Η δεύτερη ευκαιρία μετά τις Πανελλαδικές
η-δεύτερη-ευκαιρία-μετά-τις-πανελλαδι-563132602

Η δεύτερη ευκαιρία μετά τις Πανελλαδικές

Οι σύμβουλοι της Orientum παρουσιάζουν στην «Κ» έξι επιλογές για όσους έδωσαν φέτος Πανελλαδικές, αλλά είτε δεν συγκέντρωσαν τα απαραίτητα μόρια για τη σχολή της επιλογής τους είτε επιθυμούν να ακολουθήσουν μια διαφορετική πορεία

Σοφία Χρήστου
Ακούστε το άρθρο

Οσοι έχουν περάσει από την εξαιρετικά επίπονη διαδικασία των Πανελλαδικών γνωρίζουν πως μία αποτυχία σε αυτές δεν καθορίζει το μέλλον των υποψηφίων. Μπορεί πλέον αυτό το μότο να είναι κλισέ αλλά είναι και αληθές, καθώς αφενός υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για τους υποψηφίους εκτός από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, αφετέρου υπάρχει δυνατότητα να συμμετάσχουν και του χρόνου. 

Οι σύμβουλοι της Orientum παρουσιάζουν στην «Κ» έξι επιλογές για όσους έδωσαν φέτος Πανελλαδικές αλλά είτε δεν συγκέντρωσαν τα μόρια που προϋποθέτει η σχολή της επιλογής τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο ή επιθυμούν να ακολουθήσουν κάποια διαφορετική πορεία. 

1. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Μία από τις πιο γνωστές επιλογές είναι αυτή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου όπου λειτουργούν τέσσερις Σχολές και χορηγούνται πτυχία, τα οποία είναι ισότιμα με αυτά των υπόλοιπων δημόσιων πανεπιστημίων, με τη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. 

Η εισαγωγή γίνεται χωρίς εξετάσεις, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων αποφοίτων Λυκείου εντός των προθεσμιών που η Σύγκλητος ορίζει για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Η φοίτηση στο ΕΑΠ περιλαμβάνει δίδακτρα και η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ορίζεται στα τέσσερα ακαδημαϊκά έτη. Ωστόσο, λόγω της ευελιξίας που προσφέρει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μπορεί κανείς να παρατείνει και τη φοίτηση και την αποπληρωμή των διδάκτρων. 

Να σημειωθεί πως μεταξύ των επιλογών είναι πολλά και ενδιαφέροντα προγράμματα, όπως «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες», που χορηγεί τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τα τμήματα Φυσικής, «Πληροφορική» με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα ή το «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών», του οποίου οι απόφοιτοι εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

2. Αιτήσεις για τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης και τον Σεπτέμβριο 

Εκτός από το Παράλληλο Μηχανογραφικό που κατέθεσαν οι υποψήφιοι για τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) κατά την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου για τα ΑΕΙ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τις ΣΑΕΚ μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις κάθε Σεπτέμβρη, καθώς δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την εγγραφή και φοίτηση. 

Στα κριτήρια επιλογής, πλην του βαθμού απολυτηρίου, προσμετρώνται και κοινωνικά χαρακτηριστικά, ενώ η φοίτηση στις ΣΑΕΚ έχει διάρκεια πέντε εξαμήνων, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης ή μαθητείας. 

Οι απόφοιτοι αποκτούν δίπλωμα που είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Επιπέδου 4, που αντιστοιχεί σε Επίπεδο Σπουδών 5 με βάση την αντιστοίχιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. 

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες μπορούν να βρουν πολλές και ενδιαφέρουσες ειδικότητες με βάση τις προτιμήσεις τους, όπως στέλεχος υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας, βοηθός φαρμακείου, βοηθός φυσικοθεραπευτή, τεχνικός ιατρικών οργάνων, συσκευών και μηχανημάτων, τουριστικός συνοδός και πολλές ακόμη.

Οπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού της Orientum, μία ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι οι απόφοιτοι έχουν το δικαίωμα να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε πανεπιστημιακά τμήματα /ΑΕΙ συναφούς ειδικότητας.

Οι απόφοιτοι των ΣΑΕΚ έχουν το δικαίωμα να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε πανεπιστημιακά τμήματα /ΑΕΙ συναφούς ειδικότητας

3. Μηχανογραφικό για τα δημόσια Πανεπιστήμια Κύπρου

Η Κύπρος έχει δύο δημόσια πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με έδρα τη Λεμεσό. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα πτυχία της αναγνωρίζονται απευθείας στην Ελλάδα, μέσα από τη διαδικασία του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης.

Με τις σπουδές να είναι στα ελληνικά και χωρίς δίδακτρα, η εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών και Ελληνίδων φοιτητριών γίνεται με υποβολή ειδικού μηχανογραφικού δελτίου, περίπου την ίδια χρονική περίοδο με το ελληνικό, βάσει των μορίων που συγκέντρωσαν στις Πανελλήνιες. 

Φέτος οι ενδιαφερόμενοι/ες υποψήφιοι/ες φοιτητές και φοιτήτριες, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις προτιμήσεις τους από τις 17 μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι έδωσαν Πανελλαδικές το 2024, αλλά κι όσοι είχαν συμμετάσχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των δυο προηγούμενων ετών, χωρίς νέα εξέταση. 

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν επίσης είναι πως τα τμήματα που στην Ελλάδα έχουν πενταετές πρόγραμμα σπουδών, ενώ στην Κύπρο τετραετές (π.χ. μηχανικοί) αναγνωρίζονται ως ισότιμα έπειτα από ολοκλήρωση τουλάχιστον μονοετούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. 

Επίσης στην Κύπρο η βάση της Νομικής ήταν 16.050 μόρια, ενώ στην Ελλάδα 16.975, δηλαδή σχεδόν χίλια μόρια πιο κάτω. Η Αρχιτεκτονική της Κύπρου, για την οποία δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι υποψήφιοι για την ελάχιστη βάση των ειδικών μαθημάτων, είχε 10.675 μόρια (χωρίς το ειδικό μάθημα). Η βάση της Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν μόλις 8.700 μόρια, ενώ για να σπουδάσει κανείς ψυχολογία θα χρειαζόταν 15.525 μόρια, δηλαδή περίπου 700 μόρια λιγότερα από την αντίστοιχη σχολή της Φλώρινας, που είχε πέρυσι τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε ελληνικό ΑΕΙ.

4. Ιδιωτικά κολέγια ή σπουδές στο εξωτερικό

Πολλοί υποψήφιοι στρέφονται και στην επιλογή της ιδιωτικής εκπαίδευσης, είτε αφορά τη φοίτηση σε ένα εγχώριο ιδιωτικό κολέγιο είτε απευθείας στο εξωτερικό.

Τα κολέγια μπορούν να παρέχουν σπουδές, εφόσον τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς. Για τους τίτλους σπουδών που χορηγούν τα κολέγια, υπάρχει η δυνατότητα της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας με τίτλους σπουδών ελληνικών ΑΕΙ. 

Να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα από τους αρμόδιους φορείς, προτού κάνουν την επιλογή τους. Για σπουδές στο εξωτερικό πλην των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο που οι σπουδές προσφέρονται και στην ελληνική γλώσσα, υπάρχουν αρκετές χώρες που προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα. Μάλιστα, αρκετές χώρες έχουν χαμηλά ή και καθόλου δίδακτρα για τους φοιτητές/τριες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος διαμονής.

Οσοι έδωσαν φέτος Πανελλαδικές, μπορούν να καταθέσουν εκ νέου μηχανογραφικό τις δύο επόμενες χρονιές, χωρίς νέα εξέταση

5. Τι πρέπει να γνωρίζετε για το 10%

Οσοι έδωσαν φέτος Πανελλαδικές, μπορούν να καταθέσουν εκ νέου μηχανογραφικό τις δύο επόμενες χρονιές, χωρίς να συμμετάσχουν εκ νέου σ’ αυτές αν δεν περάσουν στη σχολή που ήθελαν, ή διαπιστώσουν κατά τη φοίτησή τους ότι δεν τους ταιριάζει η σχολή τους. Δεν μπορούν να δηλώσουν ξανά τη σχολή που ήδη σπουδάζουν αλλά όσες άλλες θέλουν, αρκεί να πιάνουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής τους που ίσχυε τη χρονιά που έδωσαν πανελλαδικές.

Οι υποψήφιοι με το 10% διαμορφώνουν τις δικές τους βάσεις για τα τμήματα, αφού διεκδικούν μόνο 10% επί των θέσεων κάθε σχολής. Επίσης, όσοι/ες ενδιαφέρονται για υπηρεσίες ασφαλείας και στρατιωτικές σχολές πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων.

6. Πανελλαδικές εξετάσεις… ξανά

Οσο κι αν φαίνεται μια δύσκολη απόφαση, οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν ξανά τον δρόμο των Πανελλαδικών, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. 

Ας μην ξεχνούν πως η εμπειρία αυτών των εξετάσεων ήδη τους έχει κάνει πιο δυνατούς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Επομένως, γιατί όχι, αν το θελήσουν, θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό τους με περισσότερη επιμονή, θέληση και αποφασιστικότητα.

Οπως συμβουλεύει ο Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος σταδιοδρομίας και συνιδρυτής της Orientum, «αυτές οι εξετάσεις είναι μόνο ένα κεφάλαιο στην ιστορία της ζωής σου. Εσύ θα πρέπει να συνεχίσεις να γράφεις τη δική σου διαδρομή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT