Κίνητρα σε γιατρούς για τη στήριξη του ΕΣΥ

Κίνητρα σε γιατρούς για τη στήριξη του ΕΣΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων

3' 56" χρόνος ανάγνωσης

Επίδομα 1.000 ευρώ εφάπαξ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα βοηθήσει στο εφημεριακό έργο των υποστελεχωμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ θα χορηγήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, που αν και διαφωνεί έντονα με τους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας θα συνδράμει στην προσπάθεια στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς.

Ειδικότερα, προχθές κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, και αφού είχε προηγηθεί συνάντηση του προεδρείου του με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο ΠΙΣ αποφάσισε να χορηγήσει από το ταμείο του επίδομα 1.000 ευρώ που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργείου για κάλυψη δύο εφημεριών τον μήνα σε δημόσιο νοσοκομείο. Οπως αναφέρει, το ποσό αυτό ξεπερνάει τα χρήματα που θα λάβει ένας γιατρός για δύο εφημερίες επί τρεις μήνες και τα οποία υπολογίζονται συνολικά στα 900 ευρώ.

Πού υπάρχει πρόβλημα

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε 14 δημόσια νοσοκομεία της χώρας και η παρέμβαση αυτή σχεδιάστηκε με την υπόθεση του υπουργείου ότι θα χρειαστούν 39 γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες. Ωστόσο, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τουλάχιστον έως και χθες το μεσημέρι δεν είχε λάβει ενημέρωση από το υπουργείο για το πόσοι γιατροί θα χρειαστούν ανά νοσοκομείο. Ως επιπλέον κίνητρο ο ΠΙΣ, με τη συνεργασία των επιστημονικών εταιρειών, θα χορηγήσει τη δωρεάν συνδρομή για τρία πανελλήνια συνέδρια σε κάθε ιδιώτη που «θα βάλει πλάτη» στο ΕΣΥ. Το κόστος των συνδρομών αυτών υπολογίζεται περίπου στα 500 ευρώ ανά γιατρό.

Ο ΠΙΣ προτίθενται να απευθύνει στοχευμένη πρόσκληση στους γιατρούς που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του «πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν, δηλαδή σε αυτούς που πρόσφατα έλαβαν τον τίτλο της ειδικότητας», ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι οι ήδη υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ έχουν ενημερωθεί εγκαίρως για τη δυνατότητα που έχουν να μετακινηθούν από τα νοσοκομεία όπου εργάζονται σε μονάδες υγείας απομακρυσμένων περιοχών. Για τη στόχευση στους νέους γιατρούς ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι «είναι πιο εξοικειωμένοι με το νοσοκομειακό περιβάλλον, λόγω της πρόσφατης θητείας τους ως ειδικευόμενοι, ενώ είναι πιο πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν λιγότερες υποχρεώσεις, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία γιατρούς».

Επίδομα 1.000 ευρώ σε όποιον βοηθήσει στις εφημερίες, συνδρομή σε ιατρικά συνέδρια και στοχευμένες προσκλήσεις σε νέους γιατρούς που είναι πιο εξοικειωμένοι με το νοσοκομειακό περιβάλλον.

Μόλις 11 αποδοχές

Στο πρόσφατο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας σε 145 ιδιώτες γιατρούς των περιοχών όπου εδρεύουν υποστελεχωμένα νοσοκομεία είχαν δεχθεί μόλις 11, εκ των οποίων οι 6 εργάζονταν ήδη με μπλοκάκι στα νοσοκομεία. Εξηγώντας γιατί οι γιατροί δεν ανταποκρίθηκαν, ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει πως «ο λόγος είναι ότι οι γιατροί είναι εξοργισμένοι με το υπουργείο. Αυτούς που βοήθησαν πέρυσι στο ΕΣΥ, φέτος πρώτα τους απείλησαν και μετά τους είπαν τι θέλουν. Επίσης από πέρυσι έως φέτος οι γιατροί δεν είδαν να γίνεται τίποτα προκειμένου η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία να γίνει κατά τι καλύτερη. Αντίθετα, καθημερινά στη “Διαύγεια” αναρτώνται παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ». Για το εάν το κάλεσμα του ΠΙΣ θα έχει καλύτερα αποτελέσματα, ο κ. Εξαδάκτυλος σημειώνει ότι «δεν μπορώ να κάνω καμία εκτίμηση στις 18 Ιουλίου. Εάν την κουβέντα αυτή την κάναμε στις 18 Ιανουαρίου θα ήταν πολύ διαφορετικά». Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΠΙΣ που ανέδειξε ως αποκλειστικά υπεύθυνη την πολιτεία, ειδικά σε ό,τι αφορά τις παθολογικές κλινικές. Οπως σημείωσαν οι γιατροί, «ουδέποτε η πολιτεία θέσπισε ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές και άγονες περιοχές, δεν τηρεί ούτε καν την πρόβλεψη του νόμου 4999/22 για αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου που όφειλε να υλοποιήσει έως τις 30/6/2023 και τώρα υπόσχεται να εκδώσει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση έως τα τέλη Αυγούστου, καθώς ουδεμία προπαρασκευαστική ενέργεια έχει γίνει για την αντιμετώπιση του από ετών διογκούμενου προβλήματος». Επίσης εκφράστηκε η απογοήτευση των εκπροσώπων των γιατρών για την επιστράτευση του κοινωνικού αυτοματισμού και του λαϊκισμού εις βάρος των γιατρών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν «ακατονόμαστες απειλές που περιπλέκουν το πρόβλημα».

Τεταμένο κλίμα

Ενδεικτική του τεταμένου κλίματος που επικρατεί μεταξύ των γιατρών έναντι του υπουργείου είναι και η αναφορά στην ανακοίνωση του ΠΙΣ. Οπως σημειώνεται, «ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ως επίσημος από τον νόμο σύμβουλος της πολιτείας, αισθάνεται ότι έχει πράξει στο ακέραιο και έγκαιρα το καθήκον του και ξεπερνά σήμερα τις οικονομικές του δυνατότητες για να αποδείξει ότι ο ιατρικός κόσμος της χώρας επιτελεί το έργο του, ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι των οικιών ημών εμπιπραμένων αυτοί άδουν».

Πάντως, τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΠΙΣ χαιρέτισε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι «η σημερινή ανακοίνωση του ΠΙΣ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς σκοπεύει ο ίδιος με ιδίους πόρους να συνδράμει οικονομικά τους ιδιώτες γιατρούς που θα συμβάλουν στη λειτουργία του ΕΣΥ αλλά και διότι κάνει δημόσια έκκληση στα μέλη του να μας βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT