Πανελλήνιες 2024: Πού ανέβηκαν και πού έπεσαν οι βάσεις εισαγωγής

Πανελλήνιες 2024: Πού ανέβηκαν και πού έπεσαν οι βάσεις εισαγωγής

Εμειναν ψηλά στις περιζήτητες σχολές και ανέβηκαν επιλεκτικά σε περιφερειακά πανεπιστήμια - Πτώση βάσεων σε 6 στις 10 σχολές

Ανακούφιση και χαμόγελα στην πλειονότητα των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έφερε η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, δεδομένου ότι στο 62% των σχολών σημειώθηκε πτώση. Σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας, μόνο στο 38% των τμημάτων σημειώθηκε άνοδος των βάσεων.

Συνοπτικά, παρατηρείται πτώση στις υψηλόβαθμες και άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές. Τα περισσότερα μόρια για φέτος συγκέντρωσε η Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Αθήνα, με 19.335 μόρια, ακολουθεί η Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη με 18.895 μόρια και η Ιατρική Αθηνών με 18.775 μόρια.

Μεγάλη είναι η πτώση σε όλες τις στρατιωτικές σχολές και τις σχολές της Αστυνομίας, οι οποίες στα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν ανέβει σε δημοφιλία. Ενδεικτικά, η πτώση στη Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών της Αεροπορίας σε σχέση με το 2023 ήταν 3.160 μόρια και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 3.140 μόρια. Μεγάλη είναι η πτώση και στη Σχολή Αστυφυλάκων, η βάση εισαγωγής της οποίας μειώθηκε κατά 1.630 μόρια σε ένα μόνο χρόνο.

Στον αντίποδα, εντυπωσιακή είναι η άνοδος των σχολών μουσικών σπουδών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αρτα, η βάση εισαγωγής των οποίων αυξήθηκε μέχρι και 4.500 μόρια. Στις υπόλοιπες σχολές του πρώτου πεδίου, των ανθρωπιστικών σπουδών, η πτώση είναι εκκωφαντική. Αίσθηση προκαλεί η αντίστοιχη μείωση στη Φιλολογία Θεσσαλονίκης κατά 2.499 μόρια, στο Ιστορικό Αρχαιολογικό Ιωαννίνων κατά 896 μόρια και στην Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ κατά 605 μόρια. Η βάση εισαγωγής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη έκανε βουτιά 600 μορίων, στην Αθήνα 530 μορίων και στο Πάντειο 240 μορίων.

Στο πεδίο των θετικών επιστημών η επίπτωση από τα δύσκολα θέματα στη Φυσική είναι εμφανής. Οι βάσεις έπεσαν στο Μαθηματικό, Φυσικό και Χημικό Αθηνών. Οι πολυτεχνικές σχολές, ωστόσο, έδειξαν να έχουν καλύτερα αντανακλαστικά, με ορισμένα τμήματα σε περιφερειακά πανεπιστήμια μάλιστα να ανεβάζουν τη βάση εισαγωγής τους, όπως οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μεγάλη μείωση σε όλες τις στρατιωτικές σχολές και τις σχολές της Αστυνομίας, οι οποίες στα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν ανέβει σε δημοφιλία.

Και στο τρίτο πεδίο των επιστημών Υγείας υπάρχουν σχολές σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια που ανέβασαν αισθητά τις βάσεις τους, κάτι που δείχνει ότι έχουν αποκτήσει καλό «όνομα», όπως η Νοσηλευτική Τρίπολης και η Φυσικοθεραπεία της Λαμίας. Αντίθετα, η Νοσηλευτική Αθήνας έριξε τη βάση της κατά 500 μόρια και η Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης κατά 300.

Στο πεδίο Οικονομικών από τις πιο περιζήτητες υπήρξαν οι Ναυτιλιακές Σπουδές Πειραιά και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αθήνα. Σε όλα τα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σημειώθηκε μείωση της βάσης εισαγωγής. Στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, μάλιστα, η πτώση είναι 550 μόρια. Αντίθετα, σημαντική άνοδο είχαν σχεδόν όλα τα τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

«Θέλω να συγχαρώ όσες και όσους είδατε τους κόπους ετών να ανταμείβονται, πετυχαίνοντας τον στόχο σας. […] Η υποστήριξη της ακαδημαϊκής σας –πλέον– διαδρομής μέσω της ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου είναι για εμάς προτεραιότητα», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, που συνεχάρη τους επιτυχόντες.

«Θα ήθελα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά για τους υποψηφίους που, μέσα από το παράλληλο μηχανογραφικό, ξεκινούν την πορεία τους στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – τα γνωστά μέχρι πρόσφατα ΙΕΚ», ανέφερε συμπληρωματικά ο υπουργός, «για όλους εμάς στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η επιλογή σας αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική μας για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT