Κινητοποίηση κατά της επίταξης των γιατρών

Κινητοποίηση κατά της επίταξης των γιατρών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας που υποχρεώνουν τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές υγείας, υπό την απειλή του αποκλεισμού από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εμφανίζεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κίνηση αυτή του υπουργείου Υγείας που, όπως τονίζει, «ακυρώνει όλες τις καλόπιστες πρωτοβουλίες που έλαβε ο ΠΙΣ προκειμένου να λειτουργήσουν τα 14 νοσοκομεία που παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης», ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους κατά τόπους συλλόγους να συνεδριάσουν και «να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από μεθαύριο Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής».

Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί από τους συλλόγους να εκδώσουν ανακοινώσεις τις οποίες οι γιατροί θα παραδίδουν στους ασθενείς για να τους εξηγήσουν τους λόγους της κινητοποίησής τους. Απευθύνει δε έκκληση στους ιατρούς βουλευτές, να αναλογιστούν «το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης της προσπάθειας του υπουργείου Υγείας να προσελκύσει ιδιώτες γιατρούς στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, και συγκεκριμένα τη χορήγηση 1.000 ευρώ εφάπαξ σε κάθε γιατρό που θα αποδεχθεί τη σχετική πρόσκληση, καθώς και δωρεάν συνδρομής για τρία πανελλήνια συνέδρια.

Την Παρασκευή το απόγευμα ωστόσο κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει τη διάταξη για επίταξη υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών υπό την απειλή του αποκλεισμού από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γεγονός που εξόργισε τον ΠΙΣ και ακύρωσε την προσωρινή, όπως φάνηκε, ανακωχή με τον ιατρικό κόσμο.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει ως «επαίσχυντη» και «επονείδιστη» τη ρύθμιση, με την οποία, όπως αναφέρει το υπουργείο, «αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, τα μέτρα στρέφονται και σε βάρος των ασθενών, αφού χρησιμοποιείται η άρση της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στην υποχρεωτική εργασία στο ΕΣΥ.

«Ομως η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο υπουργός», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT