Πανώλη: Εντοπίστηκαν κρούσματα στο Ηράκλειο Κρήτης

Πανώλη: Εντοπίστηκαν κρούσματα στο Ηράκλειο Κρήτης

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για την πρόληψη εξάπλωσης της πανώλης και λήψη μέτρων όπως περιορισμός των κοπαδιών αιγοπροβάτων και απαγόρευση μετακινήσεων των ζώων.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κρούσματα πανώλης, σε κοπάδια στον νότο του Ηρακλείου Κρήτης, εντόπισαν οι ελεγκτές της Διεύθυνσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας. Το ένα σε ποιμνιοστάσιο στο χωριό Εθιά και το δεύτερο σε κοπάδι στο χωριό Παράνυμφοι.

Για την πρόληψη μετάδοσης της ασθένειας δεσμεύθηκε το σύνολο των ζώων (350) και από τα δύο κοπάδια.

Το γεγονός προκαλεί εύλογη ανησυχία για την εξάπλωση της ζωονόσου, αλλά για τις επιπτώσεις της στο σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας που εμπλέκεται με την κτηνοτροφία. Πανελλαδικά μέτρα αποφασίστηκαν ήδη από την Τρίτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και στελέχη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. 

Εκεί αποφασίστηκε η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο σύνολο της Περιφέρειας, σε περίπτωση εντοπισμού νέων κρουσμάτων και η εντατικοποίηση των ελέγχων στο σύνολο του ζωικού κεφαλαίου του νησιού.

Στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης καλεί τους κτηνοτρόφους του νησιού και όλους όσοι εμπλέκονται στις δραστηριότητες της αιγοπροβατοτροφίας «να προσαρμόζονται στα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο». Επίσης, γίνεται έκκληση σε όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής των Αστερουσίων «να περιορίσουν τα ζώα τους και, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος, να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία».

Τέλος, απαγορεύει όλες τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων, αλλά και των βοοειδών που συσταυλίζονται με αιγοπρόβατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT