Ρόδος: Πώς δρούσαν οι διακινητές – Τα ποσά, τα safehouses και τα δρομολόγια από την Τουρκία

Ρόδος: Πώς δρούσαν οι διακινητές – Τα ποσά, τα safehouses και τα δρομολόγια από την Τουρκία

Στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης Λιμενικού και ΕΥΠ, συνελήφθησαν 10 αλλοδαποί και ένας 53χρονος Ελληνας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από κοινού με την ΕΥΠ, για την εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στη Ρόδο, ενημερώνει το Λιμενικό Σώμα.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν 10 αλλοδαποί ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (έξι υπήκοοι Συρίας 16, 20, 25, 27, 44 και 47 ετών, δύο υπήκοοι Τουρκίας 22 και 29 ετών, ένας υπήκοος Παλαιστίνης 35 ετών, ένας υπήκοος Μολδαβίας 32 ετών), καθώς και ένας 53χρονος Ελληνας.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Οπως αναφέρει το Λιμενικό, το κύκλωμα δρούσε με διακριτούς ρόλους, σύμφωνα με τους οποίους, τον συντονισμό και τις επικοινωνίες με τους διακινητές από την Τουρκία για το πότε και σε ποιο σημείο της Ρόδου θα αφιχθεί σκάφος με παράνομους μετανάστες, είχε το ηγετικό στέλεχος. Πρόκειται για τον 44χρονο Σύρο που συνελήφθη την Τετάρτη, στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν την παραλαβή τους από την εκάστοτε παραλία του νησιού, έπειτα τους απέκρυπταν από τις ελληνικές Αρχές, μεταφέροντάς τους σε safe houses, ενώ φρόντιζαν για την προμήθειά τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν στην ενδοχώρα.

Το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης από την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο ανερχόταν στα 6.000 ευρώ έκαστος.

Η επιχείρηση

Στις 24 Ιουλίου εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού μία ύποπτη θαλαμηγός να αποβιβάζει αλλοδαπούς στην ακτή Κεραμένη του Μονόλιθου της Ρόδου και στη συνέχεια να κινείται προς τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Με τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων το περιπολικό σκάφος ακινητοποίησε τη θαλαμηγό, στην οποία επέβαιναν ο 22χρονος χειριστής και ο 29χρονος βοηθός του (υπήκοοι Τουρκίας). Παράλληλα, εντοπίστηκαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή του Μονόλιθου συνολικά 11 αλλοδαποί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης αναγνωρίστηκαν ο 22χρονος και ο 29χρονος ως κυβερνήτης και βοηθός της θαλαμηγού και συνελήφθησαν ως διακινητές των αλλοδαπών από τα απέναντι της Ρόδου τουρκικά παράλια, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς.

Στο πλαίσιο επιχείρησης από ξηράς, στο σημείο αποβίβασης των αλλοδαπών, εντοπίστηκαν δύο Ι.Χ. οχήματα. Με το ένα από αυτά, ένας διακινητής μετέφερε και φυγάδευσε τέσσερις μετανάστες από το σημείο αποβίβασής τους στην περιοχή του αεροδρομίου της Ρόδου. Κατόπιν, έκρυψε το όχημα μέσα σε περίφρακτο χώρο πολυτελούς κατοικίας στην περιοχή της Κρεμαστής. Ο ίδιος διακινητής, μαζί με άλλους τρεις αλλοδαπούς, με το άλλο όχημα, εντοπίστηκε στην πόλη της Ρόδου, όπου όλοι τους συνελήφθησαν.

Ρόδος: Πώς δρούσαν οι διακινητές – Τα ποσά, τα safehouses και τα δρομολόγια από την Τουρκία-1
Φωτ. Λιμενικό Σώμα

Νωρίτερα, οι εν λόγω διακινητές είχαν μεταβεί σε διάφορα σημεία στην πόλη της Ρόδου για επιτήρηση των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού. Μάλιστα όχι μόνο επόπτευαν τα σημεία στα οποία αποβιβάσθηκαν οι παράνομοι μετανάστες από τη θαλαμηγό, αλλά και τη χερσαία διαδρομή από την οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν.

Τα ευρήματα

Διενεργήθηκαν νόμιμες κατ’ οίκον έρευνες, με την παρουσία δικαστικού λειτουργού σε τρεις οικίες, οι δύο εκ των οποίων ήταν οικίες απόκρυψης (safehouses) και η τρίτη ήταν η προαναφερθείσα πολυτελής κατοικία, όπου διέμεναν και μέλη της οργάνωσης.

Κατά τις κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν συνολικά τριάντα ένας αλλοδαποί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ συνελήφθησαν επιπλέον πέντε αλλοδαποί. Επίσης πραγματοποιήθηκε νόμιμη κατ’ οίκον έρευνα και στον επαγγελματικό χώρο του Ελληνα συλληφθέντα.

Ρόδος: Πώς δρούσαν οι διακινητές – Τα ποσά, τα safehouses και τα δρομολόγια από την Τουρκία-2
Φωτ. Λιμενικό Σώμα

Συνολικά, κατά τις διενεργούμενες έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν Θ/Γ σκάφος, τρία ΙΧΕ οχήματα, 20 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, σκληρός εξωτερικός δίσκος, συσκευή αποθήκευσης αρχείων (usb stick), φορητός υπολογιστής (laptop), το ποσό των 7.000 ευρώ, 34 ταυτότητες άλλων χωρών, 11 ελληνικές κάρτες ασύλου αμφιβόλου γνησιότητας, μία άδεια διαμονής Ισπανίας αμφιβόλου γνησιότητας, ένα δίπλωμα οδήγησης Γαλλίας και 16 διαβατήρια διαφόρων χωρών αμφιβόλου γνησιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT