Πάνω από 40 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Δεκάδες πύρινα μέτωπα καθημερινά, με τον υδράργυρο στο κόκκινο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες έχει κολλήσει το θερμόμετρο για 11η συνεχή ημέρα, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες αγροτοδασικές πυρκαγιές ξεσπούν καθημερινά.

Το τελευταίο 24ωρο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν 42 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 30 αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Ωστόσο, η πυρκαγιά στο Σοφικό που ξέσπασε χθες επεκτάθηκε γρήγορα, ενώ τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσής της και ένας ακόμα υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Η φωτιά, που ξεκίνησε σε δασική έκταση στον Αγιο Βλάση, κινήθηκε προς την Επίδαυρο χωρίς όμως να απειλήσει οικισμούς. Νωρίς το πρωί η εικόνα από το μέτωπο ήταν βελτιωμένη, καθώς πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν λίγες διάσπαρτες εστίες

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο Σοφικό Κορινθίας επεκτάθηκε γρήγορα, ενώ ένας πυροσβέστης υπέστη καρδιακό επεισόδιο και τρεις ακόμα τραυματίστηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Ολες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται σε κατάσταση γενικής επιφυλακής, λόγω των πολλών περιστατικών και των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν και σήμερα σε όλη τη χώρα.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς χαρακτηρίζεται σήμερα πολύ υψηλός σε επτά περιφέρειες και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Βοιωτίας, Π.Ε. Εύβοιας, Π.Ε. Φθιώτιδας), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε. Εβρου, Π.Ε. Ροδόπης, Π.Ε. Ξάνθης), Βορείου Αιγαίου (Π.Ε. Λέσβου, Π.Ε. Χίου), Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε. Ηλείας, Π.Ε. Αχαΐας) και Κρήτης.

Στο μεταξύ, υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν σε όλη τη χώρα από την προηγούμενη Δευτέρα, δεν αναμένεται να έρθει πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, «έως την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες». Ο καθηγητής αναφέρει ότι η διάρκεια του συγκεκριμένου καύσωνα πιθανότατα θα σπάσει το ρεκόρ του περυσινού, που κράτησε 15 ημέρες.

Χαρακτηριστικό αυτού του θερμικού φαινομένου είναι το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχουν σημειωθεί ακραίες θερμοκρασίες, αντίθετα με ό,τι συνέβη πέρυσι.

«Στον περυσινό καύσωνα του Ιουλίου υπήρξαν κάποιες περιοχές που οι θερμοκρασίες έφτασαν 44-46 βαθμούς. Φέτος η θερμοκρασία έχει φτάσει μέχρι 42 βαθμούς και ίσως να αυξηθεί και λίγο παραπάνω μέχρι την Παρασκευή. Ομως, δεν θα δούμε θερμοκρασίες ρεκόρ», σημειώνει. Το γεγονός αυτό βέβαια ελάχιστα μειώνει το αίσθημα δυσφορίας των πολιτών από τη θερμική καταπόνηση, καθώς έτσι κι αλλιώς οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ και η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τη νύχτα. «Βλέπουμε κοντά στα μεσάνυχτα θερμοκρασίες οι οποίες είναι κοντά στις κανονικές μέγιστες για την εποχή», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

«Αυτές οι θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ κουραστικές. Υπάρχουν περιοχές, όπως σε σημεία του Πειραιά, που είμαστε πάνω από 30 βαθμούς συνεχώς. Στο κέντρο είναι 27-28 οι ελάχιστες νωρίς το πρωί. Πραγματικά είναι ακραίες συνθήκες όσον αφορά τη διάρκεια, με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη που η κατάσταση είναι ικανοποιητική», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι φέτος η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη: «Πέρυσι είχαμε έναν δροσερό Ιούνιο και μετά ήρθε ο Ιούλιος που είχε καύσωνα. Φέτος είχαμε τον πιο ζεστό Ιούνιο που είχαμε ποτέ, πολλές ημέρες που η θερμοκρασία ήταν 3-4 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Μπορεί να μην ήταν θερμοκρασίες καύσωνα, αλλά ήταν υψηλά για την εποχή. Επειτα από ένα μικρό διάλειμμα στις αρχές Ιουνίου, από τις 8 Ιουλίου το θερμόμετρο ανεβαίνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες». Οσον αφορά το πόσο δροσερό θα είναι το επόμενο διάστημα και πόσο θα διαρκέσει, ο κ. Λαγουβάρδος είναι επιφυλακτικός. «Τι θα γίνει μετά τον καύσωνα δεν μπορούμε ακόμη να το ξέρουμε. Θα περιμένουμε μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να υποχωρήσει η θερμοκρασία σε κανονικές τιμές και θα δούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT