Εβρος: Η σφαίρα θα δώσει τις απαντήσεις

Εβρος: Η σφαίρα θα δώσει τις απαντήσεις

Οι υποθέσεις των Αρχών για τον τραυματισμό στον Εβρο – Τουρκικό «κατηγορώ» για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης

Διακινητές μεταναστών και όχι μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής εκτιμούν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι βρίσκονται πίσω από τον τραυματισμό του συνοριοφύλακα, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στο Σουφλί. Καταλήγουν σ’ αυτό με βασικό επιχείρημα ότι εάν ο 56χρονος είχε βληθεί από πολεμικό όπλο, όπως αυτά που χρησιμοποιεί ο στρατός ή η χωροφυλακή της γείτονος, ο τραυματισμός του θα ήταν σοβαρότερος και το τραύμα από σφαίρα διαμπερές.

Το αρχηγείο απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία προς τις τουρκικές αρχές μέσω του μεθοριακού σταθμού επαφής, που βρίσκεται στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας.

Ο αστυνομικός, που υπηρετεί στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) Σουφλίου, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, με τους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου Διδυμοτείχου να αποφασίζουν να μην αφαιρέσουν (προσωρινά τουλάχιστον) τη σφαίρα από την κοιλιά του τραυματία, ώστε να μην επιβαρύνουν περαιτέρω την υγεία του. Οταν κι αν αυτό συμβεί, θα προκύψουν ασφαλέστερα συμπεράσματα σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν απογευματινές ώρες του Σαββάτου στην παρέβρια περιοχή του Σουφλίου. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο τραυματισμός προκλήθηκε από σφαίρα διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Σύμφωνα με ειδικούς, από τις ραβδώσεις στη βολίδα θα προσδιοριστεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα εάν τα πυρά προήλθαν από υποπολυβόλο (χρησιμοποιούνται και από τη στρατοχωροφυλακή) ή από το πιστόλι διακινητή, με τη δεύτερη εκδοχή να προκρίνεται από συναδέλφους του τραυματία.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. περιέγραψαν στην «Κ» ότι ο 56χρονος συνοριοφύλακας μετείχε σε περίπολο του ΤΣΦ Σουφλίου που εκτελούσε περιπολία κατά μήκος του ποταμού Εβρου. Λίγο μετά τις 6 μ.μ. του Σαββάτου, οι Ελληνες αστυνομικοί εντόπισαν στην τουρκική όχθη του ποταμού μια ομάδα με πάνω από 10 μετανάστες που σχεδίαζαν να διασχίσουν το ποτάμι κινούμενοι προς την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, οι συνοριοφύλακες κατέστησαν άμεσα σαφή την παρουσία τους στο σημείο προκειμένου να ανακόψουν την κίνηση των μεταναστών. Ηταν τότε που ακούστηκαν τρεις – τέσσερις πυροβολισμοί, με τη μία από τις σφαίρες να τραυματίζει τον έναν από τους συνοριοφύλακες στην κοιλιά, παρότι, όπως αναφέρουν συνάδελφοί του, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ηδη από το βράδυ του Σαββάτου το αρχηγείο απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία προς τις τουρκικές αρχές μέσω του μεθοριακού σταθμού επαφής, που βρίσκεται στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας. Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε μόλις το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι τουρκικές αρχές στην απάντησή τους επεσήμαναν ότι έκαναν μια πρώτη, πρόχειρη έρευνα για το συμβάν με αρνητικό αποτέλεσμα και ζήτησαν τις ακριβείς συντεταγμένες όπου εκτυλίχθηκε το περιστατικό προκειμένου να προχωρήσουν σε πιο ενδελεχή έρευνα. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημείωσαν ότι υπήρξε επικοινωνία της τουρκικής πλευράς και με μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη γειτονική χώρα, ενώ το θέμα παρακολουθεί και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Κατηγορίες με βίντεο

Στο μεταξύ χθες, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανήρτησε βίντεο στον λογαριασμό του στο Χ –πρώην Twitter– κατηγορώντας το ελληνικό Λιμενικό για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο ανατολικό Αιγαίο.

Εβρος: Η σφαίρα θα δώσει τις απαντήσεις-1

Το επίμαχο βίντεο είναι τραβηγμένο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της διοίκησης ναυτικών δυνάμεων και δείχνει σκάφος του Λιμενικού να πραγματοποιεί ελιγμούς δίπλα από μια φουσκωτή βάρκα με μετανάστες. Το βίντεο συνοδεύεται από κείμενο στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής έσπρωξαν σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες στα βόρεια της νήσου Λέσβου στα τουρκικά χωρικά ύδατα», καθώς και ότι οι μετανάστες διασώθηκαν από τουρκική ακταιωρό.

Αξιωματούχοι από το αρχηγείο του ελληνικού Λιμενικού επιβεβαίωσαν ότι το περιστατικό πράγματι συνέβη προ τεσσάρων ημερών στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου. Διευκρίνισαν ωστόσο ότι δεν πρόκειται για περιστατικό επαναπροώθησης μεταναστών, αλλά για μια νόμιμη μέθοδο επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων της χώρας. Είπαν ακόμη ότι για την κίνηση της λέμβου με τους μετανάστες είχε ενημερωθεί η τουρκική ακτοφυλακή, που τελικά υποχρεώθηκε να μεταφέρει τους αλλοδαπούς πίσω στις τουρκικές ακτές, καθώς και ότι το συμβάν έγινε υπό το φως της ημέρας και με καλές καιρικές συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT