Μην πυροβολείτε τα τρυγόνια

Επιτρέπεται η θήρευση, παρότι έχει χαρακτηριστεί απειλούμενο είδος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμα μια φορά η απόφαση που ρυθμίζει τα ισχύοντα κατά την κυνηγετική περίοδο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις διεθνείς περιβαλλοντικές μελέτες που αφορούν την προστασία της ορνιθοπανίδας. Ετσι και φέτος επιτρέπεται το κυνήγι του τρυγονιού, ένα είδος το οποίο έχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως απειλούμενο από τη Διεθνή Ενωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) με καθοδική τάση πληθυσμών στον ανατολικό διάδρομο όπου βρίσκεται και η χώρα μας.

Οπως εξηγεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να παύσει τη θήρευση του συγκεκριμένου είδους, «παρόμοια κατάσταση επικρατούσε μέχρι πρόσφατα και στον δυτικό διάδρομο, ωστόσο έπειτα από μόλις τρία έτη παύσης της θήρας, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία καταγράφηκε αύξηση του πληθυσμού των πτηνών κατά 400.000 ζευγάρια και, πλέον, η τάση του δυτικού πληθυσμού θεωρείται σταθερή».

Μεταναστευτικά πουλιά

Το τρυγόνι, το οποίο είναι μεταναστευτικό πουλί, γίνεται στόχος κυνηγών παράνομα κατά την περίοδο της άνοιξης (εποχή που απαγορεύεται εντελώς το κυνήγι) στα νησιά του Ιονίου από όπου έχει την ατυχία να περνάει ο μεταναστευτικός του δρόμος.

Τον χειμώνα διαμένει στην υποσαχάρια Αφρική και έρχεται την άνοιξη στην Ευρώπη για να γεννήσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών ο πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους έχει μειωθεί σε ποσοστό 79%, γεγονός που το καθιστά «είδος υπό εξαφάνιση».

Η απόφαση που ρυθμίζει τα ισχύοντα κατά την κυνηγετική περίοδο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν διεθνείς περιβαλλοντικές μελέτες για την προστασία της ορνιθοπανίδας.

Για τις ανάγκες της ίδιας μελέτης οι επιστήμονες είχαν εγκαταστήσει ακουστικούς αισθητήρες σε κομβικά σημεία της διαδρομής που ακολουθούν τα συγκεκριμένα πουλιά. Υπολόγισαν ότι την τριετία 2019-2022 περισσότερα από 57.095 τρυγόνια πυροβολήθηκαν στα Ιόνια Νησιά την εποχή που το κυνήγι απαγορεύεται. Το ίδιο χρονικό διάστημα κανένα περιστατικό δεν αναφέρθηκε στις δασικές υπηρεσίες.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δέχθηκε και φέτος πολλές καταγγελίες για περιστατικά εαρινής λαθροθηρίας σε Παξούς, Αντίπαξους και κυρίως στη Ζάκυνθο, οι οποίες αφορούν βέβαια και άλλα είδη πουλιών.

Πληροφορίες από ιστοσελίδες κυνηγετικού ενδιαφέροντος αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει διαβεβαιώσει τις Κυνηγητικές Ομοσπονδίες πως το κυνήγι για το τρυγόνι θα συνεχιστεί και κατά τη φετινή κυνηγετική περίοδο «με μείωση της συνολικής κάρπωσης από 120.000 σε 35.000 άτομα».

«Παραθυράκι» από ΥΠΕΝ

Αυτό σημαίνει ότι οι κυνηγοί θα μπορούν να κυνηγήσουν τρυγόνια αλλά όχι… πολλά τρυγόνια. Αραγε ποιος είναι αυτός που επιτηρεί ή μπορεί να επιτηρήσει τον αριθμό των τρυγονιών που θα σκοτωθούν; Προφανώς πρόκειται για ένα τέχνασμα-πρόφαση που έχει χρησιμοποιηθεί και άλλες φορές στις ρυθμιστικές αποφάσεις για το κυνήγι, προκειμένου να συνεχιστεί η θήρευση ενός είδους που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Πάντως, ήδη από πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι ακόμα και μια μείωση της κάρπωσης της τάξης του 90% είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσει σε ανάκαμψη του πληθυσμού, με βάση το παρατηρητήριο για τις περιοχές Natura, τονίζοντας την αναγκαιότητα για προσωρινή παύση της θήρας και στον κεντρο-ανατολικό διάδρομο, στον οποίο βρίσκεται και η Ελλάδα. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβάλλεται να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κάνοντας ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με την τήρηση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μην “κλείσει το μάτι” σε κυνηγετικά συμφέροντα, για μία ακόμη χρονιά», τονίζει η Ορνιθολογική Εταιρεία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT