Διακοπές ρεύματος στην Kέρκυρα: «Το δίκτυο έχει φτάσει στα όριά του»

Διακοπές ρεύματος στην Kέρκυρα: «Το δίκτυο έχει φτάσει στα όριά του»

«Ασθμαίνοντας» λειτουργεί το σύστημα ηλεκτροδότησης στο νησί - Κανονικότητα είναι πλέον οι προγραμματισμένες διακοπές

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν για δύο συνεχόμενα βράδια τμήματα της πόλης της Κέρκυρας, εν μέσω καύσωνα, στο πικ της τουριστικής σεζόν, καταδεικνύοντας πως το σύστημα ηλεκτροδότησης στο δημοφιλές νησί, λειτουργεί «ασθμαίνοντας».

Μιλώντας στην «K», o δήμαρχος του νησιού, Στέφανος Πουλημένος, ανέφερε πως: «οι διακοπές ρεύματος είναι τοπικής φύσης. Η χθεσινή αφορά μικρά τμήματα της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, στην καρδιά βέβαια της εμπορικής δραστηριότητας».

Το βράδυ της Πέμπτης (18/7), η διακοπή της ηλεκτροδότησης διήρκεσε έξι ώρες. Η χθεσινοβραδινή διακοπή όμως συνέβη στις 23.00 και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου το δίκτυο δεν είχε επανέλθει, με αποτέλεσμα επιχειρηματίες στην παλιά πόλη, ένα δηλαδή από τα πιο τουριστικά σημεία της πρωτεύουσας του νησιού, να εργάζονται μετ’ εμποδίων, χρησιμοποιώντας γεννήτριες.

Σημειώνεται πως χθες το μεσημέρι είχε προηγηθεί σύντομη διακοπή ρεύματος στα ίδια σημεία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η αποκατάσταση της χθεσινοβραδινής βλάβης θα γίνει, όπως ενημέρωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσα στο μεσημέρι του Σαββάτου.

Την Πέμπτη το βράδυ, η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της πόλης προκλήθηκε από βλάβη σε υπόγειο καλώδιο μεσαίας τάσης, ενώ χθες το βράδυ ένας μετασχηματιστής κάηκε λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που μετασχηματιστής καταστρεφόταν από την υπερλειτουργία.

Σύμφωνα με τον κ. Πουλημένο, ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί και στις 16 Ιουλίου, πάλι σε συνοικία του κέντρου της πόλης, στην πλατεία Ψυχιατρείου, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από εκεί όπου σημειώθηκε η χθεσινή βλάβη.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκαλεί αρρυθμίες στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και φυσικά στην καθημερινότητα κατοίκων αλλά και επισκεπτών. Χθες το βράδυ, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εστιατόρια που ήταν γεμάτα, δυσκολεύτηκαν να δεχθούν πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, οι οποίες είναι και ο κύριος τρόπος, με τον οποίο πραγματοποιούν τις οικονομικές τους συναλλαγές οι τουρίστες στη χώρα μας.

Δίκτυο που λειτουργεί «ασθμαίνοντας»

«Μας είχαν εκφράσει φόβους από τη ΔΕΗ πως το καλοκαίρι το δίκτυο του νησιού δεν θα άντεχε συνεχόμενη υπερφόρτωση. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες έχουμε μεγάλα φορτία κατανάλωσης» λέει στην «Κ» ο κ. Πουλημένος, προσθέτοντας πως: «η εβδομάδα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη μιας και η θερμοκρασία ξεπέρασε στην Κέρκυρα τους 40 βαθμούς Κελσίου. Τα air condition “πήραν φωτιά”».

Περιγράφοντας, δε, την κατάσταση που διαμορφώνεται κατά τις ώρες που διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, ο δήμαρχος σημειώνει πως: «Η αλήθεια είναι πως αυτή η κατάσταση μας ρίχνει την ψυχολογία. Είναι δύσκολο να είναι σκοτεινά κεντρικά σημεία και εμβληματικά κτίρια του νησιού. Οι διακοπές ρεύματος μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου δείχνει ότι έχουμε φτάσει στα όρια αντοχής του δικτύου ηλεκτροδότησης. Στα όρια της όμως έχει φτάσει και η φέρουσα τουριστική ικανότητα του νησιού μας. Στο νέο “Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό”, το οποίο είναι τώρα σε δημόσια διαβούλευση, η παλιά πόλη της Κέρκυρας αναφέρεται ως σημείο τουριστικά κορέσμενο. Και είναι. Πολλά σημεία στο νησί μας δεν αντέχουν άλλες τουριστικές υποδομές».

Κανονικότητα οι προγραμματισμένες διακοπές

Στην πραγματικότητα, οι αρρυθμίες του δικτύου ηλεκτροδότησης στο νησί ήταν ήδη εμφανείς εδώ και καιρό, πριν καν ξεδιπλωθεί πλήρως η τουριστική δραστηριότητα. Οπως σημειώνει ο κ. Πουλημένος: «Το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι πολύ παλιό και για αυτό όλους τους προηγούμενους μήνες είχαμε προγραμματισμένες παρεμβάσεις από τη ΔΕΗ για να κάνουν εργασίες ενίσχυσης στο δίκτυο μέσης τάσης. Αναμένουμε όπως μας έχουν πει, κάποια στιγμή, να ενισχυθεί το δίκτυο του νησιού μας το οποίο συνεχώς “ζητάει” και άλλο ρεύμα, με υποθαλάσσιο καλώδιο από Θεσπρωτία».

Μέχρι να συμβεί αυτό, οι διακοπές ρεύματος λόγω «αναγκαίων εργασιών πάνω στις Κεντρικές Γραμμές Μέσης Τάσης» έχουν γίνει σχεδόν κανονικότητα σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας των Ιόνιων νησιών.

Μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος συνέβησαν, ενδεικτικά, στις 24 Μαΐου, στις 2, στις 6, στις 25 και στις 30 Ιουνίου καθώς και στις 1, 2 ,3 και 4 Ιουλίου. Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος έχουν ανακοινωθεί και για την ερχόμενη εβδομάδα στις 23 και 25/7.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT