Στα δίχτυα της εφορίας 287 εταιρείες κινεζικών συμφερόντων με ύποπτο λογισμικό

Στα δίχτυα της εφορίας 287 εταιρείες κινεζικών συμφερόντων με ύποπτο λογισμικό

Οι εταιρείες διέθεταν λογισμικό που τους επέτρεπε να διαβιβάζουν στην εφορία αποδείξεις μόλις στο 1/10 της πραγματικής αξίας των συναλλαγών

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπόθεση φοροδιαφυγής 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων από τον τομέα του λιανεμπορίου αποκάλυψε η ΑΑΔΕ, μετά την υποβολή ανωνύμων καταγγελιών. 

Σύμφωνα με την παρουσίαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ανακαλύφθηκε ύποπτο λογισμικό, το οποίο είχε διατεθεί σε 287 κινεζικές εταιρείες λιανεμπορίου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το λογισμικό αυτό επέτρεπε στις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν στην εφορία αποδείξεις μόλις στο 1/10 της πραγματικής αξίας της συναλλαγής. Υπεύθυνη ήταν εταιρεία λογισμικού με Ελληνα νομικό εκπρόσωπο καθώς και δύο Κινέζους κατοίκους Σλοβακίας, οι οποίοι παρείχαν τεχνική υποστήριξη.  

Η φοροδιαφυγή ξεσκεπάστηκε έπειτα από ανώνυμες καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το QR στις αποδείξεις που έκοβαν οι επιχειρήσεις αυτές δεν σκανάρεται.

Μέσω της διασταύρωσης, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν την ύπαρξη παράνομου λογισμικού, μέσω του οποίου, για παράδειγμα, για απόδειξη 99 ευρώ οι επιχειρήσεις έστελναν στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 και για απόδειξη 21 ευρώ, έστελναν 2,1 ευρώ. 

Ενδεικτικά, μόνο για τις 27 μέρες του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου έγινε ο δειγματοληπτικός έλεγχος, σε δείγμα 227 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων στο λιανικό εμπόριο, διαπιστώθηκε η έκδοση 220.000 αποδείξεων και η διαβίβαση στην ΑΑΔΕ εσόδων 3 εκατ. ευρώ. Αγνωστο παραμένει, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο κύκλωμα, καθώς η δράση του φαίνεται να ξεκινά από το 2021. 

«Ηταν ένας δύσκολος έλεγχος γεμάτος προκλήσεις», είπε ο κ. Πιτσιλής.

Διαβάστε περισσότερα στο Money Review

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT