Εβρος: Στον Αρειο Πάγο οι «πολιτοφύλακες»

Εβρος: Στον Αρειο Πάγο οι «πολιτοφύλακες»

Οι τρεις άνδρες είχαν «συλλάβει» 13 πρόσφυγες στις περυσινές πυρκαγιές στον Εβρο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση με τις αυτόκλητες «συλλήψεις» μεταναστών, που σημειώθηκαν πριν από έναν χρόνο στον Εβρο, προκαλώντας αντιδράσεις, ενώ ακολούθησαν δικαστικές ποινικές διαδικασίες. Μετά την καταδίκη των υπευθύνων για τις «συλλήψεις» μεταναστών σε μικρές ποινές που μετατράπηκαν σε χρηματικές, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε την άμεση διαβίβαση της απόφασης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης προκειμένου να εξεταστεί αν πρέπει να ασκηθούν τα νόμιμα ένδικα μέσα, δηλαδή αναίρεση για την εν λόγω υπόθεση, όταν κάτοικοι του Εβρου, τον περασμένο Αύγουστο, ως αυτόκλητοι πολιτοφύλακες είχαν επιδοθεί σε πράξεις βίας κατά προσφύγων και μεταναστών, δημοσιεύοντας μάλιστα βιντεοληπτικό υλικό με τις πράξεις τους, αναρτώντας το σχετικό βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε την εφετειακή απόφαση προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης πριν από λίγες ημέρες αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις άνδρες που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία ότι εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών στον Εβρο κλείδωσαν σε μεταφορικό τρέιλερ 13 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους βιντεοσκοπούσαν, υποδεικνύοντάς τους ως εμπρηστές. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης αποφάσισε να μετατρέψει τη βασική κακουργηματική κατηγορία της αρπαγής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε παράνομη κατακράτηση, η οποία όμως διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος, κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι κατηγορούμενοι.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης αφέθηκαν ελεύθεροι – Η Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναίρεσης της απόφασης.

Οι δικαστές δέχθηκαν ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν τελέστηκε με ρατσιστικά κίνητρα, ενώ τους απάλλαξαν για μια σειρά άλλων πλημμελημάτων, όπως έκθεση, διέγερση σε διάπραξη βιαιοπραγιών, παράνομη οπλοφορία κ.λπ. Τελικά επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε καθέναν από τους τρεις κατηγορουμένους και επιπρόσθετα τρεις μήνες στον κατηγορούμενο που μαγνητοσκόπησε το επίμαχο βίντεο (παραβίαση προσωπικών δεδομένων). Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την ίδια απόφαση μετέτρεψε την ποινή σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα και χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεσή της ποινής τους μέχρι το Εφετείο, δηλαδή δεν πήγε κανείς φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για θέματα ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών, Γιώργος Σκιαδαρέσης, μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες για παράνομες πράξεις κατά προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Εβρου, απέστειλε σχετική παραγγελία τόσο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης όσο και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, επισυνάπτοντας και τα σχετικά δημοσιεύματα.

Με την παραγγελία του ο εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί «συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT