Meteo: Οι καταιγίδες της 23ης Ιουλίου από το διάστημα

Meteo: Οι καταιγίδες της 23ης Ιουλίου από το διάστημα

Η αυξημένη ατμοσφαιρική αστάθεια ήταν η αιτία για την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων από το μεσημέρι κι έπειτα, σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυξημένη ατμοσφαιρική αστάθεια που καταγράφηκε την Τρίτη ήταν η αιτία για την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων, από το μεσημέρι κι έπειτα, σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, σύμφωνα με το Meteo.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η γρήγορη ανάπτυξη και εξέλιξη των νεφών από τις 11:00 έως τις 19:30, όπως την κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός Μετεωρολογικός Δορυφόρος Meteosat-11, ο οποίος «φωτογραφίζει» την Ευρώπη κάθε 5 λεπτά.

Oπως υπολογίζεται από εξειδικευμένο λογισμικό επεξεργασίας που χρησιμοποιεί το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι κορυφές των νεφών σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 12 χιλιόμετρα, ενώ η θερμοκρασία τους έπεσε κάτω από τους -40 βαθμούς Κελσίου.

16η ημέρα καύσωνα – Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας

Μικρή υποχώρηση παρουσίασε την Τρίτη η θερμοκρασία, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, αν και η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε και πάλι τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Ηλιόλουστο Κιλκίς (40,1 βαθμοί Κελσίου) και ακολούθησαν το Λουτράκι (39,9 βαθμοί), το Χαροκόπειο – Καλλιθέα (39,5 βαθμοί) και το Γυναικόκαστρο Κιλκίς (39,5 βαθμοί).

Αναλυτικά, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου σε 108 από τους 503 σταθμούς μέτρησης (ποσοστό περίπου 21%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τη Δευτέρα ήταν ίσο με 37%.

Σημειώνεται πως μόνο ένας σταθμός ξεπέρασε το φράγμα των 40°C, ενώ χθες το όριο αυτό ξεπεράστηκε σε 13 σταθμούς. Τέλος, η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με 34,5 βαθμούς, ενώ χθες έφτασε τους 35,5 βαθμούς.

Meteo: Οι καταιγίδες της 23ης Ιουλίου από το διάστημα-1

Η πρόγνωση για την Τετάρτη

Αρχικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές εκτός από τη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες, όπου θα υπάρχουν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από νωρίς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και σε όλα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Ηπειρο σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά τους 34 με 36 βαθμούς, και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από Meteo.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT