Κάθε σχέση ή γνώση για το θέμα των υποκλοπών και του παράνομου λογισμικού Predator, με το οποίο επιμολύνθηκαν δεκάδες τηλεφωνικές συσκευές στη χώρα, αρνήθηκαν όσοι μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Απαντώντας στις ερωτήσεις του εισαγγελέα υποστήριξαν ότι η όποια γνώση τους για την υπόθεση προέρχεται από τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ενώ την ανάμειξή τους αρνήθηκαν και οι τέσσερις ιδιώτες που εξετάστηκαν ως ύποπτοι από τον εισαγγελέα.
Η έως τώρα δικογραφία αριθμεί χιλιάδες σελίδες. Αντίγραφά της έχουν πάρει οι τέσσερις ύποπτοι –οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, ο Ισραηλινός πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του Ταλ Ντίλιαν και η σύζυγός του Σάρα Χάμου–, όπως επίσης και οι πολιτικοί ενάγοντες, ανάμεσα στους οποίους οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης και Γιώργος Κύρτσος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κ.ά.
Πλην των μαρτυρικών καταθέσεων, ο φάκελος της ογκώδους δικογραφίας περιλαμβάνει ακόμη έκθεση που συνέταξαν στις 27 Ιουνίου 2024 οι δύο πραγματογνώμονες, που ήλεγξαν για πόσα από τα τηλέφωνα – στόχους του Predator είχαν ταυτόχρονα εκδοθεί διατάξεις άρσης απορρήτου από την ΕΥΠ. Περιέχει ακόμη τα πρακτικά από τους ελέγχους που πραγματοποίησε –κατά τη διάρκεια της έρευνας για το σκάνδαλο– η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών τόσο στην ΕΥΠ όσο και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μια αναλυτική έκθεση που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονoμικής Αστυνομίας για τα πεπραγμένα και τις σχέσεις μεταξύ των ελεγχόμενων εταιρειών, αλλά και το πόρισμα της ΕΔΕ εις βάρος στελεχών της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΞ για τις εξαγωγές λογισμικών παρακολούθησης από την Ελλάδα σε Μαδαγασκάρη και Ουκρανία. Αποκαλύπτεται ακόμη ότι πολλές από τις σημαντικές ανακριτικές ενέργειες έγιναν από τους εισαγγελείς πρωτοδικών Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστα Σπυρόπουλο, από τους οποίους πάντως ο φάκελος της έρευνας αφαιρέθηκε το φθινόπωρο του 2023 με τη δικαιολογία ότι καθυστερούσαν την έρευνα.
Ο Π. Κοντολέων
Τον Μάιο του 2024 στο γραφείο του αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση βρέθηκε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων. Επί των ημερών του ξέσπασε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, ενώ τον Αύγουστο του 2022 υποχρεώθηκε σε παραίτηση υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Ενώπιον του εισαγγελέα όπου κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα και όχι του υπόπτου, ο κ. Κοντολέων υποστήριξε ότι «επί θητείας μου, είμαι κατηγορηματικός ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ούτε αγόρασε ούτε ενοικίασε ούτε έκανε χρήση παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator». Είπε ακόμη ότι επί των ημερών του η ΕΥΠ δεν συνήψε καμία σύμβαση με την εταιρεία Krikel, αποφεύγοντας πάντως να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία μετείχε ως υπεργολάβος στην προμήθεια τον Μάρτιο του 2021 από την Ιταλία του νέου συστήματος νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ. Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες σκιώδη ιδιοκτήτη της Krikel, ο κ. Κοντολέων απάντησε ότι διατηρεί κοινωνικές σχέσεις μαζί του εδώ και περίπου 15 έτη, ενώ επανέλαβε ότι μετά την αντικατάσταση του παλιού μηχανήματος νόμιμων συνακροάσεων με νέο, τα αρχεία παρακολουθήσεων που τηρούνταν στην υπηρεσία καταστράφηκαν.
Η εισαγγελέας Βλάχου
Τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΥΠ σε παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις απέκλεισε και η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου, που επόπτευε τη λειτουργία της ΕΥΠ την επίμαχη περίοδο. «Σχετικά με τις φερόμενες υποκλοπές που φέρονται να έλαβαν χώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, και πάλι αποκλείω κατηγορηματικά τη συμμετοχή κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα από την ΕΥΠ», κατέθεσε η κ. Βλάχου, ενώ αρνήθηκε ότι έχει γνώση ή επαφή με τις εταιρείες Intellexa και Krikel οι οποίες συνδέθηκαν με την υπόθεση των υποκλοπών. Από την κατάθεσή της απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, καθότι δεν φαίνεται να της υποβλήθηκε σχετική ερώτηση.
Η έως τώρα δικογραφία αριθμεί χιλιάδες σελίδες και πέραν των μαρτυρικών καταθέσεων περιλαμβάνει τα πρακτικά από τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, τόσο στην ΕΥΠ όσο και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Ο Γρ. Δημητριάδης
Ενώπιον του κ. Ζήση κλήθηκε να καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα και ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γραμματέας του πρωθυπουργού στο διάστημα από το 2019 μέχρι την απομάκρυνσή του τον Αύγουστο του 2022. Ο κ. Δημητριάδης, που είχε υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ, κατέθεσε ότι η υπηρεσία ουδέποτε προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό, ενώ αρνήθηκε ότι είχε σχέση με πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται με τη χρήση του Predator, πλην του Γιάννη Λαβράνου με τον οποίο είναι κουμπάροι. Αναφορικά με τα παγιδευμένα ευχητήρια μηνύματα που εμφάνιζαν ως αποστολέα τον ίδιο, δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι υπήρξε ο ίδιος θύμα.
Η αξιωματικός
Στο γραφείο του εισαγγελέα κλήθηκε και η αστυνομική διευθύντρια, που ως αποσπασμένη στην ΕΥΠ είχε υπογράψει τη διάταξη άρσης απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη. Η συγκεκριμένη αξιωματικός, που πλέον ανήκει στο δυναμικό της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, υπηρετούσε ως αποσπασμένη στην ΕΥΠ το διάστημα από το 2019 έως το 2022, με τη λήξη της απόσπασής της να συμπίπτει χρονικά με τις απομακρύνσεις των κ. Κοντολέων και Δημητριάδη από τις θέσεις τους. Ρωτήθηκε σχετικά μ’ αυτό από τον κ. Ζήση, για να απαντήσει ότι «δεν ήμουν η μόνη που πήγα αλλά και αποχώρησα την ίδια περίοδο με τον τέως διοικητή». Αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τον χειρισμό του Predator, χωρίς να έχει ερωτηθεί για την υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη, όπως και για το εάν διατηρούσε γνωριμία με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο και άτομα από το περιβάλλον του. Στο γραφείο του κ. Ζήση κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση αρκετά ακόμη στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Σ’ αυτά συγκαταλέγεται και ο νυν διοικητής της υπηρεσίας Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ουδέν νεότερο ωστόσο προέκυψε για την ουσία της υπόθεσης από τις μαρτυρίες τους.
Οι διασταυρώσεις
Σχετικά διαφωτιστικά ήταν, αντιθέτως, τα ευρήματα έρευνας που διενήργησαν στα τέλη Ιουνίου πραγματογνώμονες της Εισαγγελίας του Α.Π. προκειμένου να διαπιστώσουν για πόσες από τις μολυσμένες με Predator τηλεφωνικές συσκευές είχαν κινηθεί ταυτόχρονα διαδικασίες άρσης απορρήτου από την ΕΥΠ. Την αντιπαραβολή είχαν ζητήσει εγγράφως από την ΑΔΑΕ οι δύο εισαγγελείς πρωτοδικών τον Οκτώβριο του 2023, με τον φάκελο της υπόθεσης να τους αφαιρείται μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα. Σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης με ημερομηνία 27 Ιουνίου, οι ταυτοποιημένοι τηλεφωνικοί αριθμοί που επιμολύνθηκαν με Predator ανέρχονται σε 116. Διάταξη άρσης απορρήτου από την ΕΥΠ εκδόθηκε για 28 απ’ αυτούς, ήτοι ποσοστό 24%. Τι σημαίνει αυτό; Οτι 28 άτομα αποτέλεσαν ταυτόχρονα στόχο του Predator αλλά και της ΕΥΠ. Στο ερώτημα εάν το συγκεκριμένο εύρημα αποδεικνύει την ύπαρξη «ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων», οι πραγματογνώμονες παρατηρούν ότι «οι επιμολύνσεις (σ.σ. με Predator) δεν δύναται να ταυτιστούν με τις διατάξεις περί άρσης του απορρήτου (σ.σ. ΕΥΠ), καθώς αφορούν μόνο ένα έλασσον ποσοστό αυτών». Σημείο κριτικής αποτελεί η απόφαση του κ. Ζήση να αναθέσει τον έλεγχο στους δύο ανεξάρτητους πραγματογνώμονες αντί της αρμόδιας Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Επιπλέον, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν πραγματοποιήθηκε αντίστοιχος έλεγχος στην Αντιτρομοκρατική και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ), υπηρεσίες που επίσης μπορούν να έχουν κινήσει διαδικασίες άρσης απορρήτου με επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας.
Οι τέσσερις ύποπτοι
Μέχρι σήμερα, τέσσερα είναι τα άτομα που έχουν κληθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παράσχουν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων. Πρόκειται για ιδιώτες που φέρονται να συνδέονται ή να συνδέθηκαν κατά το παρελθόν με τις ερευνώμενες εταιρείες Krikel και Intellexa. Ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, που ορισμένες πληροφορίες τον περιγράφουν ως τον σκιώδη ιδιοκτήτη της Krikel, ενώπιον του εισαγγελέα αρνήθηκε τη σχέση του με την εταιρεία: «Καμία μετοχική ή άλλη σχέση νόμιμης εκπροσώπησης δεν με συνδέει με την εταιρεία», αναφέρει στο υπόμνημά του για να συνεχίσει λέγοντας ότι «καμία σχέση δεν έχει η εταιρεία Krikel με την εμπορία, κατοχή ή χρήση του εν λόγω παράνομου λογισμικού». Τη σχέση του με την υπόθεση αρνήθηκε και ο επιχειρηματίας και συνεργάτης του Γιάννη Λαβράνου, Φέλιξ Μπίτζιος, καίτοι από τον Μάιο του 2020 και έως τα τέλη Ιουνίου 2021 διετέλεσε αναπληρωματικός σύμβουλος – διαχειριστής της εταιρείας Intellexa, που φέρεται να ήλεγχε και να εμπορευόταν το παράνομο λογισμικό Predator. «Ουδεμία διοικητική ή διαχειριστική εξουσία είχα στις ως άνω εταιρείες και ως εκ τούτου ουδεμία απόφαση είχα λάβει που αφορά τη δραστηριότητά τους», ισχυρίστηκε.
Αρνητική στάση τήρησαν, τέλος, ο Ταλ Ντίλιαν και η σύζυγός του και νόμιμη εκπρόσωπος της Intellexa, Σάρα Χάμου. «Από την επισκόπηση της δικογραφίας καθίσταται φανερό ότι από αυτήν ελλείπει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο να με συνδέει με οιαδήποτε παράνομη και ποινικά κολάσιμη πράξη», κατέθεσε μέσω υπομνήματός του ο Ντίλιαν. Η Σάρα Χάμου αντίστοιχα αρνήθηκε τη σύνδεση του Predator με την εταιρεία Intellexa, η οποία πάντως καταχωρίστηκε στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2023, καθώς κρίθηκε ότι η εμπορία λογισμικού κατασκοπείας εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας. Το επόμενο διάστημα και αφού αξιολογήσει αιτήματα που πρόκειται τις επόμενες ώρες και ημέρες να καταθέσουν ενώπιόν του συνήγοροι πολιτικής αγωγής, ο κ. Ζήσης θα ολοκληρώσει το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης και θα το υποβάλει για αξιολόγηση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.