Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για την αυξημένη διασπορά του

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για την αυξημένη διασπορά του

Ο αριθμός των νέων εβδομαδιαίων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 669, σε σύγκριση με τον εβδομαδιαίο μ.ό. του προηγούμενου διαστήματος που ήταν 464.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός εν μέσω θέρους, με σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T, το επονομαζόμενο FLiRT, που είναι υπό παρακολούθηση από τις 4 Ιουνίου, φαίνεται να έχει επικρατήσει. Ενδεικτική της εξάπλωσης είναι η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτήν, ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 669, παρουσιάζοντας αυξητική τάση. Χαρακτηριστικά, ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 464, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 226.

Αντιστοίχως, οι νέες διασωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό ήταν 12, ενώ τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 6 και την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 2. Τη δεδομένη στιγμή διασωληνωμένοι βρίσκονται 17 συμπολίτες μας, ενώ την τελευταία εβδομάδα πέθαναν από επιπλοκές του κορωνοϊού 26 άνθρωποι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 17 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 17. Ανησυχητικά είναι και τα συμπεράσματα από την επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, καθώς έδειξε άνοδο στην κυκλοφορία του ιού στις επτά από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν. «Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», αναφέρεται στην έκθεση.

«Το 90% της ανόδου που παρατηρείται οφείλεται στις βιολογικές ιδιότητες του ιού, τις νέες μεταλλάξεις, και μόνο ένα 10% στις ανθρώπινες δραστηριότητες», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. «Οι μεταλλάξεις βοηθούν τον ιό να διαφεύγει της ανοσίας που έχουμε αποκτήσει στον κορωνοϊό, εξ ου και επικρατούν». Οι εν λόγω μεταλλάξεις είναι μεν μεταδοτικές, αλλά δεν παρουσιάζουν, σύμφωνα με τον ίδιο, βαριά νοσηρότητα. Τα συμπτώματα είναι κόπωση, πυρετός, βήχας και συνάχι. «Εκτιμούμε ότι τέλη Ιουλίου με μέσα Αυγούστου θα σταθεροποιηθεί η μετάδοση». Ωστόσο, το γεγονός ότι το FLiRT προέκυψε καλοκαίρι μοιάζει θετικό. «Ο καιρός κατ’ ουσίαν βοηθάει, καθώς μειώνει τη μεταδοτικότητα κατά 20%», προσθέτει ο κ. Μαγιορκίνης, «καθώς πολλές δραστηριότητες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά η εστίαση και η διασκέδαση που ευνοούν τη μετάδοση».

Τι συνιστούν οι ειδικοί

Ο ίδιος συνιστά σε ευάλωτους και άτομα τρίτης ηλικίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. «Να φορούν μάσκα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και αν έχουν αμελήσει τον εμβολιασμό τους, να τον προγραμματίσουν», τονίζει. «Οι υπόλοιποι, άπαξ και έχετε συμπτώματα ή έχετε έρθει σε επαφή με κρούσμα και αποδειχθεί ότι έχετε επιμολυνθεί, να ζητήσετε σε συνεννόηση με τον προσωπικό σας γιατρό αντιιική θεραπεία», καταλήγει. Υπενθυμίζεται ότι οι κινητές ομάδες υγείας του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν έλεγχο με διαγνωστικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνων για SARS-CoV-2 στην κοινότητα σε άτομα που προσέρχονται αυτοβούλως για να εξεταστούν, είτε είναι συμπτωματικοί είτε ασυμπτωματικοί. Κατά την περασμένη εβδομάδα διενεργήθηκαν 10.952 έλεγχοι και βρέθηκαν 1.108 θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα, δηλαδή το 10,1% όσων προσήλθαν είχε επιμολυνθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT