Επιμένει η κόντρα υπουργείου Υγείας και γιατρών

Επιμένει η κόντρα υπουργείου Υγείας και γιατρών

Η Ξάνθη, η Σπάρτη και η Δράμα μένουν εκτός του χάρτη με τις υποψήφιες περιοχές για την ενεργοποίηση της διάταξης για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, καθώς εκφράστηκε επαρκές ενδιαφέρον από γιατρούς

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός χάρτη με τις υποψήφιες περιοχές για την ενεργοποίηση της διάταξης για την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, υπό την απειλή του αποκλεισμού από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μένουν η Ξάνθη, η Σπάρτη και η Δράμα. Στις περιοχές αυτές, όπως ενημέρωσαν χθες οι πρόεδροι των οικείων ιατρικών συλλόγων τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, εκφράστηκε επαρκές ενδιαφέρον από ιδιώτες γιατρούς να «βάλουν πλάτη» στο ΕΣΥ, καλύπτοντας για περιορισμένο χρονικό διάστημα εφημερίες των κοντινών δημόσιων νοσοκομείων.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ξάνθη έξι ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν θετικά στο σχετικό κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, ενώ στη Σπάρτη μεταξύ των γιατρών που θα βοηθήσουν το νοσοκομείο της πόλης είναι και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας.

Οι περιοχές αυτές συγκαταλέγονται στις τέσσερις με το πιο οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων. Για την Κω, που είναι η τέταρτη περιοχή στο «κόκκινο» από πλευράς δημόσιων υπηρεσιών παροχής υγείας, αναμένεται η απάντηση του οικείου ιατρικού συλλόγου για το αποτέλεσμα της νέας έκκλησης του υπουργείου προς τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν το ΕΣΥ.

Το επίφοβο διάστημα

Ηδη στο νησί έχει μετακινηθεί γιατρός του ΕΣΥ για να καλύψει τις ανάγκες, ενώ έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και από άλλους δύο γιατρούς του ΕΣΥ από νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Ωστόσο, το υπουργείο εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι 2-3 ιδιώτες γιατροί για να καλυφθεί το επίφοβο διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών, έως ότου δηλαδή γίνουν οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών για το νοσοκομείο και με βάση τα νέα κίνητρα που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Απάντηση αναμένει η ηγεσία του υπουργείου και από τους ιατρικούς συλλόγους Κιλκίς και Ρεθύμνου, με τους οποίους επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες ο κ. Γεωργιάδης.

Επιμένει η κόντρα υπουργείου Υγείας και γιατρών-1
Την πεποίθησή του ότι δεν θα εφαρμοστεί η επίμαχη ρύθμιση εξέφρασε ο Αδωνις Γεωργιάδης. [INTIME NEWS]

«Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά η ρύθμιση», δήλωσε χθες ο κ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για την ψυχική υγεία, που περιλαμβάνει την επίμαχη διάταξη, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτή δεν πρόκειται να αποσυρθεί.

Σε Ξάνθη, Σπάρτη και Δράμα εκφράστηκε επαρκές ενδιαφέρον από ιδιώτες γιατρούς για τη στήριξη του ΕΣΥ. Παραμένει προβληματική η κατάσταση στην Κω.

Ο υπουργός στηλίτευσε την απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για αποχή των ιδιωτών γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από αύριο και έως ότου ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, η οποία, εφόσον εφαρμοστεί, θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους ασθενείς.

Οπως ανέφερε, «λυπούμαι σφόδρα για την απόφαση του ΠΙΣ να καλέσει τα μέλη του να μην εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή και έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί και πιστεύω ότι εάν εφαρμοστεί δεν θα έχει πραγματική συμμετοχή από τους γιατρούς. Θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι θα έμπαιναν, ή θα μπουν, σε μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία να πρέπει, εάν πάρουν χειρόγραφη συνταγή, να πάνε σε μια δημόσια δομή για να την κάνουν ηλεκτρονική για να μπορεί να εκτελεστεί, ειδάλλως να εκτελούν τη συνταγή από την τσέπη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η απόφαση του ΠΙΣ, εάν πράγματι εφαρμοστεί, θα είναι τραγική. Και ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι θα είναι επιζήμια «όχι για τον υπουργό, αλλά για τους ασθενείς».

Ο ΠΙΣ πάντως και χθες επέμενε στη σκληρή στάση για την αποχή από τη συνταγογράφηση των ιδιωτών γιατρών. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, χαρακτήρισε αυτή την κινητοποίηση ως «μια μικρή αναπαράσταση» του τι θα συμβεί εάν ισχύσει η διάταξη για τον αποκλεισμό των ιδιωτών γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Επανέλαβε το αίτημα για απόσυρση της διάταξης, σημειώνοντας ότι δημιουργεί αντικίνητρα για την εργασία γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές και την επιλογή ειδικοτήτων που είναι ήδη σε έλλειψη.

«Η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας προς το λειτούργημά μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

Η Ενωση εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ο οποίος για να δικαιολογήσει την επίμαχη διάταξη ανέφερε ότι το κράτος σπούδασε τους γιατρούς «τσάμπα» και τους έδωσε «τσάμπα» το δικαίωμα της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT