ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την έκδοση στην Τουρκία πολέμιου του Ερντογάν

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την έκδοση στην Τουρκία πολέμιου του Ερντογάν

Ο 54χρονος επιχειρηματίας Αλί Γεσιλντάγκ είχε στενούς οικογενειακούς και επαγγελματικούς δεσμούς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτού κατηγορήσει τον Τούρκο πρόεδρο για διαφθορά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νόμιμη και σύμφωνη με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία έκρινε το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοση του επιχειρηματία Αλί Γεσιλντάγκ στην Τουρκία.

Ο 54χρονος Αλί Γεσιλντάγκ είχε στενούς οικογενειακούς και επαγγελματικούς δεσμούς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτού κατηγορήσει τον Τούρκο πρόεδρο για διαφθορά.

Εντοπίστηκε τον Νοέμβριο του 2023 από Ελληνες συνοριοφύλακες σε αγροτική περιοχή των Φερών, αφού πρώτα είχε περάσει παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στη συνέχεια, στη χώρα μας διαβιβάστηκε αίτημα της γενικής εισαγγελίας της Μπούρσας για την εκτέλεση εντάλματος σύλληψης και την έκδοσή, προκειμένου να εκτελεστεί η από 1ης Ιουνίου 2022 απόφαση του δικαστηρίου της Μπούρσας.

Με την απόφαση αυτή του τουρκικού δικαστηρίου, του έχει επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης 1.665 ημερών και κατά συγχώνευση 19 χρόνια και 23 μήνες.

Καταδικάστηκε σύμφωνα με τον τουρκικό Ποινικό Κώδικα για ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, αρπαγή σε κατοικία ή σε κατάστημα, τραυματίζοντας με όπλο, συνεργασία με πολλά άλλα άτομα για την αγορά, μεταφορά ή κατοχή όπλων και σφαιρών χωρίς άδεια και της αρπαγής με όπλο σε νυκτερινές ώρες, με άλλα άτομα. Τα αδικήματα αυτά αντιστοιχούν στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα με αυτά της ανθρωποκτονίας με δόλο, ληστείας, κλοπής, της παράνομης κατοχής όπλων, κ.λπ.

Υπέρ της έκδοσης του Αλί Γεσιλντάγκ στην Τουρκία τάχθηκε το Συμβούλιο Εφετών Θράκης, η απόφαση του οποίου, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέστη αμετάκλητη από το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Κατόπιν αυτού, ο 54χρονος προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοσή του στην Τουρκία.

Στο ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ότι με την έκδοσή του στην Τουρκία υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστεί και άλλες ποινικές διώξεις για άλλα αδικήματα, όπως είναι αυτό της τρομοκρατίας, αλλά και να βασανιστεί και να έχει σκληρή, απάνθρωπη μεταχείριση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στις δημόσιες αποκαλύψεις του στα ΜΜΕ της Τουρκίας για οικονομικά σκάνδαλα στα οποία φερόταν αναμεμειγμένος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης παραβιάζει την ΕΣΔΑ, τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων, το Διεθνές σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Σύνταγμα, κ.λπ.

Το ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Αλί Γεσιλντάγκ και επικύρωσε την απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για έκδοσή του στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT