Δήμος Βέλου–Βόχας Κορινθίας: «Από τις βρύσες βγαίνει νερό με χώμα»

Δήμος Βέλου–Βόχας Κορινθίας: «Από τις βρύσες βγαίνει νερό με χώμα»

«Καμπανάκι» από τους κατοίκους του Δήμου Βέλου – Βόχας Κορινθίας – Τι αναφέρει ο δήμαρχος Αθανάσιος Μανάβης.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακατάλληλο νερό βγαίνει από τις βρύσες των σπιτιών του Δήμου Βέλου – Βόχας Κορινθίας, όταν τρέχει. Κι αυτό διότι η περιοχή του Ζευγολατιού έχει μείνει και 70 μέρες χωρίς νερό, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Ηδη από τον Φεβρουάριο, λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων, πολλά χωριά του δήμου είχαν νερό μόνο για δύο ώρες καθημερινά. Το πρόβλημα επιδεινώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο δήμος υδρεύεται από δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις, οι οποίες όμως εξαιτίας της ξηρασίας έχουν πλέον ελάχιστο και υφάλμυρο νερό. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι πρόκειται για αγροτικό δήμο, μεγάλες ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραματικά το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα. To πρόβλημα υπάρχει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και διαρκώς επιδεινώνεται, ωστόσο η οποιαδήποτε λύση κολλάει στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών. «Μόλις μπαίνει ο Ιούνιος, ο δήμος είτε δεν έχει καθόλου νερό είτε από τις βρύσες βγαίνει νερό με χώμα. Δεν μπορούμε, όχι μόνο να πιούμε, αλλά δεν μπορούμε να πλύνουμε τα φρούτα, τα πιάτα ή τα ρούχα. Η μητέρα μου, μια γυναίκα 90 χρονών, έχει γεμίσει σπυράκια και ο γιατρός μάς συμβούλευσε να κάνουμε μπάνιο με εμφιαλωμένο νερό. Παράλληλα, εξαιτίας της λάσπης που φέρνει το νερό χαλάνε συνέχεια τα καζανάκια και οι ηλιακοί. Πληρώνουμε λοιπόν νερό το οποίο είναι ακατάλληλο για χρήση», τονίζει στην «Κ» κάτοικος της περιοχής.

Ο δήμαρχος Αθανάσιος Μανάβης εξηγεί ότι έχουν γίνει νέες γεωτρήσεις ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες νερού που μπαίνουν στο δίκτυο, αλλά το πρόβλημα δεν πρόκειται να επιλυθεί αν δεν γίνουν τα αναγκαία έργα ώστε να συνδεθεί το δίκτυο του δήμου και να παίρνει νερό από τη Στυμφαλία. Οσον αφορά την απαίτηση των πολιτών να μεταφερθεί νερό με υδροφόρες, ο κ. Μανάβης εξηγεί ότι ο δήμος έχει 13 εκατομμύρια «ανείσπρακτες οφειλές» και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μεταφέρει νερό με υδροφόρες.

Ο Δήμος Βέλου – Βόχας υδρεύεται από γεωτρήσεις που αντλούν νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα του συστήματος Κιάτου – Κορίνθου, σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής βόρειας Πελοποννήσου. Το υδρολογικό αυτό σύστημα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση τόσο όσον αφορά την ποσότητα όσο και την ποιότητα νερού που έχει και χαρακτηρίζεται «κόκκινο».

Υπάρχει η πρόθεση χρηματοδότησης του Δήμου Βέλου – Βόχας με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση υδραυλικών έργων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Μανάβης επιβεβαιώνει ότι έχει ενημερωθεί σχετικά, ωστόσο, όπως τονίζει, «δεν έχει δημοπρατηθεί καν το έργο. Επίσης εκκρεμεί άδεια υδροδότησης από τη Διεύθυνση Υδάτων Πατρών που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT