Eκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις διαδηλώσεις

Eκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις διαδηλώσεις

Συνάντηση εκπροσώπων της οργάνωσης με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. – Τι στοιχεία παρουσιάστηκαν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την έναρξη εφαρμογής του νόμου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις –το 2020– μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στην Αττική σχεδόν 6.000 διαδηλώσεις. Περιοριστικά μέτρα, όπως η υποχρέωση των διαδηλωτών να κινηθούν στο πεζοδρόμιο ή σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, έχουν ληφθεί σε 310 απ’ αυτές. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο περιθώριο συνάντησης που είχαν χθες το πρωί ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Η συνάντηση ακολούθησε τη δημοσιοποίηση πανευρωπαϊκής έκθεσης σχετικά με τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έρευνας, την 9η Ιουλίου η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «η έρευνα της Αμνηστίας δείχνει μια βαθιά ανησυχητική εικόνα μιας πανευρωπαϊκής επίθεσης κατά του δικαιώματος στη διαμαρτυρία. Σε ολόκληρη την ήπειρο οι Αρχές δαιμονοποιούν, εμποδίζουν, αποτρέπουν και τιμωρούν παράνομα τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται ειρηνικά». Στην έρευνά της η Διεθνής Αμνηστία περιλαμβάνει την Ελλάδα μεταξύ 13 χωρών στις οποίες παρατηρείται αστυνομική ατιμωρησία και έλλειψη λογοδοσίας σε περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης βίας από τις Αρχές επιβολής του νόμου, ενώ στην έρευνα γίνεται αναφορά σε περιορισμούς των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης, όπως επίσης και σε ρατσιστική αντιμετώπιση μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία κ.ά.

Στη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων της Διεθνούς Αμνηστίας με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάστηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από την εφαρμογή του νόμου για τις διαδηλώσεις (2020) μέχρι χθες, έχουν πραγματοποιηθεί στην Αττική 5.949 διαδηλώσεις. Από τον ίδιο πίνακα δεδομένων προκύπτει ότι περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που προβλέπονται στον νόμο 4703 και υποχρεώνουν π.χ. τους διαδηλωτές να κινούνται είτε στο πεζοδρόμιο είτε να καταλαμβάνουν μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, ανάλογα με τον όγκο των συμμετεχόντων, έχουν ληφθεί σε 310 περιπτώσεις. Πλήρης απαγόρευση διαδηλώσεων για λόγους δημόσιας τάξης έχει επιβληθεί σε 31 περιπτώσεις.

Ο αντίλογος

Απαντώντας στην κριτική περί ατιμωρησίας των αστυνομικών για έλλειψη λογοδοσίας, παρουσιάστηκαν χθες στοιχεία από το τμήμα Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, σύμφωνα με τα οποία σε 41 περιπτώσεις διενεργήθηκε πειθαρχικός έλεγχος για υπέρμετρη χρήση βίας από τους αστυνομικούς. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα των κινητοποιήσεων υπέρ της Παλαιστίνης, από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν –σύμφωνα με στοιχεία της ΓΑΔΑ– πραγματοποιηθεί στην Αττική 110 συγκεντρώσεις. Απαγορεύσεις διαδηλώσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν πάντως επιβληθεί σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και αλλού. Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στη διοργάνωση του Europride, τέλη Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT