Πάνω από 2 χρόνια για τις αστικές και εμπορικές υποθέσεις στην Ελλάδα

Πάνω από 2 χρόνια για τις αστικές και εμπορικές υποθέσεις στην Ελλάδα

Κατά μέσο όρο απαιτούνται 746 ημέρες για την επίλυσή τους, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 282 ημέρες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δικαιοσύνη αργεί στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε. Κατά μέσο όρο απαιτούνται 746 ημέρες για την επίλυση αμφισβητούμενων αστικών και εμπορικών υποθέσεων σε πρώτο βαθμό, την ώρα που η Ελλάδα έχει την 3η μεγαλύτερη αναλογία δικαστών σε σχέση με τον πληθυσμό στην Ε.Ε., παρατηρεί το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), τονίζοντας πως ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 282 ημέρες.

Σημειώνεται επίσης πως αριθμός των δικαστών έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα σε σύγκριση με το 2012 (+60%) και το βασικό πρόβλημα στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης φαίνεται να είναι η ανορθολογική κατανομή των δικαστών μεταξύ των διαφόρων βαθμών δικαιοδοσίας αλλά και εντός των ίδιων των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας.

Εφτά στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρνητική άποψη για την αποτελεσματικότητα της προστασίας των επενδύσεων από τον νόμο και τα δικαστήρια, σε αντίθεση με τον μέσο όρο των πολιτών στην Ε.Ε. που έχει θετική άποψη.

Επιδεινώθηκε από την απαρχή της κρίσης

Οπως αναφέρεται, στην Ελλάδα, ο εκτιμώμενος χρόνος που απαιτείται για την επίλυση αμφισβητούμενων αστικών και εμπορικών υποθέσεων σε πρώτο βαθμό είναι 746 ημέρες, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 282 ημέρες. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η παθογένεια αυτή είχε εντοπιστεί από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης, ωστόσο δεν αντιμετωπίστηκε αλλ’ αντιθέτως επιδεινώθηκε. Για την ακρίβεια, ενώ το 2012 ο εκτιμώμενος χρόνος ήταν 469 ημέρες, μέσα σε 10 χρόνια αντί να μειωθεί, αυξήθηκε.

Αλλες χώρες που βίωσαν οικονομική κρίση και υποβλήθηκαν σε μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο μνημονιακών προγραμμάτων κατάφεραν να μειώσουν τον χρόνο επίλυσης υποθέσεων. Η Πορτογαλία από 369 ημέρες το 2012 μείωσε σε 238 το 2022 (μείωση 36%) και η Ιταλία από 590 ημέρες το 2012 μείωσε σε 540 το 2022 (μείωση 8%).

Πάνω από 2 χρόνια για τις αστικές και εμπορικές υποθέσεις στην Ελλάδα-1
Εκτιμώμενος χρόνος που απαιτείται για την επίλυση αμφισβητούμενων αστικών και εμπορικών υποθέσεων σε πρώτο βαθμό (στοιχεία 2022).

«Συχνές αλλαγές στη νομοθεσία»

Οχτώ στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρουν ως βασική αιτία της μη αποτελεσματικής προστασίας των επενδύσεων από τον νόμο και τα δικαστήρια στη χώρα μας τις συχνές αλλαγές στη νομοθεσία και την ποιότητα της διαδικασίας της νομοθέτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης, τον οποίο δημοσιεύει ετησίως το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, ένας νέος νόμος τροποποιεί κατά μέσο όρο 3,5 νόμους που ψηφίστηκαν τους προηγούμενους 12 μήνες.

Πάνω από 2 χρόνια για τις αστικές και εμπορικές υποθέσεις στην Ελλάδα-2
Πώς οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των δικαστών.

Πάνω από 2 χρόνια για τις αστικές και εμπορικές υποθέσεις στην Ελλάδα-3
Κύριοι λόγοι που αναφέρει το ευρύ κοινό για την έλλειψη ανεξαρτησίας.

«Η πρόσφατη ρύθμιση για τη διατύπωση γνώμης από τις Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, στην επιλογή των προέδρων και των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συνιστά ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, και ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας.

«Ωστόσο, συγκεκριμένες παθογένειες που αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη και το ισχυρό κράτος δικαίου, όπως οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης ή οι διάφορες παρεμβάσεις στο έργο της, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με περισσότερες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές διατυπώνονται στην Εκθεση Πισσαρίδη και στη βασική δέσμη προτάσεων που κατέθεσαν ειδικοί εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο της Αξιολόγησης της Οικονομικής Ελευθερίας της χώρας μας», κατέληξε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT