρους δόμησης του διατάγματος του 1955 και όχι τον ΝΟΚ. 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έσπευσε να ακυρώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων στις 31 Μαΐου και ακολούθως ο δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την αναστολή της απόφασης της Αποκεντρωμένης. Το Α’ θερινό τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε χθες απόφαση (126/24) με την οποία έκανε δεκτή την προσφυγή του δήμου και διατήρησε σε ισχύ το «πάγωμα» των οικοδομικών αδειών με bonus του ΝΟΚ μέχρι να κριθεί η υπόθεση από την Ολομέλεια. Οπως αναφέρει η απόφαση, εξακολουθούν να κατατίθενται στην Πολεοδομία Αθηναίων αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας με τα bonus, «παρά το ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αντίθετες προς το Σύνταγμα, γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον του δήμου. Πέραν τούτου όμως στην περίπτωση αυτή οι σχετικές οικοδομικές άδειες ενδέχεται να πρέπει να ανακληθούν στο σύνολό τους, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον αιτούντα δήμο και τους ενδιαφερόμενους, αλλά και τους καλόπιστους τρίτους οι οποίοι εν τω μεταξύ θα έχουν αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα πρέπει στη συνέχεια να κατεδαφιστούν, κατά το μέρος που στηρίζονται στην εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων (σσ. bonus)».

«Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο»

«Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και δεν αντέχει νέα μεγαθήρια. Είναι μία ιστορική στιγμή, μία μεγάλη νίκη για την Αθήνα», σχολίασε την απόφαση ο δήμαρχος, Χάρης Δούκας. 

Ανάλογη απόφαση έβγαλε το ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή και για τον Δήμο Κηφισιάς, που επέβαλε στην πολεοδομία του αναστολή στα bonus του ΝΟΚ. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, πρόκειται για μια νίκη στον αγώνα να διατηρηθεί αναλλοίωτη η ταυτότητα της πόλης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πολλοί ακόμα δήμοι της Αττικής πρόκειται αυτήν την περίοδο να προχωρήσουν σε ανάλογη αναστολή, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθεί αμέτοχο την υπόθεση. Για ορισμένους δήμους, ωστόσο, η εξυπηρέτησή τους από πολεοδομία που τυπικά υπάγεται σε άλλο δήμο (οι παλαιές «νομαρχιακές» πολεοδομίες) περιπλέκει τα πράγματα, καθώς δεν υφίσταται ευθεία σύνδεση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT