Τα αναπάντητα ερωτήματα για τα κρούσματα πανώλης

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τα κρούσματα πανώλης

Eντεκα μέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος σε αιγοπρόβατα, υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα για το πώς πέρασε η πανώλη τα ελληνικά σύνορα

3' 23" χρόνος ανάγνωσης

Από ζώα τα οποία εισήχθησαν στην Ελλάδα από τη Ρουμανία μεταφέρθηκε πιθανότατα η πανώλη των μηρυκαστικών, που εκδηλώθηκε σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας. Η πανώλη των μηρυκαστικών δεν υπήρχε στην Ελλάδα και πρόκειται για έναν ιό που μεταδίδεται εύκολα στα ζώα και προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα.

Αν και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η σχετική πληροφορία αναφέρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εντεκα ημέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Καλαμπάκα (στις 11 Ιουλίου), πολλά ερωτήματα σε σχέση με το πώς πέρασε η επικίνδυνη ζωονόσος τα ελληνικά σύνορα παραμένουν αναπάντητα.

Στο μεταξύ, λίγες ημέρες αργότερα νέα κρούσματα εμφανίστηκαν στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Δομενίκου, του Δήμου Ελασσόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η νόσος δεν έχει μεγάλη διασπορά – έχουν εντοπιστεί εννέα κρούσματα. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν μεταφερθεί κτηνίατροι από όλη την Ελλάδα καθώς και οι επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης της νόσου. Ηδη έχουν θανατωθεί 2.407 αιγοπρόβατα, το ζωικό κεφάλαιο στις κτηνοτροφικές μονάδες όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα της πανώλης.

Εως την Παρασκευή αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περιμετρικά της μονάδας που εντοπίστηκε το κρούσμα. Ολα τα ζώα που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. θα υποβληθούν σε κλινικό έλεγχο, ενώ θα λαμβάνονται δείγματα και για εργαστηριακό έλεγχο. Στο μεταξύ, απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώων, ενώ παράλληλα έχουν κλείσει και τα σφαγεία της περιοχής με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, έως ότου ολοκληρωθεί ο επιδημιολογικός έλεγχος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας σε σύσκεψη στη Θεσσαλία, τα μολυσμένα ζώα προήλθαν από μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα της Ρουμανίας, όπου επίσης έχει εντοπιστεί κρούσμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Τα ζώα έφτασαν στη Θεσσαλία και στη συνέχεια μοιράστηκαν από εταιρεία εισαγωγών της Θεσσαλίας σε διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες.

Ωστόσο, εφόσον η εισαγωγή πραγματοποιήθηκε από τη Ρουμανία, τα ζώα θα έπρεπε να έχουν εξεταστεί «ένα προς ένα και να υπάρχει εργαστηριακό αποτέλεσμα για κάθε ζώο.

Το πιστοποιητικό εισαγωγής έχει το νούμερο του ζώου και τα αποτελέσματα της εξέτασης για κάποια νοσήματα όπως ευλογιά και πανώλη», εξηγεί στην «Κ» ο κτηνίατρος Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Πρακτικά, τα ζώα αυτά κατά την εισαγωγή τους θα έπρεπε να συνοδεύονται από πιστοποιητικά υγείας τα οποία έχουν εκδώσει οι αρχές της χώρας εισαγωγής, εφόσον πρόκειται για χώρα της Ε.Ε.

Οι αρμόδιοι δεν δίνουν ακόμη συγκεκριμένες απαντήσεις, τονίζοντας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιχνηλασιμότητας.

Εντεκα ημέρες μετά την εμφάνιση της νόσου στην Καλαμπάκα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ιχνηλασιμότητας.

Δυσκολίες ανίχνευσης

Ακόμη κι αν τα ζώα δεν είχαν κλινικά συμπτώματα –η επώαση της νόσου μπορεί να διαρκέσει έως και 21 μέρες–, τα εργαστηριακά αποτελέσματα θα έδειχναν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. «Υπάρχει πάντως η πιθανότητα να κόλλησαν μετά τον εργαστηριακό έλεγχο», επισημαίνει ο κ. Φωτεινιάς, δεδομένου ότι στη Ρουμανία τα ζώα προς πώληση συγκεντρώνονται σε κοινούς χώρους. Εξετάζεται επίσης η πιθανότητα τα ζώα να εισήχθησαν όχι για εκτροφή, αλλά για άμεση σφαγή, οπότε η διαδικασία είναι διαφορετική και ο έλεγχος αφορά το κοπάδι και όχι τα ζώα ένα προς ένα. Σε κάθε περίπτωση, από το κάθε ένα ζώο μέσω του συστήματος ιχνηλασιμότητας υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστεί από πού ήρθε και ποια διαδρομή ακολούθησε προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά άμεσα η Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων Κώστας Μήλιος τονίζει στην «Κ» ότι είναι πιο δύσκολη η διαδικασία διερεύνησης, καθώς «οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί από κτηνιάτρους». Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που χρειάστηκε να μεταβούν στη Θεσσαλία κλιμάκια από αλλού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» και διευκρίνισε ότι «η νόσος αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αιγοπρόβατα και σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδεται σε άλλα είδη ζώων». Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «δεν ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία η κατανάλωση γάλακτος και κρέατος, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT