Ζήσαμε τους δύο μεγαλύτερους καύσωνες στην ιστορία της Ελλάδας

Ζήσαμε τους δύο μεγαλύτερους καύσωνες στην ιστορία της Ελλάδας

Πρόκειται για τον καύσωνα του Ιουλίου του 2023, που είχε διάρκεια 15 ημερών, καθώς και τον καύσωνα του φετινού Ιουλίου, ο οποίος, με συνολική διάρκεια 16 ημερών, ξεπέρασε τον περσινό

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει τους δύο μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη χώρα, παρατηρεί το Meteo.

Πρόκειται για τον καύσωνα του Ιουλίου του 2023, που είχε διάρκεια 15 ημερών, καθώς και τον καύσωνα του φετινού Ιουλίου, που ξεπέρασε τον περσινό, με διάρκεια 16 ημερών. 

Ζήσαμε τους δύο μεγαλύτερους καύσωνες στην ιστορία της Ελλάδας-1

Οι διαφορές

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, οι δύο καύσωνες χαρακτηρίστηκαν από θερμοκρασία που ξεπερνούσε καθημερινά τα όρια των 37 βαθμών και 40 βαθμών Κελσίου Κελσίου αντίστοιχα, σε πολλούς σταθμούς. Αυτό υποδηλώνει τη μεγάλη γεωγραφική έκταση των περιοχών που επηρεάστηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στον καύσωνα του 2024, ο αριθμός σταθμών με μέγιστη θερμοκρασία από 37 βαθμούς Κελσίου και πάνω, δεν έπεσε ποτέ κάτω των 100, για 16 συνεχόμενες ημέρες. Σε αντίθεση με τον καύσωνα του 2023, όπου ο αριθμός των σταθμών με μέγιστη θερμοκρασία από 37 βαθμούς και πάνω, έπεσε κάτω από τους 100 τρεις φορές, μέσα στο διάστημα των 15 ημερών.

Στον καύσωνα του 2023, ήταν διακριτές τρεις φάσεις, με αρκετές διαφορές ως προς την ένταση και την έκταση των υψηλών θερμοκρασιών. Στον καύσωνα του 2024, η κατανομή ήταν πιο ομοιόμορφη μέσα στο διάστημα των 16 ημερών. Ωστόσο, ο καύσωνας του 2024 δεν παρουσίασε τις ακραίες τιμές που παρουσίασε ο καύσωνας το 2023. Το 2023, η θερμοκρασία έφτασε και ξεπέρασε τους 45 βαθμούς σε αρκετές περιοχές, όπως Γύθειο, Κρανίδι, Αμφισσα, Αυλίδα, Παλαιόχωρα Χανίων. Τον Ιούλιο του 2024, η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν οι 43,1 βαθμοί Κελσίου στη Σκάλα Μεσσηνίας.

Ζήσαμε τους δύο μεγαλύτερους καύσωνες στην ιστορία της Ελλάδας-2

Παρόλο που τον φετινό Ιούλιο δεν παρουσιάστηκαν πάρα πολύ υψηλές τιμές θερμοκρασίας όπως το 2023, σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως στη Μακεδονία, στη Θράκη, καθώς και σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν μέσα στον καύσωνα του 2024 ήταν οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί για τον μήνα Ιούλιο τουλάχιστον από το 2010 και μετά, οπότε και λειτουργεί μεγάλος αριθμός μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μερικοί σταθμοί του δικτύου που σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας για το μήνα Ιούλιο είναι σε Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Θάσο, Δράμα, Νέα Πέραμο – Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Δίον Πιερίας, Κέρκυρα, Αμφιλοχία, Πειραιά, Πάτρα και Ζαχάρω Ηλείας. Σημειώνεται επίσης ότι σε περιοχές, όπως η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και η Σκάλα Μεσσηνίας, η μέγιστη θερμοκρασία στον καύσωνα του 2024 ήταν υψηλότερη από τους 40 βαθμούς για 14 και 13 συνεχόμενες ημέρες, αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT