Φωτιά τώρα – Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες στον Πισσώνα – Εκκενώνονται οικισμοί

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες στον Πισσώνα – Εκκενώνονται οικισμοί

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή για να οριοθετήσουν το μέτωπο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Εύβοια, όπου η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στον Πισσώνα, σε χορτολιβαδική έκταση, έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις. 

Στους κατοίκους τεσσάρων οικισμών δόθηκε εντολή εκκένωσης. Πρόκειται για τα χωριά Αφράτι, Καμάρι, Καλύβια και Αγιος Γεώργιος. Αρχικά είχε σταλεί εντολή προληπτικής εκκένωσης μόνο στο Αφράτι, με τις αρχές να ζητούν από τους κατοίκους να απομακρυνθούν με κατεύθυνση το ασφαλές Βασιλικό. 

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες στον Πισσώνα – Εκκενώνονται οικισμοί-1
Forecast Weather Greece

Με δεύτερο 112, ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων και από τους υπόλοιπους τρεις οικισμούς, με κατεύθυνση προς Αθήνα. 

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Διρφύων–Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, δήλωσε πως η φωτιά έχει πάρει δυστυχώς μεγάλες διαστάσεις. «Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αλλά καίγεται το πευκοδάσος Αφρατίου». 

Σύμφωνα με τον ίδιο στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. «Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι πολλές αλλά η φωτιά ξεφεύγει διαρκώς και δεν έχουμε πολλή ώρα ως το βράδυ». 

Η ενημέρωση της πυροσβεστικής

Ο εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη φωτιά, τη δυσκολότερη εξ αυτών που αντιμετωπίζει η πυροσβεστική, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων.

Οι ριπές των ανέμων φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή μάχη με τις φλόγες δίνουν 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος, 43 οχήματα και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, και 2 ελικόπτερα ακόμη για το συντονισμό τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Ολυμπος.

Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας και τη βοήθεια μηχανημάτων έργου κυρίως βόρεια του οικισμού Αφράτι, εκεί όπου το μέτωπο έχει και τη μεγαλύτερη δυναμική.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT