Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους

Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους

Το μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ τριών οικισμών. Ενας πυροσβέστης τραυματίστηκε. Στην περιοχή επιχειρούν 205 πυροσβέστες και 56 οχήματα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Εύβοια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, κοντά στα χωριά Πετριές, Κριεζά και Κοσκινά.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η φωτιά εκτεινόταν σε τρία μέτωπα, ενώ στην περιοχή έπνεαν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ. Οι Αρχές προχώρησαν τις προηγούμενες ώρες σε εκκενώσεις οικισμών καθώς και σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων, σε τμήματα του οδικού δικτύου.

Μιλώντας στην «Κ», ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, ανέφερε πως το βράδυ της Δευτέρας διασώθηκαν τελευταία στιγμή κτηνοτροφικές και σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ ιδιαίτερο βάρος είχε δοθεί στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Ενας Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης που επιχειρούσε στην πυρκαγιά τραυματίστηκε ελαφρά. Ειδικότερα, υπέστη ελαφρά εγκαύματα και διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-1

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών και προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου.

Στην περιοχή μετέβη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-2
Πηγή: Facebook

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν κινητοποιηθεί 205 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, από αέρος επιχείρησαν 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, μικρές υλικές ζημιές υπέστη ένα πυροσβεστικό όχημα.

Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου του ΓΕΕΘΑ. Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή, πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, μήνυμα μέσω του 112 καλούσε τους κατοίκους στην περιοχή Κοσκινά να απομακρυνθούν προς Ζάρακες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η φωτιά εκείνη τη στιγμή «κατέβαινε» από το βουνό, πλησιάζοντας στην άκρη του χωριού Κοσκινά. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κοσκινά απομακρυνθείτε προς Ζάρακες μέσω επαρχιακής οδού Καρύστου», σημειώνεται. Για τον ίδιο οικισμό είχε εκδοθεί μήνυμα και στις 15:46.

Διαδοχικά μηνύματα εστάλησαν νωρίτερα, από την υπηρεσία 112, ζητώντας από κατοίκους να εκκενώσουν τα χωριά Κριεζά, Πετριές και Κοσκινά. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κριεζά απομακρυνθείτε προς Βέλος. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κοσκινά απομακρυνθείτε προς Ζάρακες και Μεσοχώρια. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Πετριές απομακρυνθείτε προς Αγίους Αποστόλους». Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. αναπτύχθηκαν στις εν λόγω περιοχές για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κατοίκων.

Διακοπες κυκλοφορίας

Λόγω της πυρκαγιάς, η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων. Καλούσε μάλιστα τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τις εντολές των τροχονόμων.

Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-3
Φωτ. Πολιτική προστασία Δήμος Ωρωπού

Στην περιοχή από νωρίς αναπτύχθηκαν επίσης σκαπτικά μηχανήματα αλλά και υδροφόρα οχήματα των ΟΤΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Δείτε εικόνες

Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-4
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-5
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-6
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-7
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-8
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-9
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-10
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-11
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-12
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-13
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-14
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-15
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-16
Φωτιά: Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια – Μάχη με ισχυρούς ανέμους-17

Φωτογραφίες: INTIME News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT