Κύκλωμα διαφθοράς στα ακίνητα του Δημοσίου

Κύκλωμα διαφθοράς στα ακίνητα του Δημοσίου

«Χαριστικές» μισθώσεις, ξυλοδαρμοί και εκρήξεις - Κατηγορούνται για δωροληψία δύο στελέχη της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου - Τα εκτιμώμενα διαφυγόντα κέρδη για την ΕΤΑΔ ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για υπόθεση ξυλοδαρμού, αρχές Ιουνίου στο Μαρούσι, έφερε στο φως κύκλωμα διαφθοράς στο εσωτερικό της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου – ΕΤΑΔ, θυγατρικής του Υπερταμείου. Θύμα της επίθεσης υπήρξε 47χρονος που εργάζεται ως υπεύθυνος βραχυχρόνιων μισθώσεων στην ΕΤΑΔ.

Νωρίς το πρωί της 3ης Ιουνίου, ενώ έβγαινε από το σπίτι του, άγνωστος του επιτέθηκε χτυπώντας τον στο κεφάλι με σφυρί. Την υπόθεση ανέλαβε αρχικά να ερευνήσει το Α.Τ. Αμαρουσίου και στη συνέχεια το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση αναφέρονται με την ιδιότητα των κατηγορουμένων τρία άτομα.

Πρόκειται για έναν 19χρονο, ο οποίος φέρεται ως το άτομο που χτύπησε το θύμα με σφυρί στο κεφάλι καθώς και δύο στελέχη της ΕΤΑΔ, στους οποίους αποδίδεται η κατηγορία της δωροληψίας. Δεν συνελήφθησαν, με την Ασφάλεια να υποβάλλει τη δικογραφία στον εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες.

Τα εκτιμώμενα διαφυγόντα κέρδη για την εταιρεία υπολογίζονται σε 402.500 ευρώ.

Πλην του πρόσφατου ξυλοδαρμού στο Μαρούσι, με τα φαινόμενα διαφθοράς στο εσωτερικό της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου φέρεται να συνδέονται ακόμα δύο βίαια περιστατικά που πάντως δεν έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Το πρώτο συνέβη το 2021 στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, με τον οδηγό του τότε επικεφαλής της ΕΤΑΔ να δέχεται χτύπημα με σιδερολοστό στο κεφάλι. Το δεύτερο περιστατικό συνέβη το φθινόπωρο του 2023, με θύμα τον οικονομικό διευθυντή της Εταιρείας. Αγνωστοι δράστες, κάνοντας λάθος στην επιλογή του στόχου, πυρπόλησαν αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο δίπλα στο όχημα του στελέχους της ΕΤΑΔ, στου Παπάγου. Στη συνέχεια έστειλαν στο (σωστό) σπίτι ανθοδέσμη με μια σφαίρα.

Υποθέσεις μισθώσεων

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αρχές Ιουνίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε έξω από το σπίτι του στο Μαρούσι, ο υπεύθυνος βραχυχρόνιων μισθώσεων της ΕΤΑΔ κλήθηκε να καταθέσει στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών. Ανάμεσα σε όσα δήλωσε στους αστυνομικούς της υπηρεσίας ήταν ότι είχε χειριστεί τρεις υποθέσεις μισθώσεων για τις οποίες είχαν ανακύψει προβλήματα: η μία αφορούσε ακίνητο στη Ζάκυνθο και οι άλλες δύο υπαίθρια πάρκινγκ στο Παλαιό Φάληρο και το Μαρούσι.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν και επεξεργάστηκαν βίντεο από την περιοχή της επίθεσης, ενώ πήραν καταθέσεις από εν ενεργεία και πρώην υπαλλήλους της ΕΤΑΔ για όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό της εταιρείας. Προέκυψε λοιπόν ότι δύο πρώην υπεύθυνοι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, ηλικίας 49 ετών, διαχειρίζονταν τα ακίνητα του Δημοσίου κατά βούληση, παραχωρώντας τα σε ημετέρους αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν είχαν κοπεί τιμολόγια, με τα εκτιμώμενα διαφυγόντα κέρδη για την ΕΤΑΔ να υπολογίζονται στις 402.500 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση χώρου εκδηλώσεων που βρίσκεται σε προβλήτα δίπλα στην πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση του Τάε Κβον Ντο. Η 49χρονη υπάλληλος, που περιγράφεται ως βασική ύποπτη στην υπόθεση, παραχώρησε τον χώρο σε συγκεκριμένο επιχειρηματία θέτοντάς του ωστόσο δύο προϋποθέσεις: η πρώτη ήταν τη διαχείριση του χώρου στάθμευσης να αναλάμβανε επιχειρηματίας φίλος της, και η δεύτερη ήταν η πρόσληψη της ιδίας ως υπεύθυνης για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Οταν μετά πέντε μήνες ο μισθωτής έλυσε τη συνεργασία μαζί της όντας δυσαρεστημένος, η πρώην υπάλληλός του και υπεύθυνη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της ΕΤΑΔ φρόντισε να νοικιάσει τον χώρο μπροστά από τον χώρο εκδηλώσεων σε λούνα παρκ εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα για τα πεπραγμένα της ΕΤΑΔ πραγματοποίησε ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία διαπιστώνοντας, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ», «έλλειψη συμβατικών εγγράφων, επικαιροποιημένης τιμολογιακής πολιτικής και απουσία καταγεγραμμένης διαδικασίας υλοποίησης βραχυχρόνιων μισθώσεων».

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά μιας και από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι οι ύποπτοι παραχωρούσαν ακίνητα για βραχυχρόνια χρήση εισπράττοντας αμοιβές ύψους ακόμα και 30.000 ευρώ σε μετρητά μέσα σε μαύρες τσάντες. «Δεν θα γίνει κανένας συμβιβασμός με φαινόμενα σαν και αυτά που σήμερα αποκαλύπτονται», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης υπ’ ευθύνη του οποίου βρίσκεται η ΕΤΑΔ, ενώ ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και η διοίκηση της εταιρείας.

«Η ΕΤΑΔ έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για περιπτώσεις υπεξαίρεσης, απιστίας, εκβίασης και απάτης και είναι σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα φαινόμενα διαφθοράς στην ΕΤΑΔ είχε αναφερθεί τη 16η Ιουλίου η «Κ» σε δημοσίευμα με τίτλο «Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT