Εκπαίδευση: «Οχι» της ΔΟΕ στις συγχωνεύσεις των τμημάτων

Εκπαίδευση: «Οχι» της ΔΟΕ στις συγχωνεύσεις των τμημάτων

Ιδιαίτερο θέμα δημιουργείται στο πεδίο των τμημάτων όπου φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ενα σοβαρό πρόβλημα προκύπτει στα μέσα του καλοκαιριού στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας δίνει κατεύθυνση στους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων, αιφνιδιάζοντας εκπαιδευτικούς και γονείς. Ιδιαίτερο θέμα δημιουργείται στο ευαίσθητο πεδίο των τμημάτων όπου φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. «Σε αυτή την κατεύθυνση απορρίπτονται δεκάδες προτάσεις για δημιουργία νέων τμημάτων» για το διδακτικό έτος 2024-2025, σημειώνει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ.

Oπως αναφέρει η ηγεσία της ομοσπονδίας, «στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής παρατηρούνται περισσότερες από 80 ανακλήσεις αποφάσεων δημιουργίας τμημάτων και δεκάδες απορριπτικές αποφάσεις σε νέες προτάσεις (Πειραιάς, Ανατολική Αττική, Γ΄ Αθήνας, Α΄ Αθήνας). Σε σχολεία δηλαδή που το σύνολο των μαθητών ανά τμήμα αγγίζει το 27, 28 και 29 διατηρούν ένα τμήμα, αντί να διχοτομήσουν (δημιουργώντας δύο τμήματα) και ακολούθως προβαίνουν σε εντολές για μετακίνηση μαθητών που ήδη φοιτούν στη σχολική μονάδα όταν ο αριθμός υπερβαίνει το 25». Στο πλαίσιο αυτό, οι συνδικαλιστές της ΔΟΕ σχολιάζουν ιδιαίτερα αρνητικά το ενδεχόμενο μετακίνησης μαθητών, «που ενώ μέχρι χθες πήγαιναν σε ένα σχολείο με τους συμμαθητές τους θα τους αναγκάσουν να αλλάξουν εκπαιδευτικό περιβάλλον για λόγους αδιανόητους παιδαγωγικά».

«Παιδοφύλακας»

Η ΔΟΕ κάνει λόγο για «απαράδεκτη και εξοργιστική» απόφαση, υπογραμμίζοντας πως καθιερώνονται πολυπληθή τμήματα, «σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πληθώρα γνωματεύσεων παράλληλης στήριξης και παρακολούθησης σε τμήματα ένταξης, με τον εκπαιδευτικό, αντί να ασκεί απρόσκοπτα το παιδαγωγικό του έργο, να μετατρέπεται σε “παιδοφύλακα”, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατη η ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών ανάλογα με τις ανάγκες τους». Στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας δεν προβλέπεται (αυθαίρετα) η μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, κι αυτό μεγεθύνει τα προβλήματα, καθώς σε πολυπληθείς τάξεις τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να έχουν τη βοήθεια που απαιτείται.

«Αυτή η απόφαση έρχεται μαζί με αντίστοιχες αποφάσεις για κλείσιμο ή συγχώνευση σχολικών μονάδων, κατά τις οποίες μετακινούνται μαθητές σε άλλα σχολεία. Ολα τα παραπάνω έχουν στόχο τη μείωση των λειτουργούντων τμημάτων και τις περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού για τη νέα σχολική χρονιά.

Ταυτόχρονα διαλύεται ο προγραμματισμός των σχολείων που ήδη είχαν λάβει υπόψη τους τις αποφάσεις που ανακαλούνται, ενώ συνεπάγεται και μετακινήσεις εκπαιδευτικών που πιθανόν θα κριθούν υπεράριθμοι και θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο. Επιπλέον, καταπατιέται το δικαίωμα των μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, προσθέτοντας κι άλλες δυσκολίες στην ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και στις οικογένειές τους για τη μετακίνησή τους», τονίζει η ΔΟΕ.

«Αντί το 2024 να συζητάμε πώς οι μαθητές και ιδιαίτερα αυτοί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα έχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης μέσα από την αντίστοιχη αναγκαία εκπαιδευτική παρέμβαση, το υπουργείο απαντάει ότι αυτή η ανάγκη είναι κόστος που πρέπει να κοπεί. Αντί να συζητάμε για αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχουμε μια μεθοδευμένη επιχείρηση αύξησης των μαθητών ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες», σημειώνει η ΔΟΕ, η οποία και ζητάει ανάκληση της απόφασης και των αντίστοιχων κατευθύνσεων.

Η ΔΟΕ ζητάει να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις (διχοτομήσεις – τριχοτομήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια), τα τμήματα στις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού να είναι 15 μαθητών και έως 20 στις υπόλοιπες. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρει ότι στα νηπιαγωγεία τα τμήματα πρέπει να έχουν μέχρι 15 νήπια και να υπάρχει και δεύτερη νηπιαγωγός σε όσα λειτουργούν με περισσότερα. Τέλος, η ΔΟΕ τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης για όλους τους μαθητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT