Κρούσμα πανώλης και στην Αττική – Πανελλαδικά μέτρα

Κρούσμα πανώλης και στην Αττική – Πανελλαδικά μέτρα

Διευρύνεται το τόξο των περιοχών όπου εντοπίζονται κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Διευρύνεται και εκτός Θεσσαλίας το τόξο των περιοχών που παρουσιάζουν κρούσματα της πανώλης των μικρών θηλαστικών. Μετά τον εντοπισμό κρούσματος στην Κόρινθο τις προηγούμενες ημέρες, χθες παρουσιάστηκε κρούσμα και σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο της Αττικής, η οποία φέρεται να είχε υποδεχθεί ζώα από τη Ρουμανία.

Η διασπορά της νόσου πέρασε τα όρια της Θεσσαλίας, με κρούσματα στην Κόρινθο και στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Η επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης μετακίνησης και σφαγής μικρών μηρυκαστικών σε όλη την Ελλάδα, που επέβαλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διασπορά της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, θα φέρει αναστάτωση στην αγορά, αλλά «είναι αναγκαίο μέτρο», σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους. «Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να καταρρεύσει η κτηνοτροφία», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων) Παναγιώτης Πεβερέτος. Στο μεταξύ, την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της πανώλης σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος στην Κορινθία. «Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου», σημειώνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο μεταξύ, ένα ακόμα κρούσμα εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στη Φαλάνη της Λάρισας. Τα δύο νέα κρούσματα σε Κορινθία και Φαλάνη εντοπίστηκαν πριν καν τα ζώα εκδηλώσουν συμπτώματα μέσα από τη διαδικασία ιχνηλάτησης που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΤΤ σε συνεργασία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες από την αρχή εντοπισμού κρούσματος. Το κρούσμα στον Ασπρόπυργο διαπιστώθηκε από εξετάσεις σε ζώα που είχαν συμπτώματα. Οπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν εντοπιστεί 22 θετικά κρούσματα στη Θεσσαλία στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Τρικάλων. Εχουν ήδη θανατωθεί 7.177 ζώα, ενώ ο συνολικός αριθμός των ζώων που θα θανατωθούν φτάνει με τα έως τώρα δεδομένα τις 9.257. Τα σφαγεία στη Θεσσαλία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 2 Αυγούστου. Η ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. επεκτείνεται και στην Αχαΐα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στην Κόρινθο, οπότε και θα πραγματοποιηθούν περισσότεροι έλεγχοι σε φάρμες.

Αγνωστη η προέλευση

Πάντως, τρεις εβδομάδες μετά την ανεύρεση του πρώτου κρούσματος δεν υπάρχει ακόμα ένα ασφαλές πόρισμα σχετικά με την προέλευση των ζώων αλλά και τη μετέπειτα πορεία τους στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα τα ζώα εισήχθησαν από τη Ρουμανία προκειμένου να οδηγηθούν σε άμεση σφαγή –οπότε και απαιτούνται λιγότεροι έλεγχοι– αλλά κάποια τελικά διαμοιράστηκαν σε φάρμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον «Daniel», οπότε και πνίγηκαν πολλά ζώα, ειδικά στη Θεσσαλία υπάρχει μεγάλη έλλειψη ζωικού κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος τονίζει στην «Κ» ότι υπάρχουν πολλές τρύπες στο σύστημα παρακολούθησης των εισαγωγών, δεδομένου ότι δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής. «Με τα χειρόγραφα δελτία αποστολής μπορούν να γίνουν πολλές παρατυπίες», σημειώνει ο κ. Πεβερέτος. Παράλληλα, ο αποδεκατισμός των κτηνιατρικών υπηρεσιών συνεπάγεται ότι πολλές παραδόσεις ζώων «γίνονται χωρίς την παρουσία κτηνιάτρων όπως επιβάλλει η νομοθεσία».

Ο ΣΕΚ έχει ζητήσει να εμπλακεί και η δικαιοσύνη στη διαδικασία προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν οι άνθρωποι που εισήγαγαν τα ζώα και έτσι να εντοπιστεί πιο εύκολα η διαδρομή τους και άρα οι πιθανές εστίες όπου θα εμφανιστούν νέα κρούσματα. «Εχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πολλά νέα όπλα και έτσι να σταματήσουμε και τις ελληνοποιήσεις, αλλά για να γίνουν αυτά τα βήματα απαιτείται πολιτική βούληση», εξηγεί ο κ. Πεβερέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT