Χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς σήμερα και τη Δευτέρα

Χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς σήμερα και τη Δευτέρα

Eμμένουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ολομέλεια των Ιατρικών Συλλόγων στην απόφασή τους να καλέσουν τους ιδιώτες γιατρούς όλης της χώρας να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ. Η κινητοποίηση είναι για σήμερα και τη Δευτέρα

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόφασή τους να καλέσουν τους ιδιώτες γιατρούς όλης της χώρας να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ, εμμένουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ολομέλεια των Ιατρικών Συλλόγων. Η κινητοποίηση είναι για σήμερα και την προσεχή Δευτέρα, οπότε θα ψηφιστεί η επίμαχη διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική απασχόληση ιδιωτών σε δημόσια νοσοκομεία με ποινή, για όσους αρνηθούν, τον αποκλεισμό τους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Από τη μη έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών, που ζητούν οι Σύλλογοι, εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία. Οπως διευκρίνισαν χθες ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Βαρνάβας, «χειρόγραφες συνταγές θα δίνονται. Οι ασθενείς δεν θα βγαίνουν από το ιατρείο χωρίς τη συνταγή τους ή το παραπεμπτικό για τις εξετάσεις τους». Ωστόσο είτε θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια δημόσια δομή (νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας) προκειμένου να μετατρέψουν τη χειρόγραφη συνταγή σε ηλεκτρονική, είτε θα πρέπει να καλύψουν με ιδίους πόρους το σύνολο της δαπάνης της συνταγής. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν καλώντας τα μέλη τους σε αποχή σχεδόν το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων: Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και της Κω που αποτελεί μία «κόκκινη περιοχή» με μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο της.

Σκληρό μέτρο

Ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχθηκε ότι η αποχή είναι ένα σκληρό μέτρο –έκφραση που χρησιμοποίησε χθες και ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης– και ζήτησε την κατανόηση της κοινωνίας. Οπως είπε, «ο ΠΙΣ έχει καλέσει τους Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι εξοργισμένοι, να κάνουν μια προσομοίωση του τι θα συμβεί εάν ενεργοποιηθεί ποτέ αυτή η διάταξη. Η προσομοίωση θα είναι πολύ πιο ελαφριά από την πραγματικότητα για τους εξής λόγους: διότι θα εξαιρεθούν από τη μη έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία, και διότι θα είναι πολύ περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα σκληρό μέτρο –δεν είναι σκληρότερο από μία απεργία– αλλά είναι μία καλή ευκαιρία να σκεφτούν άπαντες τι θα συμβεί εάν τυχόν αυτή η διάταξη ενεργοποιηθεί». Διευκρίνισε ότι ανεξάρτητα από την κινητοποίηση «εμείς λέμε όσοι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν το ΕΣΥ να το κάνουν», ενώ εξέφρασε το παράπονο ότι όταν την περασμένη εβδομάδα ο ΠΙΣ έδωσε κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς για να βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ, εισέπραξε ειρωνικά συγχαρητήρια που ακύρωσαν την προσπάθεια.

Η κινητοποίηση είναι για σήμερα και την προσεχή Δευτέρα, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία.

Οι κ. Εξαδάκτυλος και Βαρνάβας αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της ψήφισης της διάταξης, τονίζοντας ότι θα αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για την εγκατάσταση ακόμα και ιδιωτών γιατρών σε περιοχές με υποστελεχωμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την επιλογή ειδικοτήτων όπως παθολογία, αναισθησιολογία και ακτινολογία από τους νέους γιατρούς, αλλά και για την υπογραφή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και τη συμμετοχή τους στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών. Κατηγόρησαν το υπουργείο Υγείας ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να επιλύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ και προέβλεψαν ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται διαρκώς. «Οι γιατροί που υπηρετούν σε νησιά έχουν δυνατότητα σε πέντε χρόνια να ζητήσουν μετάθεση. Αυτή τη στιγμή, μεγάλος αριθμός γιατρών βρίσκεται στην πενταετία. Του χρόνου τέτοια εποχή τα νησιά θα έχουν πολύ λιγότερους γιατρούς από ό,τι σήμερα στις δημόσιες δομές», τόνισε ο κ. Βαρνάβας.

Καθυστερήσεις

Ο ίδιος εστίασε στην καθυστέρηση της έκδοσης υπουργικής απόφασης για την αύξηση των επιδομάτων για τις άγονες και προβληματικές περιοχές (έπρεπε να εκδοθεί από τον Ιούλιο 2023, και αναμένεται να εκδοθεί τέλος Αυγούστου 2024), αλλά και στον διορισμό μόνιμων γιατρών για το ΕΣΥ. «Προκήρυξαν τον Φεβρουάριο 704 θέσεις γιατρών που μετά από παρεμβάσεις έγιναν 720. Από αυτές, οι μισές δεν έχουν διεκπεραιωθεί από τα συμβούλια κρίσης γιατρών. Πρόεδροι αυτών των συμβουλίων είναι διοικητές νοσοκομείων. Αυτοί δηλαδή που βρίσκονται στον πάγο, εάν θα παραμείνουν ή θα αποπεμφθούν από το ΕΣΥ, και, προφανώς, δεν έχουν όρεξη να διεκπεραιώσουν τέτοιου είδους ζητήματα. Το ένα τέταρτο των θέσεων ήταν άγονες. Επομένως το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μία κραυγαλέα ανικανότητα από πλευράς υπουργείου να διεκπεραιώσει αυτά τα οποία οφείλει. Αντί γι’ αυτό, εγκαλεί την ιατρική κοινότητα και όχι μόνο. Την επιστρατεύει, την απειλεί, της απευθύνει βαρύτατα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT