πανώλη-τα-αναπάντητα-ερωτήματα-563134237

Πανώλη: Τα αναπάντητα ερωτήματα

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και κτηνοτρόφοι του Κάμπου μιλούν στην «Κ» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μετά τα εννέα κρούσματα σε Καλαμπάκα και Ελασσόνα

Φωτ. Shutterstock

«Ανησυχούμε αρκετά αφού δεν γνωρίζουμε πόσο μακριά μέσα στον Κάμπο έχει “φύγει” ο ιός. Οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλες ποσότητες ζωικού κεφαλαίου. Είμαστε η πρώτη χώρα με πανώλη σε αιγοπρόβατα, σε όλη την Ευρώπη».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στην «Κ» δεν κρύβει τον μεγάλο προβληματισμό του για το ζήτημα της πανώλης των αιγοπροβάτων (μεταδοτικό ιογενές νόσημα το οποίο προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες) που έκανε την εμφάνισή του πριν από μερικές ημέρες στη Θεσσαλία. Οπως τονίζει «αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση για την ιχνηλάτηση του ιού».

Οπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα, του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων παραγωγών, έχουν εντοπιστεί εννέα κρούσματα (8 στην περιοχή της Καλαμπάκας και 1 στην Ελασσόνα) και έχουν θανατωθεί πάνω από 2.407 ζώα.

Η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα ανησυχητική όταν στις ήδη επιβεβαιωμένες εστίες της πανώλης σε αιγοπρόβατα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (στις 11 Ιουλίου στο Καστράκι Μετεώρων στην Καλαμπάκα, σε μονάδα 256 αιγοπροβάτων), χθες 18 Ιουλίου, προστέθηκε μια νέα σε εκτροφή στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, στο Δομένικο του Δήμου Ελασσόνας.

Οσο τα κρούσματα δεν είχαν περάσει τα σύνορα των Μετεώρων η κατάσταση φαινόταν ελεγχόμενη. Ομως το κρούσμα σε κτηνοτροφική μονάδα στο Δομένικο Ελασσόνας, σε μια στάνη που αριθμεί 360 πρόβατα –τα οποία και θα θανατωθούν όλα– έδειξε πως ο ιός έχει διασπαρεί σε μεγάλη ακτίνα.

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως οι επιπτώσεις της πανώλης των αιγοπροβάτων στην κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία είναι πολύ σοβαρές. Ειδικά η Ελασσόνα, στην οποία ανιχνεύθηκε χθες ιός, είναι περιοχή νευραλγικής σημασίας για την κτηνοτροφική παραγωγή όλου του Κάμπου.

Λαθραία πρόβατα από Τουρκία και ζώνες επιτήρησης

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Περιφέρεια, εφαρμόζονται ζώνες επιτήρησης και ελέγχου τριών και δέκα χιλιομέτρων, στις οποίες οι ειδικοί λαμβάνουν δείγματα για να διαπιστώσουν αν υπάρχει εξάπλωση και σε άλλες μονάδες. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν ορίσει ζώνες προστασίας και ζώνες επιτήρησης σε δύο περιοχές:

-Η πρώτη με επίκεντρο την Καλαμπάκα του Δήμου Μετεώρων στα Τρίκαλα και η δεύτερη στο Δομένικο στον Δήμο Ελασσόνας στη Λάρισα.

Η ζώνη προστασίας είναι 3 χλμ. και η ζώνη επιτήρησης 10 χλμ. ενώ είναι πιθανό να αναθεωρηθούν επί νέων κρουσμάτων. Τα ζώα που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης θα υποβληθούν σε κλινικό έλεγχο, ενώ θα λαμβάνονται δείγματα και για εργαστηριακό έλεγχο.

Στα Τρίκαλα έχουν ελεγχθεί 10.000 αιγοπρόβατα.

«Είμαστε σε διαδικασία αυστηρής ιχνηλάτησης. Πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα. Σκεφτείτε ότι στα πρώτα τρία χιλιόμετρα από το Δομένικο έχουμε 12.500 ζώα, ενώ σε ακτίνα επιτήρησης δέκα χιλιομέτρων φτάνουμε τα 120.000 αιγοπρόβατα. Είναι αναγκαίο να ιχνηλατήσουμε σε μεγάλη κλίμακα».

«Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα έχουμε τα αποτελέσματα για τις ζώνες των 3 χλμ. και την ερχόμενη Παρασκευή για τις ζώνες των 10 χλμ.» λέει ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας στην «Κ» προσθέτοντας πως «είμαστε σε διαδικασία αυστηρής ιχνηλάτησης. Πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα. Σκεφτείτε ότι στα πρώτα τρία χιλιόμετρα από το Δομένικο έχουμε 12.500 ζώα, ενώ σε ακτίνα επιτήρησης δέκα χιλιομέτρων φτάνουμε τα 120.000 αιγοπρόβατα. Είναι αναγκαίο να ιχνηλατήσουμε σε μεγάλη κλίμακα». Ηδη στα Τρίκαλα έχουν ελεγχθεί 10.000 αιγοπρόβατα.

Ο κ. Κουρέτας σημειώνει πως ο ιός πέρασε στην Ελλάδα από λαθραία αιγοπρόβατα, τα οποία έφερε από Τουρκία μια εταιρεία στον Εβρο. Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως θα κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες αλλά σε πρώτη φάση αυτό που προέχει είναι η εκρίζωση του ιού. Το θετικό όπως μας είπε, είναι πως «οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη διασπορά».

Από τη Δευτέρα, 23/7, 100 κτηνίατροι που υπηρετούν στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ – ΕΛΓΑ – ΕΦΕΤ) θα μεταβούν στη Θεσσαλία προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες της χώρας να αποστείλουν κτηνιάτρους στη Θεσσαλία. Στην ιχνηλάτηση συμμετέχουν επίσης στρατιωτικοί κτηνίατροι και οι υποψήφιοι διδάκτορες των Κτηνιατρικών Σχολών Καρδίτσας και Θεσσαλονίκης.

«Οι γαλακτοβιομηχανίες έγιναν διστακτικές»

Η Ιωάννα Καρρά, κτηνοτρόφος από τα Τρίκαλα, είδε τις ημέρες της κακοκαιρίας του Daniel τις δύο φάρμες που έφτιαξε μαζί με τον σύζυγό της, Θάνο Ζούζουλα, το 2020 και το 2022, στο χωριό Ζηλευτή στα Τρίκαλα, να καταστρέφονται πλήρως. Τότε έχασαν 700 ζώα από τις πλημμύρες. Σήμερα, μόλις 10 μήνες μετά, η κ. Καρρά φοβάται μήπως η πανώλη φτάσει στην πόρτα της επιχείρησής της και προκαλέσει νέο πλήγμα.

«Κάποιες γαλακτοβιομηχανίες ξεκίνησαν από χθες να μην παραλαμβάνουν γάλα από τις φάρμες της περιοχής μας. Κάθεται το γάλα και λιμνάζει στις δεξαμενές. Η δική μας φάρμα δίνει γάλα στον Βόλο και συνεχίζουμε κανονικά αλλά πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα».

«Φοβόμαστε. Η πανώλη αφανίζει ολόκληρα κοπάδια. Και δεδομένου ότι φορείς και μεταδότες μπορεί να είναι και τα σκυλιά, τα οποία διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ανησυχούμε περαιτέρω για την ακτίνα της διασποράς του ιού», μας λέει, προσθέτοντας πως «κάποιες γαλακτοβιομηχανίες ξεκίνησαν από χθες να μην παραλαμβάνουν γάλα από τις φάρμες της περιοχής μας. Κάθεται το γάλα και λιμνάζει στις δεξαμενές. Η δική μας φάρμα δίνει γάλα στον Βόλο και συνεχίζουμε κανονικά αλλά πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα. Υπάρχει δισταγμός και ανησυχία».

Πανώλη: Τα αναπάντητα ερωτήματα-1
Η κτηνοτρόφος Ιωάννα Καρρά φοβάται νέο πλήγμα ύστερα από αυτό του Daniel, όταν εξαιτίας των πλημμυρών έχασαν 700 ζώα.

«Να βρεθούν και τα εκκολαπτόμενα κρούσματα»

Ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Τυρνάβου Λάρισας, λέει πως η φάρμα του βρίσκεται στο σύνορο της καραντίνας με το Δομένικο, μόλις στα 20 χιλιόμετρα. «Μόνο στον Τύρναβο έχουμε 50.000 αιγοπρόβατα. Αυτό που θέλουμε οι κτηνοτρόφοι και ζητήσαμε σήμερα στην έκτακτη σύσκεψη είναι να εξεταστούν από τους κτηνιάτρους όλα τα κοπάδια, όλες οι φάρμες, για να βρουν και τα εκκολαπτόμενα κρούσματα. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ήσυχοι», λέει με τη σειρά του στην «K» προσθέτοντας πως η λαθραία παρτίδα από Τουρκία περιελάμβανε από 4.000 ως 6.000 αιγοπρόβατα.

«Προφανώς δεν ήταν όλα μολυσμένα, αφού έρχονταν τμηματικά. Αν όμως από το πρώτο κρούσμα έως το πιο πρόσφατο στη Λάρισα, μεσολάβησαν 100 ολόκληρα χιλιόμετρα και δύο νομοί, πώς μπορούμε να μην ανησυχούμε;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Πανώλη: Τα αναπάντητα ερωτήματα-2
«Στην έκτακτη σύσκεψη ζητήσαμε να εξεταστούν από τους κτηνιάτρους όλα τα κοπάδια» λέει ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης.

Ο κ. Μπαϊρακτάρης σημειώνει ακόμα πως ο κτηνοτρόφος στον οποίο εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα, άργησε να ειδοποιήσει τις αρχές ενώ και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες άργησαν κατά τον ίδιο να δώσουν αποτελέσματα.

«Τα προϊόντα μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Λιγότερο γάλα σημαίνει λιγότερη παραγωγή φέτας και όσα γαλακτοκομικά παρασκευάζονται με πρόβειο γάλα. Οι γαλακτοβιομήχανοι ζητούν πρωτόκολλα ασφαλείας για να παίρνουν το γάλα μας. Την ίδια στιγμή, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τον Daniel δεν έχει ακόμα ξεκινήσει».

Οπως τονίζει «τα προϊόντα μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Λιγότερο γάλα σημαίνει λιγότερη παραγωγή φέτας και όσα γαλακτοκομικά παρασκευάζονται με πρόβειο γάλα. Οι γαλακτοβιομήχανοι ζητούν πρωτόκολλα ασφαλείας για να παίρνουν το γάλα μας –πώς να καθαρίζονται τα βυτία, πώς να μπαίνουν μέσα στις φάρμες κ.τ.λ.– και έχουν δίκιο. Την ίδια στιγμή, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τον Daniel δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Αυτό μας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Τώρα, 10 μήνες μετά το τεράστιο χτύπημα των καταστροφών, δεχόμαστε άλλο ένα».

Οπως εξηγεί ο κ. Μπαϊρακτάρης, η είσοδος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από Βουλγαρία και Ρουμανία έχει αποφευχθεί λόγω των ειδικών ψεκαστηρίων για νταλίκες και φορτηγά, τα οποία εγκαταστάθηκαν το 2019 στον Προμαχώνα όταν και βρέθηκε ένα μολυσμένο ζώο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το πέρασμα από Τουρκία όμως, δεν επιτηρείται, όπως λέει, το ίδιο σωστά.

«Σε πρώτη φάση πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όμως οι υπαίτιοι που άνοιξαν την πόρτα της πανώλης στη χώρα μας πρέπει να βρεθούν. Είναι μια αλυσίδα ανθρώπων. Ποιος έφερε τα αιγοπρόβατα, ποιος είναι ο παχυντής, ποιος ο έμπορος, ποιος υπέγραψε σε σφαγείο να πουληθούν; Πού είναι τα παραστατικά; Οι συνεταιρισμοί των κτηνοτρόφων θα προσφύγουν στον εισαγγελέα» λέει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Τυρνάβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT