Κύκλωμα μπράβων: Η «ομάδα συναγερμού» και οι χούλιγκαν

Κύκλωμα μπράβων: Η «ομάδα συναγερμού» και οι χούλιγκαν

Εμπρησμοί, επιθέσεις με χειροβομβίδες και συμμετοχή στον εμφύλιο οργανωμένων οπαδών συνθέτουν τη δράση της ομάδας.

Ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου 2023 εξερράγη μια χειροβομβίδα επιθετικού τύπου στην είσοδο πολυκατοικίας της Κυψέλης. Αφησε πίσω μόνο υλικές ζημιές, έναν κρατήρα εννέα εκατοστών και θραύσματα, χωρίς αποτυπώματα ή εκμεταλλεύσιμο βιολογικό υλικό. Δύο ένοικοι του κτιρίου, πρόσωπα με πολυετή παρουσία σε συνδέσμους του Παναθηναϊκού, θεώρησαν αμέσως ότι πίσω από την επίθεση κρύβονταν οπαδικά κίνητρα.

«Τη χειροβομβίδα στην Κυψέλη που μένουν οι βάζελοι την έβαλαν οι μπράβοι από το Μαρούσι», ήταν η ανώνυμη πληροφορία που έφτασε στο τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

Δέκα ημέρες αργότερα στο τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έφτασε μια ανώνυμη πληροφορία. «Τη χειροβομβίδα στην Κυψέλη που μένουν οι βάζελοι την έβαλαν οι μπράβοι από το Μαρούσι», ανέφερε, κατονομάζοντας τους πιθανούς δράστες. «Εχουν κάνει κι άλλες ζημιές, παραγγελίες παίρνουν», συμπλήρωσε ο ανώνυμος πληροφοριοδότης. Αυτό το χτύπημα αποτέλεσε την άκρη του νήματος που οδήγησε την περασμένη Κυριακή στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης μπράβων, οι οποίοι εκβίαζαν επιχειρηματίες εισπράττοντας χρήματα για την παροχή προστασίας σε τουλάχιστον 76 καταστήματα στην Αττική.

Συνελήφθησαν 14 άτομα, ενώ άλλοι τρεις κατηγορούμενοι ήταν ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης. Τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται κατά περίπτωση σε εκρήξεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, αλλά και σε αγοραπωλησίες ναρκωτικών. Παράλληλα με τη δράση τους στον κόσμο της νύχτας είχαν αποκτήσει πρόσβαση και στις τάξεις των χούλιγκαν.

Συμπτωματικά, τέσσερις από τους κατηγορουμένους για συμμετοχή σε αυτή την εγκληματική ομάδα συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της αιματηρής συμπλοκής μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται, βάσει της δικογραφίας, και άτομα που συνδέονται με την επίθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου στην Κυψέλη. Ενας εκ των δύο ενοίκων της πολυκατοικίας και πιθανός στόχος εκείνου του χτυπήματος, γνωστός με το προσωνύμιο «σουβλατζής», είχε συλληφθεί για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια με τους Κροάτες χούλιγκαν που οδήγησαν στο θανάσιμο μαχαίρωμα του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη. Θεώρησε τότε ότι στοχοποιήθηκε γιατί η διεύθυνσή του είχε διαρρεύσει σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ.

Μετά το χτύπημα στην Κυψέλη ακολούθησε μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε αλυσίδα ψητοπωλείων στο Μαρούσι και στη Νέα Ιωνία από την ίδια εγκληματική ομάδα. Οι δράστες χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, απείλησαν εργαζόμενο με όπλο, ενώ σε ένα περιστατικό περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό το πάτωμα και τα τραπεζοκαθίσματα καταστήματος και μετά τα πυρπόλησαν.

Οι αστυνομικοί επί μήνες παρακολουθούσαν τις κινήσεις των υπόπτων, προσπαθώντας να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το εύρος των δράσεων της ομάδας των εκβιαστών. Σε κάποιες περιπτώσεις οι μπράβοι αναλάμβαναν τη φύλαξη καταστημάτων με τη φυσική τους παρουσία, ενώ είχαν συγκροτήσει και την αποκαλούμενη «ομάδα συναγερμού», η οποία βρισκόταν σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια της νύχτας για να παρέμβει μαζικά, ως ομάδα κρούσης, όπου υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη.

Η δράση τους απλωνόταν από τα Ανω Λιόσια και τις Αχαρνές μέχρι το κέντρο της Αθήνας, το Γκάζι, τη Νέα Σμύρνη, τη Λυκόβρυση, το Χαλάνδρι, τη Νέα Ερυθραία, το Μαρούσι έως τον Πειραιά, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό. Είχαν χωρίσει τις περιοχές ευθύνης μεταξύ Δυτικής, Ανατολικής Αττικής και κέντρου, ενώ είχαν μοιράσει και ρόλους. Η σκληρότητά τους φαίνεται, κατά τους αστυνομικούς, από το οπλοστάσιο που εντοπίστηκε. Σε αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και 11 χειροβομβίδες. Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, υποστράτηγος Φώτης Ντουΐτσης, προέτρεψε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να μην υποκύπτουν στις απειλές και να ενημερώνουν τις αστυνομικές αρχές σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ορισμένα μέλη της εγκληματικής ομάδας, όμως, δεν περιορίζονταν στην παροχή προστασίας σε εστιατόρια, στριπτιζάδικα και νυχτερινά κέντρα. Σύμφωνα με τη δικογραφία παρείχαν υπηρεσίες ασφαλείας και σε ιδιώτες ως «σωματοφύλακες». Σε μία περίπτωση απασχολήθηκαν στη «φύλαξη» πανηγυριού που διοργάνωσε δημοτική αρχή, ενώ τους είχε ζητηθεί από στέλεχος της αυτοδιοίκησης στη Δυτική Αττική να έχουν παρουσία ανήμερα των δημοτικών εκλογών. Ακόμη φέρεται να έκαναν μεροκάματα και σε γήπεδα ποδοσφαίρου, ως συνοδεία ασφαλείας παράγοντα ομάδας μικρότερης κατηγορίας στην επαρχία ή έχοντας παρουσία κοντά στον πάγκο των φιλοξενουμένων.

Ως επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας φέρεται να είναι ένας 59χρονος με το προσωνύμιο «αρκούδος», ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ληστεία, εκβίαση και ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία. Σύμφωνα με τη δικογραφία, από τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των κατηγορουμένων προέκυψε ότι γινόταν αναφορά στις ανακατατάξεις στον κόσμο της νύχτας μετά τη δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη τον Ιανουάριο του 2024. Ο 44χρονος Ζαμπούνης θεωρείτο ίσως το πλέον ισχυρό στέλεχος στη «νύχτα» τα τελευταία χρόνια. Στις συνομιλίες χαρακτηριζόταν ως το «μεγάλο αφεντικό».

Συγκοινωνούντα δοχεία

Η σχέση ορισμένων εκ των συλληφθέντων με τον κόσμο των οργανωμένων οπαδών δεν θεωρείται τυχαία από τις αστυνομικές αρχές. Το γήπεδο φέρεται να λειτουργεί για τους ίδιους ως χώρος στρατολόγησης νέων μελών. Ερευνώντας την επίθεση στην πολυκατοικία της Κυψέλης οι αστυνομικοί έλαβαν και άλλη ανώνυμη πληροφορία, η οποία συνέδεσε τα ίδια πρόσωπα με τη ρίψη χειροβομβίδας κατά συνδέσμου του Παναθηναϊκού στου Γκύζη τον Μάρτιο του 2023. Σε εκείνη την περίπτωση η χειροβομβίδα δεν εξερράγη.

Κατά την παρακολούθηση των υπόπτων διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι είχαν συναντήσεις με οργανωμένο οπαδό του Παναθηναϊκού, το όνομα του οποίου είχε περιληφθεί σε παλαιότερη δικογραφία για την ένοπλη επίθεση που δέχθηκε άλλος οπαδός της ίδιας ομάδας τον Σεπτέμβριο του 2021 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αυτά τα περιστατικά αποδίδονταν στην προσπάθεια επιβολής και κυριαρχίας στον χώρο των οργανωμένων.

Κύκλωμα μπράβων: Η «ομάδα συναγερμού» και οι χούλιγκαν-1

Κύκλωμα μπράβων: Η «ομάδα συναγερμού» και οι χούλιγκαν-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT