Μυστική επιχείρηση ΕΥΠ – Λιμενικού για κύκλωμα διακινητών στη Ρόδο

Μυστική επιχείρηση ΕΥΠ – Λιμενικού για κύκλωμα διακινητών στη Ρόδο

Ζούσαν σε βίλες, παρακολουθούσαν το Λιμενικό και προμήθευαν τους μετανάστες με πλαστά έγγραφα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Abu Hamza». Αυτή ήταν η κωδική ονομασία Σύρου δουλέμπορου, που συνελήφθη ως επικεφαλής 11μελούς κυκλώματος που διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στη Ρόδο.

Συνελήφθη χθες το βράδυ στο κέντρο της Ρόδου, έπειτα από μυστική επιχείρηση της ΕΥΠ και του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή και υπηρεσιών πληροφοριών του εξωτερικού.

Η έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν τεχνικά μέσα, διήρκεσε τουλάχιστον ένα μήνα. Ο «Abu Hamza» αποτελούσε στόχο της ΕΥΠ και του Λιμενικού τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε θεωρηθεί υπαίτιος για θανατηφόρο ναυάγιο, ανοικτά της Λέσβου.

Οι Αρχές υπολογίζουν ότι την τελευταία διετία, το 60% των μεταναστών που αποβιβάστηκαν στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα έχουν διακινηθεί από το κύκλωμα που ελέγχει ο Σύρος συλληφθείς. Αφετηρία των ταξιδιών τους ήταν η Μαρμαρίδα και η τουρκική πόλη Φετιγιέ.

Κατά το διάστημα της μυστικής παρακολούθησης, προέκυψε ότι κατέγραφε τις κινήσεις των πλωτών του Λιμενικού και ενημέρωνε τους συνεργούς του στα απέναντι τουρκικά παράλια, υποδεικνύοντάς τους πού και πότε να αποβιβάσουν τους μετανάστες.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε πολυτελείς βίλες ως κρησφύγετα, τις οποίες μίσθωνε μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και στη συνέχεια εφοδίαζε τους μετανάστες με πλαστά έγγραφα, ώστε να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την ηπειρωτική χώρα.

Στο διάστημα από τις 20 έως τις 25 Ιουλίου διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα είχε ανάμειξη σε τρία περιστατικά διακίνησης με ταχύπλοο, ιστιοπλοϊκό και μια θαλαμηγό αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT