Δίκη για το Μάτι: «Το 2018 ήταν η πιο“ήσυχη” πυρκαγιά»

Δίκη για το Μάτι: «Το 2018 ήταν η πιο“ήσυχη” πυρκαγιά»

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλύτερα πνιγμένη παρά καμένη». Με αυτή τη λογική η κ. Δήμητρα Κατσορίδα, διασωθείσα από την πυρκαγιά στο Μάτι, κατευθύνθηκε το μοιραίο βράδυ προς τη θάλασσα, όπως γλαφυρά περιέγραψε στην κατάθεσή της την Παρασκευή στο δικαστήριο, που εξετάζει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Από τη μαρτυρία της προέκυψε πως το λιμενικό γνώριζε πριν από τις 7 μ.μ. εκείνο το απόγευμα ότι βρίσκονταν άνθρωποι στη θάλασσα, πλην όμως δεν αντέδρασε για τη διάσωσή τους. Η ίδια εκτίμησε πως συνολικά ήταν 700-1.000 άνθρωποι.

«Ηταν όλοι αυτοί, που από τα παλιά ήξεραν ότι αν συνέβαινε κάτι έπρεπε να πάμε στη θάλασσα. Από τις 18.40 έως τις 22.30 που είδα το αλιευτικό που μας έσωσε, δεν υπήρχε κανένα σκάφος του λιμενικού. Υπήρχε σκοτάδι και φόβος», ανέφερε η κ. Κατσορίδα, αναδεικνύοντας την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, κάτι που διεφάνη και στις υπόλοιπες καταθέσεις.

Ο μηχανικός, αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ, Ιάκωβος Ποταμιάνος, που είχε χτίσει σπίτι στην περιοχή, κατέθεσε πως όταν το 2006 είχε φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη, περιπολικό με ντουντούκα είχε ειδοποιήσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν. «Το 2018 ήταν η πιο ήσυχη πυρκαγιά που έχει περάσει. Ούτε καμπάνες ούτε ντουντούκες. Σαν να μην υπήρχε κράτος πριν. Σαν να ζούσαμε ξεκομμένοι στα βουνά», τόνισε.

Ολοι οι μάρτυρες περιέγραψαν την πλήρη απουσία πυροσβεστικής, λιμενικού και αστυνομίας τις κρίσιμες ώρες. «Δεν μας ειδοποίησε κανείς», ήταν η φράση που ακούστηκε περισσότερο –πότε με θυμό και πότε με οδύνη– στο δικαστήριο, που συνεχίζεται τη Δευτέρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT