Υπ. Υγείας: Σκληρά μέτρα για όσους δεν στηρίξουν το ΕΣΥ

Υπ. Υγείας: Σκληρά μέτρα για όσους δεν στηρίξουν το ΕΣΥ

Με διάταξη στο σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης οι ιδιώτες γιατροί υποχρεώνονται να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές και εάν αρνηθούν θα αποκλείονται από το σύστημα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά στη λήψη σκληρών μέτρων έναντι των ιδιωτών γιατρών που αρνούνται να «βάλουν πλάτη» στο ΕΣΥ βρίσκεται το υπουργείο Υγείας.

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, οι ιδιώτες γιατροί υποχρεώνονται να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές υγείας, ενώ σε περίπτωση άρνησης θα αποκλείονται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Ειδικότερα, με τη διάταξη αντικαθίσταται αντίστοιχη πρόβλεψη στον νόμο Πλεύρη περί της ενίσχυσης δημόσιων δομών υγείας από ιδιώτες σε έκτακτες ανάγκες προκειμένου να καλύπτει την «αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Οπως αναφέρεται στη νέα διάταξη, οι ιδιώτες γιατροί που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε μονάδες υγείας συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ή είναι οι ίδιοι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε δημόσιες δομές εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο. «Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου», σημειώνεται και επισημαίνεται ότι «η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, μόνον εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων».

Η υποχρέωση για παροχή υπηρεσιών για την ενίσχυση του ΕΣΥ ισχύει και για ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κλινικές που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Ενδεχόμενη άρνηση για την παροχή υπηρεσιών θα οδηγήσει σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τους συμβεβλημένους και σε αποκλεισμό της πρόσβασης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ για συμβεβλημένους και μη. Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία πρόσκλησης των ιδιωτών, την αποζημίωσή τους και τις κυρώσεις θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Σημειώνεται ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου θεσπίζεται η μηνιαία αποζημίωση των 2.100 ευρώ επιπλέον του μισθού τους για τους γιατρούς του ΕΣΥ που θα μετακινηθούν σε μονάδες υγείας απομακρυσμένων περιοχών εντός του καλοκαιριού για να καλύψουν ανάγκες, ενώ εξουσιοδοτείται το υπουργείο να εκδώσει υπουργική απόφαση για τον νέο χάρτη των άγονων περιοχών και τα νέα κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT