Δήμοι: Ψηφιακές υπηρεσίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας

Δήμοι: Ψηφιακές υπηρεσίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας

Το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών αφορά την υιοθέτηση έξυπνων εφαρμογών από τους δήμους και έχει προϋπολογισμό 235 εκατ. ευρώ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bραχιολάκια σε ηλικιωμένους ώστε να μπορούν να εντοπιστούν σε περίπτωση που έχουν πρόβλημα, έξυπνες διαβάσεις έξω από σχολεία, πιστοποιητικά για τους δημότες με ένα κλικ, ηλεκτρονικές πληρωμές και ηλεκτρονικοί οδηγοί πόλης είναι μόνο μερικές από τις ψηφιακές εφαρμογές που αναμένεται να υιοθετηθούν από πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα. Το νέο πρόγραμμα που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης έχει προϋπολογισμό 235 εκατ. ευρώ και θα απορροφήσει το 45% του προϋπολογισμού που αφορά ψηφιακά έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Εως σήμερα έχουν ενταχθεί 52 δήμοι στη συγκεκριμένη δράση, όπως ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι έως τον Οκτώβριο θα έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις περισσότερων από 100 δήμων, ενώ συνολικά 312 δήμοι έχουν καταθέσει προτάσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών.

Το πρόγραμμα smart cities, όπως έχει ονομαστεί, δεν έχει ανταγωνιστικό πλαίσιο αλλά τα χρήματα έχουν κατανεμηθεί εκ των προτέρων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε δήμου, και το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για κάθε δήμο κυμαίνεται από 210.000 έως 2.770.000 ευρώ. Ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος κάλεσε τους δήμους, των οποίων οι προτάσεις έχουν εγκριθεί, να προχωρήσουν άμεσα σε διαγωνισμούς για τα έργα. Υπογράμμισε επίσης με νόημα ότι «θα πρέπει οι διαγωνισμοί να σέβονται τον ανταγωνισμό, δεδομένου ότι οι όροι χρηματοδότησης είναι αυστηροί και θα ακολουθήσουν πολλοί έλεγχοι». Χαρακτηριστικά κάλεσε τους δημάρχους να τρέξουν τα έργα όσο πιο γρήγορα μπορούν γιατί σε διαφορετική περίπτωση «στερείτε από τους δημότες σας σημαντικά εργαλεία που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους».

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο Δήμος Ιλίου θα λάβει 2,359 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Παύλου Μελά 2,707 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Καλαμάτας 1,949 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη 1,959 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 1 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε στους Δήμους Πετρούπολης, Μυτιλήνης, Αιγάλεω, Παπάγου – Χολαργού, Μοσχάτου – Ταύρου, Κορινθίων, Ηρακλείου, Μεγαρέων, Ζακύνθου και Ορεστιάδας. Δεδομένου ότι στους δήμους –όπως και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα– υπάρχει έλλειψη στελεχών πληροφορικής, στο πρόγραμμα προβλέπεται και η παροχή τεχνικής βοήθειας από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προς τους δήμους. Υπενθυμίζεται ότι οι 17 μεγαλύτεροι δήμοι, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έχουν ενταχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οπως ανακοινώθηκε επίσης υπάρχει ακόμα το περιθώριο για όσους δήμους δεν το έχουν κάνει να καταθέσουν αίτημα για την εγκατάσταση wi-fi.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT