Σταδιακή αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών στη χώρα

Σταδιακή αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών στη χώρα

Εβδομάδα προσφοράς διοργανώνει το ΕΚΕΑ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό του Συντάγματος στις 22-25 Ιουλίου (3 μ.μ.-8 μ.μ.)

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό του Συντάγματος διοργανώνει από τις 22 έως τις 25 Ιουλίου, και ώρες 3 μ.μ. έως 8 μ.μ., το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους εθελοντές αιμοδότες πριν φύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές να προσφέρουν αίμα. Στόχος είναι η συγκέντρωση επαρκών ποσοτήτων αίματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ασθενών για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν τα αποθέματα του αίματος μειώνονται ανησυχητικά, σε σύγκριση με τους άλλους μήνες του έτους καθώς υπάρχει μικρότερη προσφορά αίματος από εθελοντές αιμοδότες λόγω των θερινών διακοπών, ενώ και οι ίδιες οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό με αποτέλεσμα να διοργανώνουν λιγότερες «εξορμήσεις» για προσφορά αίματος.

«Οι προκλήσεις της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών για την αιμοδοσία είναι μεγάλες, κάτι που καθιστά την προσφορά αίματος ακόμα πιο σημαντική για τις ανάγκες και τα προβλήματα των ασθενών, που δεν διακρίνουν περιόδους και εποχές, αλλά χρειάζονται λύσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΕΑ.

Το ΕΚΕΑ επισημαίνει ότι προσφέροντας αίμα, ο αιμοδότης κάνει έναν μικρό δωρεάν ιατρικό έλεγχο, αφού πριν από την αιμοδοσία γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας, των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης, νιώθει υπερήφανος που έκανε μία πράξη με μεγάλο αποτύπωμα στη ζωή ενός άγνωστου ανθρώπου, και γίνεται μέλος του μεγαλύτερου εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα που είναι οι εθελοντές αιμοδότες.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αυξάνεται διαρκώς η προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Πέρυσι σχεδόν επτά στις δέκα μονάδες αίματος που συλλέχθηκαν προέρχονταν από εθελοντές αιμοδότες (378.904 μονάδες από τις 550.974 που συλλέχθηκαν στη χώρα, ήτοι 68,7%, έναντι 65% το 2022 και 55% πριν από μία οκταετία).

Από τα μέσα Μαΐου, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην αναδιαμόρφωση του συστήματος αιμοδοσίας, αρχής γενομένης από την Αττική, με συγκέντρωση των μονάδων αίματος που συλλέγονται από τα νοσοκομεία στο ΕΚΕΑ, κεντρική επεξεργασία του, και αναδιανομή του στα νοσοκομεία με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.

Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εβδομάδα αιμοδοσίας μπορούν να κλείσουν ραντεβού για αιμοδοσία, τηλεφωνικά στους αριθμούς 213-21.46.716 και 213-21.46.726, έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου και ώρες 8.30 π.μ. με 2.30 μ.μ., αλλά και ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Δίνουμε αίμα» που διατίθεται για κινητά μέσω του Αpp store (https://bit.ly/appStore-DinoumeAima) και του Google play (https://bit.ly/googlePlay-DinoumeAima). Οδηγίες για τη χρήση της ψηφιακής εφαρμογής μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT