Χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο

Χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο

Μέσα σε δύο ημέρες, 1.300 δημόσιοι υπάλληλοι παρακολούθησαν δύο ημερίδες της Google για την AI, στο πλαίσιο προγράμματος που διοργανώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την εταιρεία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε δύο μόλις μέρες, 1.300 δημόσιοι υπάλληλοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν δύο ημερίδες που διοργανώθηκαν για την ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) από την Google. Πρόκειται για τα πρώτα βήματα στην εξοικείωση και ακολούθως στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο, στο πλαίσιο προγράμματος που διοργανώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Google. Ανάλογες ημερίδες θα οργανωθούν από Σεπτέμβριο, στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος όποιοι δημόσιοι υπάλληλοι το επιθυμούν. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένα προγράμματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη για τα στελέχη πληροφορικής του Δημοσίου.

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας με την Google προέκυψε από τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας μας κατά 12 δισ. ευρώ ετησίως σε βάθος δεκαετίας. Μάλιστα το 62% των επαγγελμάτων σε αυτό το χρονικό διάστημα θα ενσωματώσει στοιχεία της τεχνητής νοημοσύνης. «Βλέπουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως έναν καταλύτη για την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, προσφέροντας καλύτερες, ταχύτερες και πιο αποδοτικές υπηρεσίες στους πολίτες», τονίζει η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Πιλοτική εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων από την Google – Ερευνα έδειξε ότι η ΑΙ μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας μας κατά 12 δισ. ευρώ ετησίως σε βάθος δεκαετίας.

Ενδεικτικά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά εργασιών που εκτελούνται ξανά και ξανά στο Δημόσιο. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμεύσει στη γρήγορη ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων ώστε να λαμβάνονται οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης οι πολίτες θα μπορούν να έχουν τον ψηφιακό βοηθό τους, που θα τους κατευθύνει και θα απαντά σε πραγματικό χρόνο στις ερωτήσεις τους. Επίσης, όσον αφορά τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να γίνεται άμεσα η επεξεργασία των δεδομένων έτσι ώστε, γρήγορα και κυρίως επωφελώς και για τα δύο μέρη, να προχωράει η επιλογή του κατάλληλου υποψηφίου για την κατάλληλη θέση.

«Η μελλοντική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα έχει πολλές δυνατότητες και προοπτικές. Θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας», σύμφωνα με την υφυπουργό Εσωτερικών. Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ανεξάρτητα από το επίπεδο εξοικείωσής τους με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Ο τελικός στόχος είναι να μάθουν όλοι να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά πρώτα πρέπει να μάθουμε όλοι τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Τι ισχύει για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχουν βασικές δεξιότητες χρήσης υπολογιστών; «Μέσα από τα ετήσια σχέδια ανάπτυξης που εισαγάγαμε για όλο το Δημόσιο και με το νέο σύστημα αξιολόγησης, κάθε δημόσιος υπάλληλος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα προγράμματα που ταιριάζουν καλύτερα στις δικές του ανάγκες και προσδοκίες. Προσφέρουμε προγράμματα επιμόρφωσης που αφορούν όλα τα επίπεδα ψηφιακών δεξιοτήτων», τονίζει η κ. Χαραλαμπογιάννη.

Οι εκπαιδεύσεις προσφέρονται δωρεάν από την Google χωρίς χρέωση του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙ for all», προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά τις νέες τεχνολογίες. Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι η Google δεν θα έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων, ούτε βέβαια στα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT