Τουλάχιστον 10.000 καμένα στρέμματα άφησε πίσω της στη νότια Εύβοια η πυρκαγιά που ξεκίνησε προχθές και τέθηκε υπό έλεγχο χθες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου, έπειτα από εκτεταμένη προσπάθεια κατάσβεσης στην οποία συνέβαλαν πολυπληθείς επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
«Η πυρκαγιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο από τις 10.30 το πρωί», δήλωσε χθες στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, τονίζοντας ότι διατήρησαν το προηγούμενο βράδυ όλες τις επίγειες δυνάμεις του σώματος –οι οποίες αποτελούνταν από 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, αλλά και από πολλούς εθελοντές–, ενώ από τις 6 το πρωί ξεκίνησαν και πάλι να επιχειρούν στην περιοχή και οι εναέριες δυνάμεις.
«Είχε πάρα πολλές δυνάμεις η Πυροσβεστική, και εμείς οργανώσαμε και τις δικές μας με έναν τρόπο που δημιουργήσαμε ζώνες, για παράδειγμα όταν κινδύνευσε ένα μαντρί στα Κοσκινά, κάναμε μια πολύ καλή ζώνη που προστάτευσε και το μαντρί και την περιοχή συνολικά», αναφέρει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός. «Κάηκαν κυρίως πουρνάρια – αυτά σε ένα χρόνο περίπου θα είναι στη θέση τους, δεν κάηκαν ευτυχώς δάση με ψηλά δέντρα όπως είχε συμβεί στη βόρεια Εύβοια», συμπληρώνει.
Με δήλωσή του, ο Νίκος Μπαράκος, δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, όπου ανήκουν οι περιοχές οι οποίες επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, τόνισε χθες ότι ο δήμος έχει ζητήσει την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων, καθώς η φωτιά έκαψε εκτάσεις στα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Πετριών, Κριεζών, Κοσκίνων και Δυστού.
«Από αύριο ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για να αποκατασταθεί η περιοχή», σημείωσε χθες ο κ. Μπαράκος, προσθέτοντας πως ο δήμος θα απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία ώστε να μπορέσουν να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά στον πρωτογενή τομέα και στις υποδομές της περιοχής. «Επιασε τα τέσσερα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων», λέει στην «Κ» ο Νίκος Μαστροκώστας, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.
«Εχουν καεί κυρίως θαμνώδη και ελιές, και ό,τι άλλο βρήκε μπροστά της η φωτιά – καλώδια, σωληνώσεις γεωτρήσεων της κοινότητας, μπορεί να είναι και 15.000 στρέμματα», συμπλήρωσε ο ίδιος. Λόγω της έγκαιρης δράσης των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, αποφεύχθηκαν τα πολύ δυσάρεστα, αναφέρει ο κ. Μαστροκώστας, και δεν τραυματίστηκαν πολίτες, πέραν ενός πυροσβέστη ο οποίος έχει ελαφριά εγκαύματα, ούτε κάηκαν σπίτια ή ακόμα και μαντριά. «Αλλά είναι μεγάλη η ζημιά για την περιοχή», δηλώνει. «Κάθε φωτιά», συνεχίζει ο κ. Μαστροκώστας, «είναι ζημιά για τις περιοχές που καίγονται – χάνονται περιουσίες, καλλιέργειες, καταστρέφεται το περιβάλλον».
Διοικητικές πηγές της ευρύτερης περιοχής λένε στην «Κ» ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η φωτιά ξεκίνησε από ανθρώπινη αμέλεια. «Από κάποιον αγρότη, ή κάποιο τροχό που έκανε σπίθα», τονίζουν. Τέλος, η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας διέψευσε αναφορές ότι η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη σε ανεμογεννήτρια.