Υποκλοπές: Παραλείψεις στη δικαστική έρευνα «βλέπουν» οι συνήγοροι

Υποκλοπές: Παραλείψεις στη δικαστική έρευνα «βλέπουν» οι συνήγοροι

Δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την ταχύτητα με την οποία αξιολογήθηκε το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κενά και παραλείψεις στη δικαστική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών επισημαίνουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, με αφορμή την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης. Φέρονται, μάλιστα, να αιφνιδιάστηκαν από το σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από την υποβολή της δικογραφίας από τον αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση (την περασμένη Τετάρτη) έως την αξιολόγηση του περιεχομένου της και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα.

Μία από τις νομικού χαρακτήρα ενστάσεις τους αφορά την απόφαση να διωχθούν σε βαθμό πλημμελήματος και όχι για κακούργημα οι τέσσερις επιχειρηματίες που, σύμφωνα με την έρευνα, συνδέονται με τη λειτουργία του παράνομου λογισμικού Predator. Οι εισαγγελικές αρχές –σημειώνουν– έκριναν ότι οι τέσσερις ιδιώτες παραβίασαν το απόρρητο της τηλεφωνικής συνομιλίας, ωστόσο επέλεξαν να αγνοήσουν τη νομοθεσία (ΠΚ 4624/2019), που ορίζει ότι σε περίπτωση που απειλούνται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή η εθνική ασφάλεια, η παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ζαχαρία Κεσσέ, συνήγορο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, η παρακολούθηση δημοσιογράφων, του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πληρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση βαρύτερης δίωξης εις βάρος των τεσσάρων ιδιωτών.

Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ακόμη ότι δεν κλήθηκαν από τον αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση προκειμένου να εξεταστούν κρίσιμοι μάρτυρες, τα ονόματα των οποίων μάλιστα παρατίθενται στα έγγραφα της δικογραφίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επιχείρησης στο Μαρούσι, που παρείχε φιλοξενία στο προσωπικό της Intellexa, δημιουργό του παράνομου λογισμικού Predator. Στις 16 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία δημοσιεύθηκε η έρευνα του εργαστηρίου Citizen Lab για την ύπαρξη και λειτουργία παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα, τρεις Ελληνες υπάλληλοι της Intellexa μετέβησαν στα γραφεία του Αμαρουσίου και αφαίρεσαν υπολογιστές και άλλο εξοπλισμό. Μολονότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα συγκεκριμένα άτομα αποτελούσαν χειριστές του λογισμικού, ουδέποτε πέρασαν το κατώφλι του εισαγγελέα, ούτε καν με την ιδιότητα των μαρτύρων. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους της Intellexa που στο διάστημα 2020-2021 υποβλήθηκαν σε COVID test σε μικροβιολογικό εργαστήριο του Νέου Ψυχικού. Τα ονόματά τους είχαν τεθεί υπόψη των εισαγγελικών αρχών, που πάντως επέλεξαν να μην τους καλέσουν για ακρόαση.

Ο αρμόδιος αντεισαγγελέας έλαβε καταθέσεις από συνολικά 44 άτομα, με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής πάντως να σημειώνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο κ. Ζήσης απέφυγε να θέσει καίριες ερωτήσεις. Ως παράδειγμα αναφέρουν την περίπτωση του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος δεν ρωτήθηκε για τις παρακολουθήσεις των κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη, ούτε και για την προμήθεια νέου συστήματος νόμιμων συνακροάσεων με υπεργολάβο την εταιρεία Krikel. «Κατά την αυτοψία στην ΕΥΠ, οι πραγματογνώμονες που όρισε ο εισαγγελέας δεν ζήτησαν τους φυσικούς φακέλους των παρακολουθούμενων ούτε ήλεγξαν για τυχόν ύπαρξη διατάξεων άρσης απορρήτου στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία», υπογράμμισε από την πλευρά του ο συνήγορος του πρώην δημοσιογράφου και ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, Γιάννης Μαντζουράνης. Αντικείμενο κριτικής αποτελεί και η παράλειψη –όπως τη χαρακτηρίζουν– του κ. Ζήση να ζητήσει από τις ΗΠΑ τα στοιχεία με βάση τα οποία το υπουργείο Οικονομικών της χώρας επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία Intellexa.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT