Πανώλη: Φρένο στην εξαγωγή ζώντων ζώων από Ρουμανία σε Ελλάδα

Πανώλη: Φρένο στην εξαγωγή ζώντων ζώων από Ρουμανία σε Ελλάδα

Η περιοχή Τουλσέα της Ρουμανίας, όπου επιβεβαιώθηκε η πανώλη, αποτελεί σταθμό πάχυνσης αμνών

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Επιβεβαίωσε χθες ότι από τη Ρουμανία ήλθαν τα ζώα που έφεραν την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευσε την εξαγωγή ζώντων ζώων από τη Ρουμανία προς την Ελλάδα έως ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για την εξάπλωση της νόσου σε μονάδες εκτροφής αμνοεριφίων. Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) Δημήτρης Μόσχος ανέφερε, σε χθεσινό δημοσίευμα της «Κ», ότι και τη Δευτέρα είχαν πραγματοποιηθεί εισαγωγές από τη Ρουμανία. Χθες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν στα 24 καθώς προστέθηκαν δύο στην Κρήτη, ωστόσο, και καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται, πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν και άλλα κρούσματα.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, δήλωσε ότι πλέον «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη χώρα και τον τρόπο προέλευσης της νόσου». Προσέθεσε ότι η Ρουμανία έχει λάβει μέτρα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η επιδημιολογική έρευνα σε σχέση με τα έως τώρα ευρήματα, ενώ έχει παρέμβει και ο εισαγγελέας. «Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι από εκεί ήρθαν. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια με εντατικό τρόπο, ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη νόσο», κατέληξε.

Τα κρούσματα έφθασαν στα 24, με δύο νέα χθες στην Κρήτη

Στο ίδιο θέμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς την κατάσταση. «Εχουν μέχρι στιγμής θανατωθεί περί τα 14.000 ζώα», σημείωσε, «ενώ στη Ρουμανία, η οποία δήλωσε κρούσματα 10 ημέρες μετά τη χώρα μας, οι θανατώσεις ζώων ξεπερνούν τις 200.000».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτροφή στην περιοχή Τουλσέα, όπου επιβεβαιώθηκε η πανώλη μικρών μηρυκαστικών, αποτελεί σταθμό πάχυνσης αμνών με σκοπό τις εξαγωγές και το ενδοκοινοτικό εμπόριο. Κατά συνέπεια τα ζώα που εξήχθησαν έχουν οδηγηθεί σε διάφορες αλλά συγκεκριμένες εκτροφές στην Ελλάδα.

Προληπτικοί έλεγχοι

Ο κ. Τσιάρας άλλωστε σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου και της περιφέρειας έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν για τη διακίνηση των ζώων σε διάφορες μονάδες σε όλη τη χώρα. Ακολουθώντας τις μετακινήσεις των ζώων που έγιναν πριν επιβληθεί η καθολική απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής την προηγούμενη Δευτέρα εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΤ τα κρούσματα της Φαλάνης, του Μεσσινού και του Ασπροπύργου.

«Εχουν απόλυτο δίκιο»

Οσον αφορά ωστόσο το θέμα των αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους, δεδομένου ότι ο αριθμός των ζώων που θα οδηγηθούν σε σφαγή στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου εκρίζωσης της νόσου αναμένεται να αυξηθεί, ο κ. Κέλλας δήλωσε ότι «οι κτηνοτρόφοι έχουν απόλυτο δίκιο», και προσέθεσε ότι η αποζημίωση που προβλέπεται είναι 125 ευρώ ανά ζώο. Επιφυλάχθηκε, ωστόσο, για τα μέτρα που θα ληφθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί πρώτα να προσμετρηθεί το μέγεθος των συνεπειών στην κτηνοτροφία. «Θα μιλήσουμε για αποζημιώσεις αφού πρώτα περιορίσουμε τη νόσο και την εκριζώσουμε, αφού ξέρουμε το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κ.λπ.».

Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος είναι βουλευτής Καρδίτσας, έχει προγραμματιστεί να επισκεφτεί την εκλογική του περιφέρεια για να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών στο δημαρχείο της πόλης. Αγρότες της περιοχής σε συνελεύσεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες, έχουν αποφασίσει να βγάλουν σήμερα το πρωί τα τρακτέρ τους στα Φάρσαλα αλλά και τον κόμβο του Πλατυκάμπου, διεκδικώντας την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel». Oπως εξηγούν, οι αγρότες εν μέσω καλλιεργητικής περιόδου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και ζητούν να τους καταβληθούν αυτά που δικαιούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT