Κύκλωμα εκβιαστών: Ζητούσαν «μίζα» ακόμη και για τυπικές υποθέσεις

Κύκλωμα εκβιαστών: Ζητούσαν «μίζα» ακόμη και για τυπικές υποθέσεις

Πώς οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων υπόσχονταν υποτιθέμενες διευκολύνσεις για θέματα στα οποία δεν είχαν ρόλο

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Ηταν μια τυπική υπόθεση. Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορούσε την κατασκευή κτιρίου κατοικιών με υπόγειο, πατάρια και στέγη στα Γλυκά Νερά Αττικής. Ο φάκελος έπρεπε πρώτα να περάσει από το τοπικό συμβούλιο νεωτέρων μνημείων, καθώς το άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Οπως άλλα παρόμοια αιτήματα, θα ακολουθούσε κανονικά την πορεία του στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, το κύκλωμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, που εξαρθρώθηκε πρόσφατα από την αστυνομία, προσπάθησε να παρέμβει και εκεί. Τα μέλη του υπόσχονταν υποτιθέμενες διευκολύνσεις με το αζημίωτο.

Αυτή είναι μία από τις 47 περιπτώσεις που απασχόλησαν την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας, η οποία ερεύνησε τη δράση των επίορκων δημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνει στο φως η «Κ», η φερόμενη ως επικεφαλής του κυκλώματος ζήτησε 8.000 ευρώ για το υπό ανέγερση κτίσμα στα Γλυκά Νερά. Η ίδια επρόκειτο να λάβει για τη διαμεσολάβησή της 4.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό βάσει της δικογραφίας θα αντιστοιχούσε σε δύο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, εκ των οποίων ο ένας είχε ρόλο γραμματέα σε τοπικό συμβούλιο νεωτέρων μνημείων.

Οπως φαίνεται και από άλλες περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, συχνά οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα προσπαθούσαν να πείσουν ιδιώτες, επιχειρηματίες, αρχιτέκτονες και μηχανικούς, ότι δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι υποθέσεις εάν δεν προσέτρεχαν στις δικές τους υπηρεσίες έναντι αμοιβής. Αυτή την τακτική φέρεται να ακολουθούσαν ακόμη και σε περιπτώσεις που θεωρητικά δεν θα αντιμετώπιζαν κάποια δυσκολία.

Από τις συνομιλίες που κατέγραψαν οι αστυνομικοί κατά την παρακολούθηση των υπόπτων προκύπτει ότι έγιναν διαπραγματεύσεις για το ύψος της μίζας για τα Γλυκά Νερά. Οι 8.000 ευρώ αρχικά φάνηκαν ως υπέρογκη απαίτηση. Η 43χρονη φερόμενη ως επικεφαλής του κυκλώματος, γνωστή ως «Νάνσυ», σε μια από τις συνομιλίες ανέφερε ότι η δική τους παρέμβαση δεν αποτελεί απλώς ένα «γρηγορόσημο». Πέρα από επιτάχυνση των διαδικασιών, φέρεται να υποσχέθηκε ότι οι «δικοί» της υπάλληλοι θα φρόντιζαν να περάσει αναίμακτα η υπόθεση στο τοπικό συμβούλιο, παρά τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις που είχαν κάνει οι αρχαιολόγοι.

Το άτομο που ζήτησε την παρέμβαση του κυκλώματος για τη συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται πάντως να αγνοούσε ότι ο γραμματέας του τοπικού συμβουλίου δεν έκανε εισηγήσεις, ούτε μπορούσε να επέμβει στην εισήγηση των αρχαιολόγων, καθώς δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα βάσει της θέσης και του ρόλου του. Ως γραμματέας μπορούσε να έχει εικόνα των φακέλων που στέλνονταν προς κρίση, καθώς και το πότε κάτι επρόκειτο να συζητηθεί.

Ακόμη, η εισήγηση των αρχαιολόγων για το ακίνητο είχε ήδη συνταχθεί, περίπου μία εβδομάδα πριν από την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία με τη «Νάνσυ», στην οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν το ύψος της δωροδοκίας. Στην εισήγηση αναφέρεται ότι πλησίον του οικοπέδου δεν υπάρχει κάποιο μνημείο και ότι, βάσει της διαθέσιμης μελέτης, η κατασκευή δεν αναμένεται να προκαλέσει όχληση στον αρχαιολογικό χώρο. Σημειώνεται ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει διαρκής παρουσία αρχαιολόγου στο πεδίο για να επιβλέπει τις εργασίες. Σε περίπτωση ανευρέσεως αρχαιοτήτων, αυτές θα έπρεπε να διακοπούν για να διεξαχθεί έπειτα ανασκαφή.

Η αναστολή

Από τις 8 Ιουλίου η «Κ» είχε επικοινωνήσει με το υπουργείο Πολιτισμού, ρωτώντας για την τύχη των συνολικά τριών υπαλλήλων του οι οποίοι αναφέρονταν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στη δικογραφία. Ο Δήμος Αθηναίων είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα θέσει σε αργία τους δημοτικούς αστυνομικούς που εμφανίζονταν να έχουν εμπλοκή στο ίδιο κύκλωμα. Εκείνη την ημέρα, πηγές του ΥΠΠΟ ανέφεραν ότι ανέμεναν την επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία για να πράξουν ό,τι ορίζει ο νόμος.

Στο μεταξύ, στις 9 Ιουλίου συνεδρίασε το τοπικό συμβούλιο μνημείων, στο οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– συμμετείχε και ένας εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων. Την ίδια ημέρα το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε από την αστυνομία και το μεσημέρι ανακοίνωσε ότι έθεσε σε αναστολή καθηκόντων τους τρεις υπαλλήλους του. Την επόμενη ημέρα ματαιώθηκε νέα συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου μνημείων, το οποίο συνήλθε ξανά με διαφορετική σύνθεση στις 17 Ιουλίου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα των Γλυκών Νερών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT