«Κιβωτός του Κόσμου»: Σε δίκη και για ασέλγεια ο πατέρας Αντώνιος

«Κιβωτός του Κόσμου»: Σε δίκη και για ασέλγεια ο πατέρας Αντώνιος

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραπομπή του πατρός Αντωνίου, ιδρυτή της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», σε δίκη για κατάχρηση δύο ανηλίκων σε ασέλγεια αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται φέρεται να έχουν συμβεί σε διαφορετικές δομές της οργάνωσης, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και το καλοκαίρι του 2022.

Και στις δύο περιπτώσεις περιγράφεται από τις μαρτυρίες ένα παρόμοιο μοτίβο συμπεριφοράς του κατηγορουμένου. Οι δύο καταγγέλλοντες έχουν καταθέσει ότι προέβαινε σε ασελγείς πράξεις εις βάρος τους, είτε στο προσωπικό του δωμάτιο είτε στα θαλάσσια μπάνια που έκαναν οι φιλοξενούμενοι της οργάνωσης.

Ο ιδρυτής της «Κιβωτού» αρνείται τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια μεθοδευμένη κατασκευή γεγονότων υποκινούμενη από «δόλια κίνητρα». Αμφισβητεί τις εις βάρος του καταθέσεις και υποστηρίζει επικαλούμενος άλλους μάρτυρες ότι η συμπεριφορά του ήταν υποδειγματική. Υποστηρίζει ακόμη ότι η κατάθεση ενός εκ των παθόντων ενώπιον ψυχολόγου στο «Σπίτι του Παιδιού», την εξειδικευμένη δομή του υπ. Δικαιοσύνης, είναι «αναξιόπιστη, καθοδηγούμενη και ανακριβής».

Ο εισαγγελέας, όμως, δεν αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου. Η «Κ» είχε παρουσιάσει τον Ιούνιο το σκεπτικό του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρη Νομικού, ο οποίος είχε εισηγηθεί προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την παραπομπή του πατρός Αντωνίου σε δίκη. Εκρινε ότι υπήρχε πληθώρα διασταυρούμενων καταθέσεων τροφίμων, εργαζομένων και μαρτύρων. Σημείωσε ακόμη ότι ένας εκ των παθόντων έδωσε επανειλημμένες και διαδοχικές καταθέσεις ενώπιον των αρμόδιων ανακριτικών αρχών επαναλαμβάνοντας «με σταθερό, αμετάβλητο και συνεπή τρόπο τον βασικό πυρήνα της αξιόποινης συμπεριφοράς του κατηγορουμένου». Ο δεύτερος καταγγέλλων εξετάστηκε υπό τις ειδικές προϋποθέσεις που επιτάσσει ο νόμος και, όπως επισημαίνει ο εισαγγελέας, «κατέθεσε αυθορμήτως και ανεπηρέαστος, δίνοντας σαφή εικόνα των γενετήσιων πράξεων εις βάρος του».

Ακόμη απορρίφθηκε ως αμφίβολης αξιοπιστίας άλλο υλικό που προσκομίστηκε από την υπεράσπιση, σύμφωνα με το οποίο ένας εκ των παθόντων εμφανιζόταν να ανακαλεί την καταγγελία του και να ζητάει συγγνώμη. Οπως σημειώνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, το επίμαχο υλικό ήταν προϊόν πίεσης και χειραγώγησης. Αντιστοίχως, για μια επιστολή που φέρεται να είχε συντάξει η μητέρα του καταγγέλλοντος αναφέρεται ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες πλαστότητας του εγγράφου.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών παραπέμπει τον ιδρυτή της «Κιβωτού» σε δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Παράλληλα, διεξάγεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δίκη για άλλες πτυχές της δραστηριότητας της «Κιβωτού», σχετικά με την κακοποιητική συμπεριφορά, τους ξυλοδαρμούς και τις εξαντλητικές τιμωρίες που φέρεται να είχαν υποστεί ανήλικοι τρόφιμοι από στελέχη της οργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT